Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Diéta: Pomaly, ale isto

19 apr Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Diéta: Pomaly, ale isto
Diéta: Pomaly, ale isto
 

Mnohí chceme schudnúť, nadobudnúť štíhlu líniu, a tak sa dáme na diétu. Dôležité je byť trpezlivý, pretože hmotnosť niekedy aj pár dní stagnuje. Vyvarujme sa najčastejších chýb a snažme sa dodržať nasledujúce rady:

1. Neočakávajme priveľa, aby práve na tom náš prechod na oddelenú stravu nestroskotal. Po dekagramoch a centimetroch, ale isto.

2. Neprejdime úplne na jednostrannú stravu, napríklad len na bielkoviny alebo ovocie.

3. Neslobodno celkom vylúčiť ani tuky. Telo ich potrebuje napríklad na zhodnotenie niektorých vitamínov (A, D, E, K). S mierou teda požívajme rastlinné oleje, predovšetkým tuky lisovane za studena a tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami.

4. Nikdy neberme preháňadlá, aby sa skôr dostavil vytúžený výsledok. Ak chceme povzbudiť činnosť čriev, tak len pomocou vláknin. Hodia sa na to strukoviny, šaláty, zelenina, ovocie.

5. Na úsporu kalórií nevynechajme ani jedno denné jedlo. Vyvolali by sme si tak len návaly hladu, a potom by sme zjedli dovedna viac, ako by sa jedným vynechaným jedlom ušetrilo. Lepšie je rozrátať si kalórie na 5 až 6 jedál denne, vyhneme sa tak naliehavému pocitu hladu.

6. Vypime minimálne dva litre tekutín denne vo forme vody z vodovodu, minerálok (najviac pol litra), bylinkových a ovocných čajov, 100-percentnych zeleninových a ovocných džúsov. Dobre je vypiť jeden pohár asi pol hodiny pred jedlom, čim zaženieme silný nával hladu.

7. V období zámerného znižovania hmotnosti vylúčme úplne pitie akéhokoľvek alkoholu (jedine 1 až 2 dl obrátený vínový strek), pretože výrazne spomalí, ba u niekoho úplne zastaví chudnutie.

Príspevok sme prebrali s publikácie Katarína Horáková: Umenie zdravo žiť.

Facebook