Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Úpal ovocia

25 júl Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Úpal ovocia
Úpal ovocia
 

V poslednom období čoraz viac problémov spôsobuje úpal ovocia. Chcem sa spýtať, ako ochrániť ovocné dreviny proti tomuto poškodeniu. Tejto zaujímavej téme sa venuje najnovšie vydanie časopisu Sady a vinice a na otázku čitateľa odpovedá Ing. Ján Mezey, PhD.

Úpal ovociaPoškodenie je nezvratné
Úpal plodov je v posledných rokoch veľkým problémom, pretože poškodenie je nezvratné a v konečnom dôsledku spôsobí následnú hnilobu ovocia. Existuje viacero typov poškodenia a nie všetky spôsobia aj viditeľné poškodenie plodu. Niekedy ide len o nepatrnú stratu farby na šupke, ale väčšina plodov je poškodená vážnejšie a plody sú nepredajné.

022 Záhrada pre krásu knihaEfekt lupy
Úpal môže nastať prakticky kedykoľvek počas vegetácie, najčastejšie však v mesiacoch jún až september. Ak je poškodenie počas mesiacov jún a júl, väčšinou tieto plody opadnú a prispievajú k prirodzenej regulácií nadmernej násady plodov. Neskoršie poškodenia sú horšie, pretože plody zväčša ostávajú na stromoch. Poškodenie nastáva, ak sa teplota v okolí plodov dostane približne nad 40 °C a slnečné lúče dopadajú priamo na povrch plodu. K určitému typu úpalu patrí aj úpal v dôsledku „efektu lupy“, ak sú napríklad na plodoch prítomné kvapky vody či postreku. Častejší výskyt úpalu pozorujeme na stromoch, ktoré nie sú alebo sú nepravidelne zavlažované.

Ing. Ján Mezey, PhD.Siete proti krupobitiu
Úpalu plodov je problematické zabrániť úplne, ale niektoré opatrenia sú relatívne účinné. Ako najúčinnejšie sa javí používanie sietí proti krupobitiu, ktoré dostatočne utlmí a rozptýli slnečné lúče. Ďalej nie je vhodné robiť letný rez, ak sú stromy na priamom slnku, je vhodnejšie počkať na zamračený deň, aby stromy nedostali príliš silný svetelný šok. Príliš silná redukcia listov, resp. silný letný rez takisto napomáha úpalu plodov. Dôležitá je aj rovnomerná a pravidelná (kvapková) závlaha stromov, najmä počas najhorúcejších dní.

_______________________
Časopis Sady a Vinice. Je to dvojmesačník, ktorý vám pomôže pri pestovaní vašich obľúbených plodín. Prispievatelia sú vysoko odborní pracovníci a celý svoj život zasvätili témam, ktoré v časopise nájdete. Nechajte si poslať vzorové číslo, prípadne si časopis môžete rovno predplatiť formou objednávkového formulára TU. Cena ročného predplatného je 12,- Eur. Pre zaslanie vzorového čísla kontaktujte Ing. Novákovú na: novakova@nasepole.sk.

Banner kniha 029 Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku

HĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

 žena nadváha hmotnosť chudnutieIdeálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac.

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

Facebook