Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Starostlivosť o nové výsadby

07 sep Odoslal v Horák Boris, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Starostlivosť o nové výsadby
Starostlivosť o nové výsadby
 

Od založenia sa záhrada postupne vyvíja a dreviny a kvetenstvá sa rozrastajú. Niektoré treba omladiť, iné odstrániť a na ich miesta vysadiť nové rastliny, stromky a kríky.

Ovocné stromky
Korunky ovocných stromov vytvarujeme hneď po vysadení. Necháme iba stredný výhon a tri až štyri silné postranné konáre zrežeme asi na tretinovú dĺžku tak, aby posledné očko smerovalo von z korúnky.

Popínavé rastliny
Výhony mladých popínavých rastlín včas nasmerujeme k popínavej opore, pergole alebo mreži. Stačí k výhonku zapichnúť paličku a priviazať ho lykom. Jednoročné popínavé rastliny sa rozvinú do krásy iba v kyprej pôde bohatej na živiny. Potrebujú, aby sme ich pravidelne prihnojovali alebo pri výsadbe sme pod koreňový bal umiestnili tabletku pomaly rozpustného hnojiva.

Banner ríbezle red currant

rýľovať záhrada spade

Zeleninový záhon
Pri zakladaní zeleninového záhonu je dôležitá dobrá príprava pôdy. Záhon na jeseň zryľujeme na dĺžku rýľa a pritom pečlivo vyberáme všetku burinu aj s koreňami. Ľahké piesočnaté pôdy môžeme obohatiť kompostom, ťažké hlinité pôdy zlepšíme pieskom a kompostom.

Prečítajte si
Rady do záhrady:
Rešpektujeme svetové strany

Výsadba trvaliek
Najlepším termínom na výsadbu trvaliek je jar alebo jeseň. Najprv podľa plánu rozložíme trvalky na záhon vo vzdialenostiach, ktoré zodpovedajú druhu a odrode. V prvých rokoch záhony pravidelne plejeme a kypríme a v letnom období mulčujeme pokosenou trávou.

Prečítajte si
Rady do záhrady:
Úpal ovocia

Pozrite si
Profesor Hričovský radí:

Slnečný úpal hrušiek

Kalendár 2017

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxdreamstime_xl_50580026idanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné…

Pubertiak? Snažme sa zostať jeho priateľom!
Na to, aby sme dokázali deti usmerniť i v takom náročnom období ako je puberta, potrebujeme v prvom rade mať s deťmi blízky vzťah. Ak nám nedôverujú, ak sme urobili niekde skôr chybu vo výchove, už teraz ju naspäť nezoberieme. Nech by sme akokoľvek chceli, najdôležitejšie v budovaní dôvery a krásneho vzťahu medzi matkou a dieťaťom sú prvé mesiace a roky života dieťaťa. Keď naše dieťa dosahuje vek dospievania, je dôležité, aby sme i my zmenili štýl správania sa k nemu.

dreamstime_xl_44391609Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Facebook