Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ateroskleróza a jej následky

Ateroskleróza a jej následky
 

Kôrnatenie ciev – ateroskleróza, ktorá môže viesť k srdcovému infarktu či mŕtvici, sprevádza ľudstvo oddávna. Ale v tomto storočí už dosiahol jej výskyt rozmery epidémie. Zabráňme tomu, aby sme rozšírili rady postihnutých!

Ďalšie články s témou Varovné signály tela
• Ruka je obrazom človeka
• Ateroskleróza a jej následky
• Koža – zrkadlo našej psychicky
• Test: Potrebuje moja koža pomoc?
• Vysoký tlak krvi – zákerný nepriateľ
• Pomoc antioxidantov na zachovanie zdravia
• Test: Ste dobre zásobení vitamínmi?

Vysoká hladina „škodlivého” LDL cholesterolu znamená pre artérie pohromu. Nejde len o obyčajné usadzovanie cholesterolu na podobnom princípe, ako sa zanáša potrubie. Je to omnoho komplikovanejší proces, ktorý je zákerný a prejavuje sa rôzne. Samostatne sú čiastočky LDL prakticky neškodné. Lenže pri napadnutí voľnými radikálmi sa menia na nebezpečné a agresívne oxidované LDL častice. Tieto sú až dvadsaťkrát schopnejšie narušiť membrány cievnych buniek a preniknúť cez ne ako normálny LDL cholesterol, a tým sa podstatne zvyšuje ich škodlivosť. Vytvárajú tu najskôr zväčšené bunky, následne pláty tuku a nakoniec povlak po celom vnútornom povrchu artérie. Toto neskôr sprevádza hromadenie vápnika (príčina kôrnatenia artérií), pričom zápalové zmeny a zjazvenie tkaniva ďalej zmenšujú veľkosť kanála, cez ktorý si musí krv raziť cestu.

Varovné signály aterosklerózy
V praktickom živote, bez povšimnutia si zmien vo vnútri tela, sa môže ateroskleróza prejavovať rôzne. Niekedy iba mierne, inokedy až alarmujúco.
♦ Za normálnych podmienok je srdce dostatočne zásobené krvou a kyslíkom a nedostatok sa prejaví iba pri behu alebo inom vyčerpaní. Keď sa zrútime na sedadlo v autobuse, ktorý sme práve tak-tak dobehli, môžeme zrazu pocítiť ostrú bolesť v hrudníku. Hovorí sa tomu angína pektoris alebo myokardiálna ischémia (nedokrvenosť). Je to pre nás varovanie, že by nás mohol skoro zasiahnuť srdcový infarkt.
 Vážnejšie býva to, ak niektorých ľudí pri tepnovom kŕči alebo ochorení tepien stihne malý srdcový záchvat bez toho, že by o tom vedeli. Ide o tzv. nemú ischémiu a môžeme sa o nej dozvedieť až pri zasiahnutí infarktom v plnej sile. Lekár nám po testoch oznámi, že to nie je náš prvý srdcový záchvat. Záťažové testy a nepretržité monitorovanie srdcovej činnosti, je jediný spôsob, ktorým sa dajú zachytiť takéto malé zákerné príhody.
♦ Samotný srdcový infarkt najčastejšie prepukne, keď sa časť usadeniny zo steny koronárnej tepny odlomí a na inom mieste celkom upchá tepnu. Alebo keď zrazenina vytvorí vír v zúženom kanáli. Vtedy sa naše srdce do stáva do krízovej situácie. Kvôli nedostatku kyslíka môžu časti srdca odumrieť. Pri srdcovej arytmii však môže nastať úplné zastavenie srdcovej činnosti.
♦ Ak ide o úplný uzáver v tepne, ktorá zásobuje krvou mozog, prichádza k mozgovej príhode a ochrnutiu, ak to nastane v tepne, ktorá zásobuje končatinu, môže spôsobiť gangrénu a neskôr i amputáciu.

Tento článok vznikol pred niekoľkými mesiacmi a bol súčasťou seriálu Varovné signály tela, ktorý vychádzal v časopise Moderná žena. Tento článok, ako aj ďalšie z tejto série, je súčasťou knihy Katarína Horáková: Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození. 

Prevencia – najúčinnejší liek
Ako môžeme znížiť riziko predčasného vzniku niektorých kardiovaskulárnych ochorení? Prečo najbezpečnejší spôsob je prevencia? Ak totiž vytváranie povlaku na stenách tepien trvalo napríklad 50 rokov, pravdepodobne rovnako dlhý čas bude potrebný, kým povlak zmizne! Preto účinnejšie a bezpečnejšie je predchádzať jeho vzniku. Úplný prechod na plnohodnotnú stravu je absolútnou podmienkou. Zaujímajme sa o správnu výživu, jedzme hlavne čerstvé jedlá a obmedzujme príjem tukov. Táto jednoduchá stratégia nám dobre poslúži po celý život. Všetci, ktorí sa nebránime myšlienke o zmene svojho života k lepšiemu, potrebujeme čím skôr:
♦ znížiť príjem cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. Jedzme menej mäsa s vysokým obsahom tukov a menej mliečnych výrobkov – a naopak – jedzme viac rýb, zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a strukovín. Nahraďme nasýtené tuky (maslo) nenasýtenými (repkový, olivový, slnečnicový olej, ľahké rastlinné margaríny s obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín a vitamínu E ).
♦ zvýšiť pohyb, ktorý nás musí sprevádzať až do vysokého veku. Aspoň 30 minút tri až štyri razy týždenne! Nielenže nám to pomôže udržať primeranú hmotnosť, ale zvýši to aj hladinu „dobrého“ HLD cholesterolu.

Prirodzené zbrane proti ateroskleróze
Dva B vitamíny – cholín a inozitol – sú hlavné zložky lecitínu, ktorý sa nachádza vo všetkých našich telových bunkách. Ak sa zlúči jeden diel lecitínu s jedným dielom cholesterolu, nastane rozpustenie a následne skvapalnenie cholesterolu. Tým sa nielen stáva neškodným, ale naopak, užitočným. Inozitol je tak vedľa cholínu prirodzenou zbraňou proti ateroskleróze. Lecitín nemusíme bezpodmienečne kupovať v lekárni ako hotový produkt. Nachádza sa vo zvýšenom množstve v arašidoch, sójových bôboch, hrachu, šošovici, orechoch, celozrnnom obilí a vôbec vo všetkých semenách alebo výhonkoch.

Tuk v krvi a hodnoty cholesterolu klesajú pomocou nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Oba sa nachádzajú v rastlinnom, za studena lisovanom oleji (repkovom, olivovom, slnečnicovom, ľanovom), ale tiež v klíčkoch pšenice a vo všetkých semenách. Udržujú cholesterol mäkký, starajú sa o jeho vbudovanie do telových buniek, čím zabraňujú jeho hrozivému nahromadeniu v krvi. Nikotín, alkohol, ale aj nadváha, cukrovka a vysoký krvný tlak (hlavne neliečené alebo zle liečené!) tiež výrazne zvyšujú riziko srdcových chorôb. V teste zdravia na ďalšej strane sa uistite, či máte svoj zdravotný stav pod kontrolou!

Facebook