Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zásady redukčnej diéty

14 apr Odoslal v Chudneme, diéta, Pre ženy, Skybová Katarína, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Zásady redukčnej diéty
Zásady redukčnej diéty
 

Radi by ste schudli a zlepšili svoju postavu, no máte obavy, ako vydržíte dodržiavať prísny režim diéty? Stačí však tak málo a obdobie chudnutia môžete prežiť bez stresu, drastického vyhladovania a psychickej zátaže. Treba si len správne nastaviť redukčný jedálniček a chudnutie sa dá prežiť aj bez obmedzovania sa. Článok sme prevzali z feminity.zoznam.sk.

Základom úspešnej redukčnej diéty sú potraviny s nízkou energetickou hustotou a svojím denným príjmom energie by mali obsiahnuť kalorickú hodnotu od 5 000 do 6 000 kJ. Jedálny lístok by mal v sebe zahŕňať potrebné množstvo tukov a jednoduchých cukrov a celkovo by mala byť strava pestrá a vyvážená.  Potraviny, z ktorých sa počas redukčnej diéty pripravuje jedlo, musia obsahovať optimálny pomer všetkých základných živín a ochranných látok ako sú vitamíny, minerály, enzýmy a vláknina. Na celkovom dennom príjme energie by mali mať sacharidy podiel 50% maximálne 55% (z toho 95% sacharidy s vysokým obsahom vlákniny a maximálne 5% jednoduché sacharidy), bielkoviny 20% až 25% a v rovnakom pomere sú aj tuky.

Diétu sa dá hravo zvládnuť vtedy, keď sa pri zostavovaní jedálnička budeme dodržiavať základné pravidlá. Základom je, aby bolo stravovanie počas tohto obdobia pestré, diéta  musí rešpektovať obvyklé chute a zohľadňovať stravovacie zvyklosti. Príprava diétnej stravy nesmie byť náročná a jedlá by mali byť chutné, snažte sa využívať čerstvé a kvalitné suroviny. Rovnako dôležité je aj estetická stránka jedla, malo by byť na prvý pohľad atraktívne. Nezabudnite ani na to, že jedálniček redukčnej diéty musí dobre kontrolovať pocit hladu a sýtosti.Efektívne chudnutie sa tým správnym smerom naštartuje až vtedy, ak bude zloženie stravy optimálne a jej príjem pravidelný. Človek by sa mal v tomto období stravovať 3 až 5-krát denne a aby proces chudnutia prebiehal bez problémov, je dôležité si počas dňa správne rozložiť celkový príjem energie. Raňajky by preto mali obsahovať asi 25% energetického príjmu, desiata asi 10%, obed 35%, olovrant 10% a večera 20%. Pri takomto rozdelení stravy si človek dokáže udržať relatívne stálu hladinu cukru v krvi a dobre kontrolovať pocit hladu a sýtosti. Vďaka tomu sa dá zabrániť spomaleniu metabolizmu a rozvoju šetriaceho režimu.

Pri nereálne postavených cieľoch, prudkom hladovaní, jednostrannej či veľmi prísnej redukčnej diéte a tiež aj pri násilnom konzumovaní neobľúbených potravín totiž hrozí nebezpečenstvo, že vzniknú také negatívne pocity, pre ktoré sa človek rozhodnete diétu predčasne ukončiť. Striktná diéta môže napríklad znížiť fyzickú a psychickú zdatnosť, pracovnú výkonnosť a môže byť aj prekážkou spoločenského a rodinného života.

Efektívne chudnúť sa dá iba vtedy, keď človek dosiahne negatívnu bilanciu energie. To znamená, že každý, kto sa pustí do redukcie hmotnosti, by mal vedieť, ktoré potraviny alebo potravinové skupiny sú pri chudnutí vhodné. Je nevyhnutné poznať, ktoré z nich poskytujú málo využiteľnej energie a ktoré sú vysoko energetické a nevhodné. Tabuľky energetických hodnôt potravín, ktoré vám pomôžu rýchlo sa orientovať v energetických obsahoch potravín,  môžete  napríklad nájsť aj v mojej knihe Redukčná diéta.

Knihu Katarína Skybová: Redukčná diéta si môžete objednať  tu: books@plat4m.sk.

Facebook