Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty

15 okt Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Horáková Katarína, O knihe, Oddelená strava, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zdravie | Komentáre vypnuté na ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty
ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty
 

Už 22. októbra 2012 príde na trh ďalšia kniha od profesorky Kataríny Horákovej ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty. Túto publikáciu si budete môcť zabezpečiť nielen v klasickej knižnej distribúcii, kníhkupectvách a hypermarketoch, ale aj vo vybraných predajniach časopiseckej distribúcie Mediaprint KAPA.

Katarína Horáková na začiatku tohto storočia ako uznávaná slovenská odborníčka na stravovanie v tejto sérii kníh skĺbila mnoho ukazovateľov, ktoré prinášali rukolapné výsledky. Tento trendový spôsob stravovania propagovala na základe vedeckých poznatkov a odborne vysvetlila prečo práve tento spôsob stravovania odporúča aj z hľadiska zdravého životného štýlu, kedy a ako je prospešný pre náš organizmus a čomu sa treba vyhýbať a vyradiť zo svojho jedálnička.

Na základe výziev mnohých čitateliek jej posledných kníh nechala sa pred krátkym časom presvedčiť, aby inovovala svoje knihy s tematikou oddelenej stravy, doplnila ich o svoje najnovšie poznatky a skúsenosti a opäť ich uviedla na trh. Táto knižka Oddelená strava – Recepty a diéty vám ponúka recepty, ktoré zodpovedajú zásadám oddelenej stravy. Ide o pestrý výber jedál, ktoré si môžete pripraviť rýchlo a z lacných a dostupných surovín aj u nás na Slovensku. Recepty sú jednoduché a každého – i náročného – stravníka uspokoja. V priebehu posledných rokov sa ukázalo, že zo všetkých druhov diét, ktoré sa prezentovali na našom i zahraničných trhoch, je oddelená strava jednoznačne najzdravšia a najprirodzenejšia pre ľudský organizmu.

Z KNIHY
STRAVOVANIE V ROČNÝCH OBDOBIACH

V každom ročnom období poskytuje príroda tie druhy potravín, ktoré svojou energiou najlepšie vyhovujú danému ročnému obdobiu. Preto ročné obdobia by sa mali výrazne odrážať aj v príprave jedál v domácnosti. V našich zemepisných šírkach to znamená, že na jar a v lete by sme mali dávať prednosť čerstvej strave, ktorú nám poskytuje záhrada, kým v jeseni a v zimnom období by sme mali konzumovať skôr najrôznejšie obilniny, orechy, semená, strukoviny, mäso a uskladnenú zeleninu.

Čo si myslíte, je to opodstatnené? Sú nejaké rozdiely medzi tým, ako sa stravujeme v zime a na čo máme chuť v lete? Skutočne sú, môžeme ich pozorovať dokonca v niekoľkých rovinách.

Hneď prvé do očí bijúca skutočnosť je to, že najmä v lete dostať omnoho viac rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktoré pochádzajú väčšinou (okrem cudzokrajných druhov) z nášho mierneho pásma. V tomto období sú ovocie a zelenina vyzreté, čerstvé a čo sa týka nutričného zloženia sú veľmi kvalitné, najmä ak si ich vypestujeme sami a poznáme miesto pôvodu.

V zimnom období je ponuka skromnejšia nielen na druhy, ale tiež čo sa týka kvality. Samozrejme, v dnešnej dobe globalizácie už je úplne prirodzené, že v obchodných domoch nájdeme všetky druhy ovocia a zeleniny v ktorékoľvek ročné obdobie. I preto možno recepty uvedené v tejto knižke pripravovať kedykoľvek. Na trhu však prevažujú odrody pochádzajúce zo subtropických a tropických zemepisných šírok, kde sa väčšinou trhajú pred dozretím, aby boli schopné prežiť dovoz na dlhé vzdialenosti. Preto odporúčam vychádzať z popisu ročných období, ktoré sú pre nás prirodzené.

Ďalším úskalím je spôsob ich prevozu a skladovanie. Sú vystavené pôsobeniu rôznych teplôt, ktoré sú často pod bodom mrazu. Výsledkom je potom negatívne ovplyvnenie ich nutričnej hodnoty, mení sa chuť, vzhľad, znižuje sa obsah vitamínov a ďalších výživovo významných zložiek. Konečným dôsledkom je, že ak chceme za daný deň pokryť napríklad odporúčanú dennú dávku vitamínu C, musíme zjesť omnoho viac ovocia a zeleniny.

Ako sú na tom naše chute? V lete, zvlášť keď panujú tropické horúčavy, máme zvyčajne menej chuti na jedlo ako v zime. Vtedy je situácia obyčajne opačná, čo je však celkom fyziologické. Ľudský organizmus zvýšeným príjmom potravy vytvára zásoby energie, ktorú v tele uchováva v podobe podkožných tukových zásob, aby sa lepšie chránilo pred chladným počasím a mrazom. Ďalšia časť energie sa efektívne využíva na tvorbu telesného tepla. Teda môžeme konštatovať, že cez leto sa zbavujeme prebytočných tukových zásob, a v zime sa naopak viac zaobaľujeme a chránime. Pre mnohých to predstavuje veľkú psychickú záťaž. Ide predovšetkým o tých z nás, ktorí trpia nadváhou či podváhou.

 

Katarína Horáková
ODDELENÁ STRAVA
Recepty a diéty

ISBN titulu
978-80-970747-8-4

EAN titulu
9788097074784

Názov publikácie
ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty

Meno autora
Katarína Horáková (Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.)

Počet strán
92 strán

Rozmery publikácie
110 x 175 mm

Žáner
Zdravie / Recepty / Zdravý životný štýl

Väzba
Brožovaná väzba

MOC
4,99 € s DPH

Termín expedície
Október 2012

Facebook