Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: 7. LUNÁRNY MESIAC (25. až 28. týždeň tehotenstva)

05 sep Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: 7. LUNÁRNY MESIAC (25. až 28. týždeň tehotenstva)
TEHOTNÁ: 7. LUNÁRNY MESIAC (25. až 28. týždeň tehotenstva)
 

Váš potomok v tomto období absolútne z vás žije – berie si z vášho tela všetko, čo pre svoj rast a rozvoj potrebuje. Preto je veľmi dôležité, aby bola vaša strava bohatá na minerálne látky a vitamíny. Nezaťažujte sa – i jeho zbytočne cukrami, umelými sladidlami, tukmi a rôznymi chemikáliami, ktoré sú v spracovaných potravinách.

Čo sa deje v brušku?
dreamstime_xl_3753868V týchto týždňoch si dieťatko už začína uvedomovať i samo seba a prežíva rôzne pocity, taktiež začína rozlišovať čas bdenia a čas spánku. Každým dňom sa zdokonaľuje jeho svalová koordinácia. Tvoria sa potné žľazy, dýchacie cesty sa plnia tekutinou. Otvárajú sa nosné dierky plodu a v ďasnách už sú zárodky zúbkov. Pod kožou sa začína hromadiť tuk. Na povrchu mozgu sa vytvárajú mozgové závity a zdokonaľuje sa vyššia nervová činnosť.
Od 24. týždňa tehotenstva je oficiálne uznané bábätko za životaschopné, i keď nemá ešte zrelé niektoré orgány – najmä pľúca a slabučký imunitný systém. Riziká sú teda ešte stále veľké.
V poslednom týždni tohto lunárneho mesiaca vstupujete to tretieho trimestra tehotenstva.

Ako vyzerá?
Črty tváre má rovnaké, aké budú po narodení. Dokáže už mnohé veci, ovláda aj zložitejšie a rýchlejšie pohyby, chytá si nožičky, vie zovrieť prstíky v päsť, samozrejme, už nemá na ne toľko priestoru ako kedysi. Ku koncu tohto lunárneho mesiaca otvorí už plne vyvinuté očká. Plod je ešte veľmi chudý, i keď silný, čo môžete pocítiť na intenzite kopancov. Niekedy sú bolestivé a dokážu až vyraziť dych alebo zaútočia na močový mechúr. Pokožku má stále červenú, chrbtica už telíčku poskytuje dostatočnú oporu. Dieťatko rado a intenzívne saje – už nielen prst na ruke (nacvičuje si tým satie z prsníka), ale aj na nohe, zviera dlane naťahuje sa, odráža, prehĺta, zíva.

Ku koncu siedmeho lunárneho mesiaca plod meria približne 33 až 37 centimetrov a váži okolo kilogramu.

Čo sa deje s vami?
Väčšina žien sa v tomto období začína cítiť nepríjemne kvôli rastúcemu brušku, ktoré začína zavadzať pri mnohých úkonoch, i tých najzákladnejších. Samozrejme, treba vydržať. Zväčšujú sa tlaky na vnútorné orgány, čo môžete cítiť aj na pľúcach – máte problém zhlboka sa nadýchnuť, zadýchavate sa. Bolesti v krížovej časti chrbtici vás donútia viac oddychovať. Pohyb je však stále veľmi dôležitý pre vaše zdravie i zdravie bábätka. Mnohé budúce mamičky si v tomto období chvália plávanie v čistom bazéne, ktoré uľaví aj od bolestí chrbtice, podporuje prúdenie krvi a predcvičdreamstime_xl_1939851í všetky svaly.

Môžete pociťovať tvrdnutie bruška – informujte o tom vášho gynekológa. Niektorým mamičkám je kvôli kontrakciám v tomto období odporúčaný pokoj na lôžku a mali by zvýšiť príjem magnézia, závažnejšie stavy bývajú hospitalizované. Pozitívne však je, že väčšina z týchto mamičiek dieťatko donosí, takže nestresujte sa zbytočne, ale počúvajte odporúčania lekára, i keď môžu byť niekedy nepríjemné.

Náš tip
Zahoďte obavy z blížiaceho sa pôrodu. Nič nimi nevyriešite, iba uškodíte sebe i svojmu potomkovi. Zostaňte v psychickej pohode, porozprávajte sa o tom, čo vás trápi s odborníkom a v mnohom vám určite pomôže aj váš partner. Doprajte čo najviac príjemných chvíľ.

AKÉ VYŠETRENIA VÁS ČAKAJÚ? 24. až 28. týždeň tehotenstva orálny glukózovo-tolerančný test, vaginálny ster, EKG
Je dôležité, a povinné, aby ste v tomto období absolvovali vyšetrenie hladiny glukózy v rámci OGTT (orálny glukózovo-tolerančný test) – test na tehotenskú cukrovku.

V tomto období absolvujete vaginálny ster na vyšetrenie infekcie streptokokom B v pôrodných cestách. Pre matku neškodná infekcia môže totiž ohroziť dieťa – prenesie sa naň počas pôrodu prirodzeným spôsobom. V prípade pozitívneho nálezu matka dostane antibiotiká a riziko komplikácií u dieťaťa výrazne klesne. Nemenej dôležité je aj natočenie EKG matky.

Čo vás čaká v poradni? Meranie krvného tlaku a tepu, váženie, sledovanie prípadných opuchov a vyšetrenie moču.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

TEHOdreamstime_xl_40289541TNÁ: 6. LUNÁRNY MESIAC (21. až 24. týždeň tehotenstva)
V tomto období sa vytvára na tele plodu mazľavá hmota, ktorá má ochrannú funkciu. Keďže priestoru na pohyb je stále menej, nemusíte cítiť pohyby tak často, ale zase môžu byť intenzívnejšie, pretože dieťatko naberá na sile a taktiež menej spí. Dozrievajú jeho spoje a nervové bunky v centrálnej nervovej sústave, ktoré odpovedajú na podnety zmyslových orgánov. Mozog zväčšuje svoj objem. Dievčatkám sa tvaruje pošva, chlapcom začínajú zostupovať semenníky, zafarbuje sa očná dúhovka. Obličky plodu už čiastočne filtrujú odpadové látky, vypomáhajú matkine. Na jazyku má vytvorené chuťové poháriky.

TEHOTdreamstime_xl_19525408NÁ: 5. lunárny mesiac (17. až 20. týždeň tehotenstva)
Pozitívne je, že začína druhá polovica tehotenstva a vy ste k svojmu bábätku o podstatný kus bližšie.
Plod naďalej veľmi rýchlo naberá na hmotnosti i dĺžke. Vďaka vzniku hnedého tuku plod získava istú schopnosť termoregulácie. Dieťa už má svoj jedinečný otlačok prsta. V tomto období by ste už tiež mali cítiť pohyby plodu, i keď ich možno spočiatku nebudete vedieť definovať. Niektoré matky ich k prirovnávajú motýľom v brušku, bublinkám, či plávajúcej rybke, iné si ich zamenia s črevnými pohybmi, ďalšie sa zľaknú, že sa deje niečo zlé. Neobávajte sa, o pár dní už s istotou budete vedieť, že to sa hýbe váš plod. Najlepšie pohyby zaznamenáte, samozrejme, keď ste v pokoji, v sede alebo v ľahu.

dreamstime_xl_55645462TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci?
V 11. až 14. týždni tehotenstva podstúpite niekoľko dôležitých vyšetrení. Zamerané budú na overenie prosperity tehotenstva, kontrolu správneho vývoja plodu, zistenie markera NT (šijové prejasnenie) a prítomnosti nosnej kosti. V tomto období vás čaká prvý veľmi dôležitý genetický ultrazvuk, ktorý vykonáva špeciálne vyškolený sonografista, nevyhnutnosťou je samozrejme kvalitný ultrazvuk.

 

dreamstime_xl_11538069

TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
Štvrtý lunárny mesiac, je mesiac, v ktorom už začína byť tehotenstvo na väčšine žien vidno a taktiež by mali nastať príjemnejšie dni. Riziko potratu klesá, a tak sa môžete tešiť a vychutnávať si chvíle tehotenstva spolu s partnerom. Čo sa deje v brušku? Výživu a zásobovanie kyslíkom preberá placenta. Rast plodu pokračuje veľmi rýchlym tempom. Viac a viac sa formuje tvárička, vystupuje brada, ušká a stále zatvorené oči sa približujú viac k sebe.

dreamstime_xl_30721997TEHOTNÁ: 3. lunárny mesiac (9. až 12. týždeň tehotenstva) Po týždňoch nevoľností a intenzívnej únavy u mnohých budúcich mamičiek nastáva posun k lepšiemu. I keď bude už vaše bruško viac vytŕčať, budete sa pravdepodobne cítiť lepšie, nabitá energiou a pozitívne naladená.
Čo sa deje v brušku? Vaše bábätko už má základy pečene, čriev, ľadvín, vyvíjajú sa pľúca a žalúdok. Tiež vnútorné pohlavné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať, aby neskôr mohli plniť svoju funkciu. Rýchlo sa vyvíja i mozog plôdiku. Základný vývoj srdiečka je už dokončený a má svoj charakteristický tvar.

TEHOTdreamstime_xl_1455319NÁ:  2. lunárny mesiac (5. až 8. týždeň tehotenstva) Už ste zistili, že ste tehotná, alebo máte naraz niekoľko tehotenských príznakov a veríme, že dôvod na radosť? Viete, čo sa práve v tomto období vo vás deje? Hotové zázraky!
Každý jeden deň sa vo vašom brušku dejú veľké zmeny. Prvé týždne tehotenstva sú absolútnym zázrakom. Najdôležitejšie obdobie vo vývoji vášho potomka jedreamstime_xl_7108272 medzi 17. až 56. dňom, teda v druhom mesiaci tehotenstva. Z dvoch samostatných celkov – vajíčka a spermie sa vytvorí embryo, vzniká spočiatku rúrkovité srdiečko, neurálna trubica.

Aké sdreamstime_xl_1204370ú naozaj prvé príznaky tehotenstva? Každá žena je síce iná, ale niektoré prvotné príznaky tehotenstva pociťuje väčšina žien. Vôbec to však nemusia byť známe tehotenské ranné nevoľnosti. A ak sú, vôbec nemusia byť len rannými.
Samozrejme, nie každá žena tehotná má všetky príznaky, mnohé netrpia nevoľnosťami, závratmi alebo necítia až tak vyčerpanie, či ich v začiatkoch obišli bolesti chrbta. U každej sa tiež môžu príznaky objaviť v inej intenzite a v iných štádiách prvého trimestra, len máloktorej žene je už od počatia, respektíve zahniezdenia nevoľno.

Facebook