Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

ALKOHOL: Čo povedať deťom, keď sa naň pýtajú?

23 aug Odoslal v Autori, Deti, Rodičovstvo a výchova, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na ALKOHOL: Čo povedať deťom, keď sa naň pýtajú?
ALKOHOL: Čo povedať deťom, keď sa naň pýtajú?
 

V detskom vývoji je niekoľko veľmi dôležitých etáp, počas ktorých nás zahŕňajú najrôznejšími otázkami. Popri každodenných stresoch si to možno ani tak neuvedomujeme, ale práve odpovede na tieto ich večné a nekonečné otázky môžu vytvoriť ich predstavu o svete a ovplyvniť i ich správanie a budúcnosť. Viete, čo povedať vášmu dieťaťu, keď sa začne vypytovať na alkohol?

Pozor: ste primárnym vzorom!
Alkohol je mimoriadne háklivá téma a je veľmi dôležitý spôsobom, akým o nej komunikujeme so svojim dieťaťom. Vo všeobecnosti platí, že rodičia sú pre deti aj v oblasti konzumácie alkoholu prvoradým vzorov a čím skôr začneme debatovať s deťmi o vplyve alkoholu, či drog, samozrejme, správnym spôsobom, tým lepšie. Nezabúdajme pritom, že deti rodičov, ktorí užívajú alkohol a drogy majú 50 percentnú pravdepodobnosť, že sa im oddajú aj ony.

Najlepší je príklad
Veľmi vhodnou, i keď smutnou záležitosťou, na základe ktorej je vhdreamstime_xl_39305861odné začať hovoriť o alkohole s deťmi je nešťastie spôsobené alkoholom – havárie mladistvých pod vplyvom alkoholu, rôzne iné nešťastia. Ak sa v našom okolí stalo niečo podobné, vysvetlime dieťaťu ničivé vplyvy alkoholu, aj keď má len sedem. rokov.

Odpovedajme na ich otázky
Musíme byť pripravení na to, že keď začneme s deťmi tému alkohol a drogy, budú mať nesmierne veľa otázok. Pripravme sa na to, že sa nás spýtajú – prečo pijú dospelí, prípadne, prečo aj my pri istých príležitostiach podávame či pijeme alkohol… Veď je to predsa také nebezpečné a zlé! Môžeme im vysvetliť, že detský mozog, ani mozog  dospievajúceho nie je na alkohol pripravený a nedokáže ho zvládnuť. Dospelí môžu občas piť alkohol, keď vedia, kedy s ním prestať. Tí, ktorí to nevedia by nemali piť alkohol vôbec – optimálne je, keď môžeme uviesť príklad niekoho známeho, kto sa nedotkne alkoholu vôbec.

Ukážme im, čo od nich očakávame, ale s dôverou
Dajme im najavo, že im veríme. Veríme, že nepodľahnú zlu ani keď budú veľmi zvedaví a keď budú deti okolo skúšať koľko zvládnu. Ubezpečme našu dcéru, či syna, že budeme vždy stáť pri ňom, aj  v časoch najväčšej zvedavosti a budeme dbať o to, aby zostali zdraví. Je dôležité, aby vedeli, že vždy sa nás môžu čokoľvek spýtať bez rizika trestu: „Budem vždy tvojim priateľom, a preto nechcem, aby si pil. Je to pre teba zlé.“ A to isté môžu deti povedať svojim kamarátom, ktorí sú na ceste k zlému.

Povedzme im jasné fakty, najlepšie na príkladoch
Čo povedať na otázku – Veľa rovesníkov pije alkohol, prečo musím ja počkať na to, kým vyrastiem?

Fakty:
* Tvoj mozog sa ešte stále vyvíja a alkohol môže negatívne ovplyvniť jeho vývoj, zmeniť spôsob, akým mozog funguje. Môže ťa obrať o inteligenciu, ale aj spokojnosť, a to po celý zvyšok tvojho života.
* Deti, ktoré začnú s alkoholom vo veku do 15 rokov majú štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť alkoholizmu ako tí, ktorí začnú piť alkohol po dvadsiatke.
* Adolescenti nevedia, čo môže alkohol spôsobiť, a tak neraz urobia veci, ktoré neskôr ľutujú.
* Alkohol je zlý pre telo a každý jeden jeho orgán – je to otrava.
* Konzumácia alkoholu mladistvými je v rozpore so zákonom a môže vášne poškodiť tvoju rodinu.

Nerobme z alkoholu tabu
Počas dospievania veľa s dieťaťom komunikujme, aby sme zistili, čo sa v jeho okolí deje. Možno sa dozvieme, že niekto zo spolužiakov si doniesol do školy alkohol alebo večer sa chystá ísť so staršími kamarátmi na pivo… Vtedy je dôležité zhlboka sa nadýchnuť a nezačať panikáriť. Namiesto toho pátrajme ďalej: A to už aj ostatní vyskúšali? Ty to tiež chceš skúsiť? Prečo si myslíš, že skúša alkohol? Vieš, čo môže spôsobiť? Zdá sa ti to ako dôvod na obdiv? A diskutujme, diskutujme, diskutujme.

Nesnažme sa ho ovládať, ale pripravujme hodreamstime_xl_22905497
To, aby sme ovládali dospievajúce dieťa nie je ani možné, ani želané – výsledkom by bol len ešte väčší vzdor. Namiesto toho vymodelujme doma situácie a požiadajme ho o reakcie. Takýto tréning môže byť veľmi prospešný, dôležité však je, aby sme sa udržali na uzde, nech počujeme čokoľvek a prejavili mu dôveru a pochopenie.

Na čo sa ho pýtať? Napríklad:
* Prečo si myslíš, že deti a dospievajúci nemôžu podľa zákona byť alkohol?
* Čo by si urobil, keby si sedel v aute a dozvedel by si sa, že šofér pil?
* Poznáš nejakých dospelých, ktorí priveľa pijú? Čo s o nich myslíš?
* Sledoval si ako sa mení správanie človek, keď vypije alkohol?
* Poznáš deti, ktoré skúšali už alkohol? Prečo to podľa teba robia? Čo si o tom myslíš ty?
* Už ti niekto ponúkal alkohol? Ako si zareagoval a prečo?
* Čo by si urobil, keby si bol na večierku a niekto z prítomných by odpadol od veľkého množstva alkoholu?

Nacvičme si s ním reakcie
Mnoho detí sa k alkoholu dostane len preto, že sa boja odmietnuť ponúknuté od starších spolužiakov, či iných ľudí pretože by sa im vysmiali. Pripravme si s nimi teda viacero typov odmietnutí a nacvičme si ich, aby deti nemali strach ich použiť, napríklad:

* Nie, ďakujem, potrebujem mať jasnú hlavu.
* Nie, ďakujem, nepijem.
* Nie, ďakujem, alkohol môže vážne ovplyvniť moje zdravie.
* Nie, ďakujem, trpím alergiou na alkohol.
* Nie, ďakujem, čaká ma dôležitý tréning, zápas, vystúpenie…
* Nie, ďakujem, rodičia by mi prestali veriť, keby som pil.

V súvislosti s odmietaním alkoholu, drog a iných nebezpečenstiev, ktoré naň v čase puberty číhajú je veľmi dôležité naučiť dieťa povedať NIE.

Ubezpečte sa, že vaše dieťa má dosť možností zábavy
Nejde len o to, aby malo produktívne vyplnený čas krúžkami a podobne. Dospievajúci potrebujú vzrušenie a otestovať sa v nových do istej miery nebezpečných situáciách. Môžeme ich povzbudiť v trošku adrenalínových športoch, ako sú skateboarding, horolezectvo alebo napríklad bojových umení, či rôznych iných športov.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok bol v pôvodnom znení uverejnený tu: https://www.woman.sk/deti/deti-mamina/alkohol-co-nom-povieme-detom-ked-sa-nan-spytaju/ a https://www.woman.sk/deti/deti-mamina/alkohol-co-nom-povieme-detom/


ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxdreamstime_xl_50580026idanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné…

Pubertiak? Snažme sa zostať jeho priateľom!
Na to, aby sme dokázali deti usmerniť i v takom náročnom období ako je puberta, potrebujeme v prvom rade mať s deťmi blízky vzťah. Ak nám nedôverujú, ak sme urobili niekde skôr chybu vo výchove, už teraz ju naspäť nezoberieme. Nech by sme akokoľvek chceli, najdôležitejšie v budovaní dôvery a krásneho vzťahu medzi matkou a dieťaťom sú prvé mesiace a roky života dieťaťa. Keď naše dieťa dosahuje vek dospievania, je dôležité, aby sme i my zmenili štýl správania sa k nemu.

dreamstime_xl_44391609Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Facebook