Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Jeden deň mäso, druhý deň zemiaky je nepravda

02 nov Odoslal v Oddelená strava, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Jeden deň mäso, druhý deň zemiaky je nepravda
Jeden deň mäso, druhý deň zemiaky je nepravda
 

Často sa stretávam s mylným názorom, že oddelená strava znamená jeden celý deň jesť iba bielkovinové jedlá zo skupiny A, druhý deň iba škrobové zo skupiny B. Toto tvrdenie vôbec nie je opodstatnené a navyše je proti pravidlám zdravej výživy.

Nie je  prekvapujúce, že odborníci na výživu majú k takémuto spôsobu stravovania zásadné výhrady. Jeden z najčastejších argumentov proti oddelenej strave tohto typu je výrok, že „… kombinovanie bielkovín a škrobov je nesprávne, pretože zložky obsiahnuté v týchto potravinách uľahčujú trávenie. Napríklad pomocou vitamínov zo skupiny B nachádzajúcich sa v škrobových potravinách organizmus lepšie spracúva aminokyseliny z bielkovín.“ Tento argument je opodstatnený, nie je však podmienkou, aby sme bielkovinové a škrobové potraviny prijímali súčasne. Práve naopak (vysvetlenie nájdete v článku Prečo by sme nemali jesť súčasne sacharidy a bielkoviny)

Podstatné je, aby sme v deň, keď jeme mäso, nevynechali potraviny zo škrobovej skupiny. Prečo? Uveďme aspoň jeden dôvod: Vitamíny B, konkrétne B6 a B12, majú významnú úlohu v činnosti rôznych tráviacich enzýmov, ktoré sú nevyhnutné pri rozklade a zužitkovaní bielkovín. Aby však spracovanie bielkovín v našom tele prebiehalo optimálne, mali by sme mať zásobu vitamínov B v dostatočnom množstve v črevách a v pečeni už pred prijatím bielkovinovej potravy.

Čo z toho pre nás vyplýva? Jedzme harmonicky tak, aby sme sa postarali o každodenný dostatočný prísun týchto biolátok v našej výžive. Návod ako postupovať pri zostavovaní zdravej stravy uvádzam v knihe Umenie zdravo žiť v kapitole Potravinová pyramída.

Pamätajme si, že podstatné je, aby sa zjedená potrava určitej skupiny v žalúdku optimálne strávila. Ak chceme splniť túto podmienku, úplne stačí, keď nebudeme konzumovať škrobové a bielkovinové jedlá súčasne. Keďže dĺžka trávenia je individuálna a závisí od rýchlosti metabolizmu jednotlivca, najlepším ukazovateľom je pocit hladu.

Facebook