Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Dohora rastúce krásavice

23 jún Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Dohora rastúce krásavice
Dohora rastúce krásavice
 

Zmenšujúcimi sa plochami záhrad vzrastá význam vertikálnych plôch. Ich prekrytie popínavou zeleňou umocňuje pocit prepojenia s prírodou.

Článok sme prebrali z májového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Renáta Kubečková 

popínavá fazuľa záhrada gardenPoskytujú väčšiu intimitu, eliminujú hluk, znižujú prašnosť prostredia a poskytujú úkryt pre rôzne živočíchy. Aby však človeku neprerástli cez hlavu, dôležitý je jesenný zostrih nadbytočných výhonkov. V súčasnosti je v ponuke veľa druhov popínaviek. Až na malé výnimky sú veľmi nenáročné a pritom vzhľadovo efektné. Môžete si vybrať z domácich i zahraničných odrôd.

Odlišný spôsob rastu
V záhradnej architektúre sa využívajú rastliny podľa spôsobu rastu a hustoty. Ich spoločným znakom je, že rastú smerom dohora a ich stonky v pôvabných previsoch padajú smerom nadol. Podľa rastu ich delíme na koreniace, úponkovité, opieravé a ovíjavé.

Banner_Zeleny-jezko_Green1

Koreniace druhy
Týmto popínavkám vyrastajú zo stonky priliepavé korienky alebo priamo doštičky, ktorými sa prichytia na povrchy, ako sú steny alebo kmene stromov. Dobrým príkladom je hortenzia popínavá (Hydrangea petiolaris), pavinič (Partenocissus), trúbkovec (Campsis radicans). Vždyzelený brečtan (Hedera helix) na rozdiel od ostatných druhov poskytuje zelené pokrytie po celý rok.

popínavá fazuľa záhradaÚponkové druhy
Úponkovým rastlinám vyrastajú špeciálne plazivé stonky, ktorými sa prichytávajú na oporu a ďalej šplhajú rôznymi smermi – vodorovne alebo smerom hore. Do tejto skupiny patria ozdobné fazule (Phaseolus), tekvice (Cucurbita pepo), plamienok (Clematis) a hrachory (Lathyrus odoratus). Plamienok a hrachor vynikajú veľkou farebnou rôznorodosťou, pričom všetky druhy hrachorov aj krásne voňajú.

Opieravé druhy
Patria sem napríklad popínavé ruže (Rosa), skalník (Cotoneaster) alebo hlohyňa (Pyracantha), ktoré pre dlhé výhony potrebujú oporu v podobe pergol, oblúkov alebo kovových mreží. K oporám sa postupne priväzujú, až potom sa ukážu v plnej kráse.

Ovíjavé druhy
Ovíjavé popínavé rastliny sa špirálovito ovíjajú okolo svojej opory a podľa smeru ich delíme na ľavo- a pravotočivé. Po rokoch rozvoja postupne vytvoria ťažkú masu, preto ich opora musí byť pevná a silná. Môžu to byť stĺpy alebo zábradlia. Najznámejšie sú trúbkovec (Campsis), jazmín (Jasminum) a vistéria (Wisteria).

popínavá fazuľa záhradaKde a ako popínavky sadiť
Najbežnejšou chybou pri sadení popínaviek je ich umiestenie „v zrážkovom tieni“, teda tam, kde stena či plot bránia dopadu dažďových kvapiek. Preto ich treba sadiť asi 30 – 40 cm od steny. Jama musí byť dostatočne hlboká, lebo väčšina popínaviek má hlboké korene. Rastlina by pred výsadbou mala mať dostatočne vlhký koreňový bal, položíme ju do jamy a opatrne prihrnieme hlinou. Pôda by mala byť premiešaná s kompostom. Povrch jemne zošliapeme a okolo rastliny vytvoríme jemnú priehlbinu. Tá zabraňuje odtekaniu vody pri výdatnej zálievke.

ĎALŠIE ČLÁNKY

trvalky záhrada kvety

Trvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

cesnak garlic

Čo je dôležité pri pestovaní cesnaku?
Cesnak je odolný proti chladu, jeho pestovanie je možné takmer v každej pôde. Nemá rád ťažké zamokrené pôdy, ani priame hnojenie maštaľným hnojom. Pre dobrý rast mu vyhovuje chladnejšie obdobie a slnečné stanovisko. Nevyžaduje si zavlažovanie. Iba v  prípade suchého obdobia (máj, jún) je vhodné cesnak zavlažovať. Prospieva mu prevzdušňovanie pôdy a treba ho udržiavať bez buriny. Pred výsadbou môžeme do pôdy zapracovať Cererit. Počas vegetácie môžeme prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Cesnak je najlepšie …

Pravidlá pri nákupe stromčekov
S príchodom jari opäť nastáva vhodné obdobie na výsadbu a dosadbu ovocných stromčekov a krov. Vysadený ovocný strom je vždy dlhodobou investíciou. Predovšetkým je dôležitý správny výber odrody. Dnešné odrody zväčša spájajú superlatívy ako výška úrod a veľkosť a atraktivita plodov. Nie každá odroda je však vhodná do každej oblasti, veľké rozdiely sú medzi odrodami tiež v chuti plodov. Rozdiely sú však najmä v odolnosti proti chorobám. Práve táto odolnosť by mala byť jedným zo základných …

_________________________
OBĽÚBENÁ EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

Facebook