Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Môže práca ublížiť tehotenstvu a plodu?

17 jan Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Môže práca ublížiť tehotenstvu a plodu?
Môže práca ublížiť tehotenstvu a plodu?
 

Je jasné, že namáhavé fyzické aktivity by tehotné ženy robiť nemali, ale nie sú to len rizikové športy, čomu by ste sa mali vyhýbať. Negatívny vplyv na plod, najmä na jeho veľkosť môže mať aj práca pri ktorej musíte väčšinu dňa stáť, nehovoriac no iných fyzicky náročných druhoch práce. Vedecké štúdie ukázali, že státie počas niekoľkých hodín denne môže obmedziť rast vyvíjajúceho sa plodu. Takže, ak máte prácu, pri ktorej treba veľa stáť, radšej si od nej dajte v druhej fáze tehotenstva pauzu. Podobne, treba si dávať pozor aj na nervozitu, stres a záťažové situácie.

Príbeh Katky
dreamstime_xl_44157434„Na svoju pracovnú dobu a námahu som doplatila predčasným pôrodom. Som učiteľka a učiteľky sa dosť nachodia, i keď to tak nevyzerá… netušila som, že to môže spôsobiť problém, veď predsa nezdvíham ťažké bremená, ani nič podobné neriešim. V polovici tehotenstva ma však lekár upozornil, že bábätko sa mi tlačí do pôrodných ciest podstatne skôr, ako má. Poležala som si pár týždňov v nemocnici, vždy, keď sa mi začal rozbiehať predčasný pôrod. Podarilo sa to utlmiť a poslali ma domov. Urobila som chybu, že som nepočúvla odporúčania lekárov, aby som zostala v pokojovom režime a ležala s nohami hore. Chcela som ešte zarobiť nejaké peniaze a byť v kolektíve. Navyše som sa aj dosť nervovala, sťahovali sme sa, do toho prišlo úmrtie v rodine… Žiaľ, pôrod začal už v tridsiatom týždni. I keď sa dcéru podarilo zachrániť, mala dosť komplikácií a niektoré z nich zrejme pretrvajú aj do neskoršieho veku. Keď si uvedomím, že ja som na vine, je mi nanič,“ opisuje nepríjemnú životnú skúsenosť 32-ročná Katka.
My dodávame – mohlo to dopadnúť ešte horšie, preto skutočne dodržiavajte odporúčania lekárov.

Môže práca skutočne ublížiť plodu?
Dlhá pracovná doba a stresy môžu zvýšiť riziko vrodených chýb plodu, predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti – to ukázal už dávnejší výskum. V inom, nemenej zaujímavom výskume, odborníci sledovali rast plodu u 4680 mamičiek od skorého tehotenstva. V polovici tehotenstva sa žien pýtali na ich pracovné podmienky a fyzickú záťaž, vrátane toho, či zdvíhajú ťažké veci, dlho stoja, či chodia, či pracujú na nočné zmeny alebo majú priveľmi dlhú pracovnú dobu.dreamstime_xl_30724698

Aké boli výsledky?
Až štyri z desiatich žien trávili priveľa z pracovného času státím na nohách, takmer 46 percent zase malo prácu, pri ktorej museli veľa chodiť. Zdvíhanie ťažkých bremien bolo súčasťou práce šesť percent žien a okolo štyroch percent pracovalo na nočné zmeny. Vývoj detí merali odborníci pomocou ultrazvuku a potom pri narodení. V prípade žien, ktoré strávili dlhý čas počas tehotenstva na vlastných nohách – napríklad predavačky, učiteľky, opatrovateľky detí, ich plody rástli pomalšie. Hlavičky ich novorodeniatok boli v priemere o centimeter menšie. ako je priemer. Správa o tejto štúdii bola uverejnená v magazíne Occupational and Environmental Medicine.

Pracovať, či nie?
Štatistiky vo všeobecnosti ukazujú, že ženy, ktoré sú zamestnané, respektíve pracujú majú menej komplikácií v tehotenstve, ich deti majú menej vrodených chýb a tiež sa im narodí menej mŕtvych detí, ako ženám, ktoré sú nezamestnané. Veľmi dôležitú úlohy zohráva psychika a podpora kolektívu je často veľmi dôležitým momentom pre budúcu matku, rovnako ani samota nemusí byť prospešná, nehovoriac o situácii, že nemáte prácu a zostáva vám len a len množstvo obáv ako dieťatko vôbec vychováte a budete živiť. Takéto stresy v tehotenstve rozhodne nepomáhajú.

Niektoré aspekty práce však nie sú bez rizika. V každom prípade je potrebné počúvať rady odborníkov, inak môžete vášmu dieťatku nechcene ublížiť a na ľútosť už bude neskoro.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_74829300Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu! Našťastie už dávno sú vyvrátené mýty, že tehotná má jesť za dvoch a treba poriadne priberať. Každý lekár vám dnes povie, že úplne stačí pribrať okolo 10 kilogramov. Tehotenstvo neospravedlňuje žiadnu mamičku v konzumácii nezdravej stravy a v prejedaní. Navyše si treba uvedomiť, že mnohé jedlá, z ktorých priberáme sú nutrične takmer prázdne, plodu neprinesú potrebnú výživu a paradoxne, hoci mi sa zaguľacujeme ono môže mať nedostatok potrebných živín.

dreamstime_xl_30942667Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga! Kedysi nebolo tehotným vôbec odporúčané cvičiť vôbec. Našťastie, neskôr odborníci prišli na to, že cvičenie, ak nie je prudké, intenzívne, nehrozí pri ňom pád, ohrozenie mamičky ani bábätka neprináša. Jedným z odporúčaných cvičení je tehotenská joga. Joga môže byť podľa odborníkov pre tehotné prospešná, a to i v neskorších fázach tehotenstva, navyše vám dokáže pripraviť na pôrod.

 

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

Facebook