Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tajomstvo dlhovekosti

24 jún Odoslal v Horáková Katarína, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Tajomstvo dlhovekosti
Tajomstvo dlhovekosti
 

7 TIPOV AKO VÍŤAZIŤ NAD STARNUTÍM

Ľudia už od nepamäti hľadajú recept na dlhovekosť, zachovanie sviežosti a čulej mysle. Dlhovekosť však nechápeme iba ako dĺžku života. Ide súčasne o zachovanie zdravia do vysokého veku. Lenže byť dlho aktívnym a zdravým si žiada aj pre to niečo urobiť.

Čím skôr začneme, tým lepšie. Prevencia neinfekčných ochorení začínajúca vo včasnom detstve je hlavným predpokladom zdravého starnutia. Uvedomme si, že pribúdaním veku potreba kalórií klesá, naopak, potreba výživných látok stúpa. Ak nie sme dostatočne aktívni, naše svalové tkanivo sa stráca a nahrádza ho tuk. Črevná mikroflóra sa tiež mení v závislosti od veku. So stúpajúcim vekom začnú prevažovať škodlivé mikroorganizmy na úkor užitočných. Uveďme niekoľko rád, ako si zachovať jednotu tela a mysle a zvíťaziť nad chronologickým vekom – mať v päťdesiatke vitalitu človeka 30-ročného a nie 60-ročného.

1. Zdravé stravovanie
Ak chceme obmedziť priberanie, ostať svieži a mladí, musíme si voliť vždy nízkotučnú stravu. Tá nám dodáva najvyšší pomer živín voči kalóriám. Dobrý plán stravovania pomáha znížiť zdravotné riziká a dosiahnuť dlhší kvalitný život.

Základom takého plánu stravovania je:

  • Jesť pestrú stravu, voliť väčšinu potravy rastlinného pôvodu.
  • Jesť päť až viackrát denne ovocie a zeleninu.
  • Pravidelne jesť vysokovlákninovú stravu.
  • Vyhýbať sa tučným jedlám, najmä tukom živočíšnym.
  • Udržať príjem cukru na minime.
  • Dodržiavať pitný režim a regulovať príjem množstva alkoholu.

2. Vysoko vlákninové potraviny proti starnutiu
Do svojej stravy zaraďujme len celozrnné cereálie, ryžu natural či strukoviny. Sú najlepší zdroj energie. Okrem toho obsahujú vitamíny B, ktoré pomáhajú pri uvoľňovaní energie, zabezpečujú zdravé nervy a dobré trávenie. Navyše súčasnou konzumáciou strukovín a cereálií plnohodnotne nahradíme niektoré mäsové jedlá, čím si dlhšie zachováme mladosť. Vysoko vlákninová strava obsahuje tiež neškrobové polysacharidy (NPS), ktoré sú síce nestráviteľné, ale fermentujú sa v hrubom čreve, kde majú blahodarné účinky. Strava bohatá na NPS:

  • absorbuje vodu, čím nestrávené zvyšky jedál napučia počas prechodu cez hrubé črevo. Tým sa zabraňuje zápche a vytváraniu hemoroidov. Navyše podporou činnosti hrubého čreva sa predchádza tvorbe črevných vydutín (divertikul), ktoré sú predstupňom rakoviny.
  • redukuje riziko srdcových chorôb znižovaním hladiny cholesterolu v krvi a reguluje krvný tlak.
  • redukuje riziko rakoviny tým, že karcinogény riedi, absorbuje alebo transportuje von z tela vo fekáliách.
  • podporuje rast probiotických baktérií, ktoré optimalizujú náš imunitný systém, a tak sa podieľajú na našej dlhovekosti.

3. Sila ovocia a zeleniny
Ovocie a zelenina obsahujú sacharidy na tvorbu energie a sú zdrojom veľmi dôležitých antioxidačných živín ako sú flavonoidy, vitamíny C a E a beta-karotén. Všetky tieto substancie zabraňujú oxidácii, procesu, počas ktorého sa produkujú veľmi škodlivé voľné radikály, ktoré nadmieru spôsobujú starnutie.

4. Jedzme viac vitamínov B
Pre riziko srdcového infarktu môže byť oveľa nebezpečnejšia zvýšená hladina homocysteínu, ako zvýšená hladina cholesterolu. Homocysteín je esenciálny pre normálnu funkciu tela a jej štruktúru. Problémy však nastávajú, ak nás strava nedostatočne zásobuje kyselinou listovou (vitamín B9), ale aj vitamínmi B6 a B12, ktoré sa podieľajú na premene zvýšenej hladiny homocysteínu. Preto pravidelne konzumujme potraviny, ktoré sú zvlášť bohaté na kyselinu listovú, ako sú: pšeničné klíčky, pečeň, špenát, sójové bôby, vaječný žĺtok, hlávkový šalát, šošovica, celozrnné obilie, brokolica, karfiol a tmavozelená listová zelenina.

5. Probiotiká zlepšujú dostupnosť vitamínov a minerálov
Probiotické baktérie tým, že optimalizujú črevnú mikrofl óru, zatláčajú rast patogénnych mikroorganizmov, zbavujú telo mnohých toxických a rakovinotvorných látok, a tak chránia organizmus pred zbytočným zaťažovaním. V súvislosti so starnutím je tiež zaujímavý fakt, že ich činnosťou je organizmus lepšie zásobený vápnikom. Aby sme však znížili riziko osteoporózy, je súčasne potrebné vyhýbať sa potravinám obsahujúcim kyselinu fosforečnú či fosforečnany. Takéto potraviny totiž znižujú dostupnosť vápnika. Preto obmedzme napríklad pitie malinoviek, najmä kolového typu a konzumáciu tavených syrov.

6. Prečo je olejovitá ryba taká dobrá
Makrela, sardinky, losos či haring, tieto olejovité ryby obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny znižujú zrážanie krvi, znižujú krvný tlak a pomáhajú predchádzať artritíde. Príjem omega-3 získame aj jedením tmavozelenej listovej zeleniny, vlašských orechov a pri varení je dobre používať repkový (namiesto slnečnicového) a olivový olej.

7. Ostaňme aktívni
Bez ohľadu na vek pravidelná fyzická aktivita zlepšuje srdcovo-respiračnú zdatnosť.

  • Zlepšuje odolnosť voči infekciám tým, že stimuluje imunitný systém.
  • Pomáha pri stavbe hustoty kostí, a tak chráni pred osteoporózou.
  • Pomáha chrániť pred srdcovými chorobami, vysokým krvným tlakom, stareckou cukrovkou a niektorými druhmi rakoviny, predovšetkým rakovinou hrubého čreva. Môže pomôcť tiež pri odstraňovaní symptómov depresie a strachu.

Vekom môže klesať schopnosť tela brániť sa proti stresom. Správna strava umožní telu výkonnejšie fungovať a ľahšie zvládať stres. Navyše naučme sa povzniesť nad problémy. Žime v duševnej pohode, telesnej aktivite so zdravou stravou a nájdeme kvalitu života a tajomstvo dlhovekosti.

Banner_Oddelena-strava_books

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

žena nadváha hmotnosť chudnutieIdeálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac. 

Facebook