Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zelené potraviny – chlorella a spirulina

09 máj Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Zelené potraviny – chlorella a spirulina
Zelené potraviny – chlorella a spirulina
 

Civilizácia mení životné prostredie tak rýchlo, že sa mu naše telo nestačí prispôsobiť. Väčšina obyvateľov našej planéty žije v civilizačnom strese. Ten je dôsledkom nesúladu medzi naším organizmom a spôsobom života. V druhej časti článku o zelených potravinách sa venujem chlorelle a spiruline.

Začnime teda spirulinou. Spirulina alga je vynikajúca potravina, ktorá obsahuje v sušine 65 až 71 percent plnohodnotných bielkovín. Zahŕňa úplné spektrum esenciálnych aminokyselín v optimálnom pomere, čo bežná rastlinná strava neposkytuje.

Spirulina – komplexná potravina
Táto bielkovina je tak dobre vyvážená, že je 5-krát lepšie stráviteľná ako bielkoviny z mäsa či sójových bôbov. Ďalej sa v nej nachádza taká dokonalá vitamínová a minerálová zmes, akú by človek v laboratórnych podmienkach nedokázal zostaviť. Pritom napríklad beta-karoténu je v spiruline 10-krát viac ako v karotke, v 10 g spiruliny ho nájdeme toľko, ako v 4,5 l mlieka alebo v 14 vajíčkach. Železo v 10 g spiruliny je porovnateľné so 450 g špenátu a navyše sa vstrebáva omnoho lepšie než zo zeleniny či rýb. Vitamínu B12 je v spiruline dvakrát viac ako napríklad v hovädzej pečeni! Obsahuje tiež vitamín E a celý rad enzýmov, ktoré pomáhajú pri trávení.

SpirulinaTým sa však výpočet zďaleka nekončí. Spirulina je bohatý prírodný zdroj rastlinných farbív. Okrem zeleného chlorofylu je ďalšou významnou zložkou spiruliny modrý fytocyanín, účinná fytochemikália proti rakovine. Navyše obsahuje viac ako 15 druhov žltých, oranžových a červených karotenoidov.

Ďalšou nenahraditeľnou skupinou živín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť, sú polynenasýtené mastné kyseliny. Z nich popredné miesto zaujíma kyselina gama-linolénová – GLA, ktorej Spirulina obsahuje najviac z celej rastlinnej ríše.

Užívaním spiruliny máme istotu, že telu dodáme všetky dôležité základné živiny. Zvlášť vhodná je pre diabetikov, ľudí, ktorí sú vystavení sústavnému stresu, nesprávne sa stravujú, majú tráviace ťažkosti, nadváhu, fyzicky ťažko pracujú a pre športovcov.

Chlorella – najprebádanejšia potravina
Jedna z najdlhšie žijúcich a dokonalých organizmov na našej planéte – Chlorella pyrenoidosa – je jednobunková sladkovodná zelená riasa, označovaná tiež za kráľovnú rias. Fenomenálne široké spektrum ozdravovacích a zdravie udržujúcich vlastností chlorelly fascinuje vedcov, profesionálnych zdravotníkov, ako aj laickú verejnosť už od počiatku, čo ich prvýkrát spoznali v 60. rokoch minulého storočia.

Pôvodne sa Chlorella uctievala pre jej potenciál poskytnúť bohatý vysokokvalitný zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov. Pri narušení jej pevnej bunkovej steny je nesmiernym zdrojom koncentrovaných živín. Uveďme si niekoľko názorných príkladov: Koncentrácia bielkovín je vyššia ako v sójových bôboch, obsahom beta-karoténu prevyšuje karotku až 10-krát, vo vitamíne B12 – čo je v rastlinnej ríši neobvyklé – jasne vedie nad hovädzím mäsom (teda je veľmi vhodná i pre vegetariánov) a množstvom železa prevyšuje pivné kvasnice a hovädziu pečeň. Navyše je zásadotvorná, čo je samo osebe pre väčšinu ľudí s prekyslením útrob veľmi užitočná vec.

Tento jedinečný organizmus sa po celú dobu svojej existencie prispôsoboval životným podmienkam. Vďaka tomuto vývoju, ktorý trval miliardy rokov, si riasa vytvorila rad obranných látok, ktoré je schopná odovzdať nášmu telu v tej najčistejšej a najprijateľnejšej podobe. Doteraz sú známe štyri jedinečné látky: sporopollein, chlorellin, CGF a rastlinné farbivo chlorofyl.

Chlorella zvyšuje imunitu nastolením zdravej činnosti čreva
Dve zložky normalizujú užitočnú mikroflóru a pomáhajú udržať črevo čisté:

Chlorofyl pôsobí ako dezinfekčný prostriedok a prírodné antibiotikum, chlorellin špecificky inhibuje iba rast patogénnych mikroorganizmov.

Celulózová bunková stena so sporopolleinom sú jedinečné. Nevratne viažu na seba toxické látky, ktoré prirodzenou cestou odchádzajú z tela von. CGF pôsobí silne probioticky (urýchľuje rast laktobacilov) a súčasne stimuluje opravu poškodeného črevného tkaniva.

Neuveriteľným množstvom chlorofylu víťazí nad žihľavou či brokolicou a nad všetkými doteraz skúmanými zelenými riasami. Obsahuje ho vôbec najviac z rastlín (odtiaľ pochádza aj jej výstižný názov Chlorella), ktorý fantasticky hojí všetky zápaly v tele – už po dvoch mesiacoch napr. významne potlačí paradontitídu, ak sa pravidelne žuje. Chlorofyl je však nielen bezpečný dezinfekčný prostriedok pôsobiaci v ľudskom tele. V dostatočnom množstve dokáže okrem paralyzovania a odstránenia škodlivých baktérií, plesní a kvasiniek rovnako podporiť tvorbu červených krviniek a riadnu funkciu srdca. A ako jediná obsahuje Chlorella tzv. rastový faktor CGF, čo je najviac vitalizujúca látka v prírode (extrakt sa užíva napríklad po operáciách, úrazoch, pri únavovom syndróme, atď.) Zistilo sa, že ak sa Chlorella užíva pravidelne, CGF pomáha pri oprave poškodeného genetického materiálu v ľudských bunkách, čím ochraňuje organizmus pred degeneratívnymi chorobami vrátane rakoviny a spomaľuje proces starnutia.

Je zaujímavé, že vďaka potravinovému výskumu predovšetkým v Japonsku a USA je to najviac prebádaná potravina na svete – viac než napríklad mrkva. V Japonsku Chlorellu užíva denne pravidelne v tabletkovej forme viac ako 7 miliónov ľudí! A ďalšie desiatky miliónov v špagetách či v zmrzline a v stovkách iných potravín. Za užívanie Chlorelly sa zasadzujú prestížne svetové zdravotnícke a výživové inštitúcie, jej ozdravovacie a detoxikačné účinky potvrdzujú mnohé významné vedecké štúdie. Je vhodná pre každého, kto vie premýšľať dopredu, kto sa chce preventívne chrániť pred striehnucimi chorobami.

O zelených potravinách sa viac autorka venuje v knihe Katarína Horáková: Varovné signály tela.

Facebook