Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Intenzívne svrbenie bruška nemusí byť spôsobené len rozťahovaním

19 mar Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Intenzívne svrbenie bruška nemusí byť spôsobené len rozťahovaním
Intenzívne svrbenie bruška nemusí byť spôsobené len rozťahovaním
 

Bruško počas tehotenstva rastie, koža sa naťahuje, čo môže vyvolať rôzne pocity, medziiným aj svrbenie. Avšak intenzívne svrbenie bruška môže byť aj signálom niečoho podstatne vážnejšieho. Čoho?

Čo to znamená?
Samozrejme, opäť nechceme plašiť, tak veríme, že tieto informácie beriete s nadhľadom, pretože nie vždy musia znamenať jedno a to isté. Navyše, mnohé budúce mamičky sa ku koncu tehotenstva stretávajú so svrbením bruška, ktoré sa snažia upokojiť krémami. Koža na napnutom zväčšenom brušku je citlivejšia a svrbením môže reagovať napdreamstime_xl_3331663ríklad aj na chlórovú vodu, ktorou sa umývame. Svrbenie môže tiež súvisieť s hormonálnymi zmenami.

Zhoršená funkcia pečene
Niekedy však môže svrbenie bruška byť varovným signálom toho, že vaša pečeň potrebuje pomoc. Stáva sa to napríklad vtedy, keď plod tlačí na pečeň. Príčinou svrbenia môže byť v tomto prípade zhoršená funkcia pečene. Ako je to v tehotenstve prakticky pri všetkom – nejde len o vás, ale ohrozený môže byť aj plod. Pri ochorení pečene rastie riziko narodenia mŕtveho dieťaťa. Nevyhnutnými sú pravidelné krvné testy mamičky, sledovania dieťaťa ultrazvukom a tiež kontrolovanie činnosti srdiečka plodu.

Intrahepatická cholestáza tehotn ých
Je ochorenie pečene, spôsobené vysokými hladinami žlčových kyselín – chemických látok v pečeni, ktoré podporujú trávenie. Môže sa prejaviť nevysvetliteľným svrbením, zvyčajne bez vyrážky, tmavším močom a únavou. Ochorenie sa najčastejšie objavuje v poslednom trimestri tehotenstva, ale jeho výskyt je možný i skôr. Žlčové kyseliny sú toxické a ak sa hromadia, môžu mať vplyv na srdce plodu. Závažné a neliečené ochorenie je spojené s veľkým rizikom narodenia mŕtveho dieťaťa alebo úmrtia v brušku matky.

Príbeh Kristíny
Kristíne sa v druhom tehotenstve vyvinulo veľmi závažné svrbenie bruška. Cítila, že ju svrbí niečo zvnútra, nestačilo sa len poškrabkať. Na kontrole jej lekárka povedala, že je to spôsobené naťahovaním kože a má použiť krém. Pri miernom svrbení je to skutočne dobrým riešením. Takéto svrbenie vzniká kvôli zvýšenému prekrveniu a napínaniu kože. Avšak toto nebol prípad Kristíny.

O tri týždne na to jej odtiekla plodová voda a pri kontrole činnosti srdiečka dieťaťa v nemocnici zrazu sestrička bez slova zmizla a keď sa vrátila aj s lekárom, obaja sa tvárili veľmi vážne. Lekár sa snažil zachytiť pulz dieťaťa. Magdaléna sa utešovala, že to je len tým, že jej dieťatko je vykrútené v nejakej nezvyčajnej pozícii – ako to už deti, dokonca aj tie, ktoré sú ešte v brušku, vedia. Lenže žiadny tlkot srdiečka sa ani tak neozval. Záver je veľmi smutný. Zdravý chlapček, ktorého rodičia nazvali Henry, zomrel.

O jedenásť mesiacov neskôr sa páru narodilo dievčatko Sienna. O tri roky neskôr, v roku 2010 Magdaléna otehotnela tretíkrát. To, čo sa s ňou stalo v 32. týždni tehotenstva okamžite spoznala. Kruté svrbenie, ktoré dreamstime_xl_4737510sa tentokrát šírilo od bruška až na nohy, ruky a chrbát jej pripomenulo smutnú udalosť s maličkým Henrym.  Okamžite vyhľadala odborníkov. Potvrdili, že u Kristíny sa vyvinulo ochorenie nazvané intrahepatická cholestáza tehotných, ktoré, ak sa nelieči, môže zabiť dieťa. Krvné testy ukázali výrazne zvýšenú hladinu žlčových kyselín a lekár jej ihneď nasadil liečbu, ktorá chránila dieťatko. Hladina žlčovej kyseliny v prípade tejto mamičky však aj napriek liečbe stúpala, a tak v 35. týždni musela porodiť cisárskym rezom, inak by bolo dieťatko ohrozené. Rovnakým spôsobom mohol byť zachránený aj jej syn Henry.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Krv a špinenie počas tehotenstva: Čo treba robiť a aké sú riziká? dreamstime_xl_40613188Nie každý výtok v tehotenstve je zlý. Záleží od jeho farby, intenzity a pachu. Momentom, kedy rozhodne treba ihneď vyhľadať lekára je krvácanie z rodidiel a špinenie svetločervenej, ale i tmavočervenej farby. Nemusí to znamenať nič fatálne, ale určite je potrebné, aby vás prehliadol odborník. Na druhej stane, mnohé ženy majú skúsenosti so slaboružovým výtokom, najmä po vyšetrení alebo po pohlavnom styku. Je zvyčajne len dôsledkom mierneho poranenia prekrvenej sliznice pošvy. Samozrejme, i v tomto prípade sa radšej poraďte s lekárom.

dreamstime_xl_45305637Alkohol v tehotenstve? Fakty, ktoré treba vedieť!
Prednedávnom sa vyskytli informácie o tom, že jeden pohárik nemôže uškodiť ani počas tehotenstva… To, samozrejme, zase vyvolalo ďalšie polemiky a diskusie. Poruchy fetálneho alkoholového spektra sú však realitou, a častejšou ako kedysi. A drvivá väčšina odborníkov sa prikláňa k názoru, že tehotnej žene alkohol do rúk absolútne nepatrí. I jeden pohárik denne môže plodu veľmi a nezvrátiteľne ublížiť. Tu nájdete najdôležitejšie fakty o alkohole v súvislosti s tehotenstvom.

dreamstime_xl_35394608Dieťa po tridsaťpäťke či dokonca štyridsiatke? Žiadna rarita, i keď rizík je viac
Poznáme to: dievčatá, ktoré skoro otehotnejú, často ľutujú, že prišli o svoju slobodu, o kariéru a podobne. Niektoré sa tešia, že si už „odrodili“ a môžu si užívať, ale splodiť potomka nie je predsa len také jednoduché. Racionálny človek k tomu prichádza až v momente, keď má dostatočné sociálne a finančné zázemie, a najmä spoľahlivého partnera, ktorému dôveruje a keď obaja túžia po spoločnom potomkovi.

dreamstime_xl_39559691„Druhý stav“ mení aj mozog: Viete ako?
Počas tehotenstva ženské telo prechádza mnohými nie najpríjemnejšími zmenami. Nemení sa však len telo ako také. Veľa, menej viditeľných zmien sa však odohráva aj v mozgu. A nie sú to len zmeny nálad, precitlivenosť, či chvíľami naopak veľmi vzťahovačná a úzkostlivá nálada. Nie je to tak dávno, čo neurológovia potvrdili fakt, že tehotenstvo zasahuje do samotnej štruktúry mozgu. Dlhodobé pozorovania mozgu tehotných žien ukázali zmeny, ktoré sa dejú v prefrontálnej kôre, v strednom mozgu, temennom laloku a ďalších častiach mozgu.

dreamstime_xl_24651357Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte?
Kým do vašej rodinky pribudne nový člen, potrebujete to zo strany matky i psychickú prípravu. I keď platí, že mamičky sú zvyčajne viac a lepšie pripravené ako oteckovia, predsa len je to i pre nás, špeciálne pre prvorodičky úplne nová skúsenosť, ktorá zmení celý život. Dôležité je napriek veľkej zodpovednosti, ktorá vás v novej úlohe čaká, vedieť sa aj uvoľniť od napätia  a obáv, pozrieť sa na novú situáciu troška s nadhľadom a na zaťažkávacie každodenné skúšky, aspoň troška aj humorom.

Facebook