Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vitamíny v tehotenstve

30 jún Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Vitamíny v tehotenstve
Vitamíny v tehotenstve
 

Hoci tehotenstvo v živote ženy je celkom normálny stav, má však zvýšené nároky na väčšinu vitamínov a minerálov. Organizmus budúcich mamičiek ich nevyhnutne potrebuje  pre zachovanie svojho zdravia, ako aj  pre zdravý vývoj nenarodeného bábätka. Každá tehotná žena by teda mala v rámci svojho zdravia i zdravia svojho dieťaťa dbať na dostatočný prísun týchto prospešných látok.

V prvom rade je veľmi dôležité pre obdobie radostného očakávania zdravé stravovanie. Kedy inokedy, ak nie práve v tehotenstve by sme mali mať zdravú, pestrú a vyváženú stravu, bohatú predovšetkým na zdraviu prospešné živiny. Diéta  tehotnej ženy by rozhodne nemala chýbať zelenina, ovocie, celozrnné pečivo a ďalšie celozrnné cereálie, mäso, ryby, mliečne výrobky, strukoviny a čerstvé klíčky.

V období tehotenstva je potrebné tiež dbať na dostatočný príjem vlákniny, ktorá je dôležitá predovšetkým pre správnu funkciu čriev a dobré trávenie. Pomáha redukovať nepríjemnosti ako je zápcha, ktorá sa vyskytuje v tehotenstve veľmi často. Budúca mamička nezabúda ani na dodržanie pitného režimu (minimálne dva litre tekutín denne). Nevhodné je však pitie príliš sladkých nápojov a nápojov s obsahom kofeínu a chinínu. Prevahu by mala tvoriť čistá voda.

Kedy užívať vitamíny
Počas tehotenstva a dojčenia má žena zvýšenú potrebu väčšiny vitamínov a minerálov oproti normálnemu stavu! Žiaľ, nie vždy sa darí pokryť zvýšené nároky na všetky vitamíny a minerály len stravou. Môže to byť zapríčinené rôznymi faktormi ako sú alergie na niektoré potraviny, užívanie antibiotík, špeciálna diéta, rôzne choroby. Preto má užívanie vitamínov a minerálov v tehotenstve a počas dojčenia svoje opodstatnenie. Ich vyvážené zloženie presne rešpektuje požiadavky organizmu tehotnej alebo dojčiacej ženy.

Nedostatok vitamínu B12 je napríklad  u zdravých jedincov vzácny, ale príležitostne sa môže vyskytovať u osôb, ktoré dodržujú prísnu vegetariánsku diétu (vegan). Odporúčaná denná dávka vitamínu B12 je 1,0 μg bez rozdielu potreby užívateľa. V USA sa odporúča tehotným ženám 2,6 μg vitamínu B12 denne a dojčiacim až 2,8 μg denne. Aj napriek tomuto zvýšeniu sa uvádza, že správne vyvážená strava plne postačuje ako zdroj pre tieto odporúčané dávky, preto sa dodatočná suplementácia (doplňovanie) neodporúča. Pokiaľ nastane nedostatok vitamínu B12 v organizme, je spravidla zapríčinený nejakým ochorením a je potrebná konzultácia s lekárom, ako postupovať pri liečbe.

Keďže každé tehotenstvo prebieha inak, tehotná žena by sa mala o užívaní vitamínov a minerálov vždy poradiť so svojím gynekológom. Nie je však namieste považovať takéto preparáty za náhradu pestrej stravy. Práve kvalitná rôznorodá strava by mala byť základom zdravého tehotenstva a neskôr i zdravého bábätka.

V dnešnej dobe už našťastie existuje na trhu celý rad vitamínových tabletiek, ktoré sú určené priamo pre obdobie tehotenstva a sú ideálnym doplnkom pre gravidné ženy. Oproti běžným vitamínovým tabletkám mají vyvážené složení, přesně odpovídající potřebám organismu těhotné ženy. Oproti bežným vitamínovým tabletkám majú vyvážené zloženie, presne zodpovedajúce potrebám organizmu tehotnej ženy. Běžné vitamíny obsahují některých látek příliš mnoho a jiných zase příliš málo, proto jsou v období těhotenství nevyhovující. Bežné vitamíny obsahujú príliš veľa niektorých látok a iných zase príliš málo, preto sú v období tehotenstva nevyhovujúce. Je třeba si uvědomit, že pro dítě může být přebytek vitamínů stejně nebezpečný jako jejich nedostatek. Je potrebné si uvedomiť, že pre dieťa môže byť prebytok vitamínov rovnako nebezpečný ako ich nedostatok.

Odborníci na základe výskumov a skúseností odporúčajú pre tehotné ženy nasledujúce denné dávky (ODD) týchto vitamínov:Těhotné ženy by neměly zapomínat také na:

Vlákninu V období těhotenství je třeba také dbát na dostatečný příjem vlákniny, která je důležitá především pro správnou funkci střev a dobré trávení.

Vitamín (retinol):  770 μg
Vitamín B(tiamín): 1,4 mg
Vitamín B(riboflavín) : 1,4 – 1,6 mg
Vitamín B3 (niacín):  17 – 18 mg
Vitamín B5 (kyselina pantoténová): 4 – 7 mg
Vitamín B6 (pyridoxín): 1,9 – 2,2 mg
Vitamín B(kyselina listová): 0,6 – 0,8 mg
Vitamín B12 (kobalamín): 2,6 –  2,8 μg
Vitamín C (kyselina askorbová): 85 mg
Vitamín D(kalciferol): 5 – 10 μg
Vitamín E  (tokoferol): 5 – 10 μg

Tehotným i dojčiacim ženám dobre vyvážená strava však poskytuje odporúčanú dennú dávku (ODD) vitamínov. Bezdôvodne sa preto bežná suplementácia (ďalšie doplňovanie) vitamínov okrem kyseliny listovej (B9) neodporúča.

Prečo je dôležité užívať kyselinu listovú
Počas tehotenstva a následne počas dojčenia dochádza k významnému poklesu hladiny kyseliny listovej – vitamínu B9 v tele matky. Je to z toho dôvodu, že plod a dojča potrebujú k zdravému vývoju dostatočné množstvo kyseliny listovej. Nedostatočné množstvo kyseliny listovej počas tehotenstva môže mať negatívny vplyv na tvorbu krvi a súvisí s výskytom neurologických porúch u novorodencov. Preto v diétnych potravinách pre zvláštne lekárske účely a vo výživových doplnkoch, určených pre tehotné a dojčiace ženy, sú štátnymi autoritami schvaľované o 100 – 150 % vyššie dávky, ako pre bežnú populáciu. V USA, aj napriek tomu, že sa do múky musí pridávať kyselina listová, a to na základe odporúčania Úradu pre potraviny a liečivá (FDA), je odporúčaná denná dávka (ODD) kyseliny listovej pre tehotné stanovená na 400 μg a pre dojčiace ženy na 500 μg. Výskumom sa totiž zistilo, že fortifikácia kyseliny listovej (pridávanie kyseliny listovej do múky) viedla v priebehu rokov k 25 % poklesu výskytu neurologických porúch u novorodencov.

Následky nedostatku kyseliny listovej
Kyselina listová je vitamín skupiny vitamínov B (starší názov vitamín B9), a to sú látky, ktoré ovplyvňujú mnoho biologických procesov. Príroda  udelila kyseline listovej veľmi dôležité špecifické úlohy a pritom väčšina ľudí trpí na jej nedostatok. K najvýznamnejším úlohám kyseliny listovej patrí:
♦ Ako nosič uhlíka pôsobí pri výstavbe hemu, t.j. bielkoviny, ktorá v krvi viaže krvné farbivo, hemoglobín. Kyselina listová je preto nenahraditeľná pri produkcii červených krviniek.
♦ Ovplyvňuje tvorbu purínov a pyrimidínov, a tým syntézu nukleových kyselín (DNA a RNA), v ktorých je uložený náš genetický kód. Preto je nevyhnutne potrebná na delenie buniek, vývoj maternice, placenty, prsných žliaz, rast a vývoj embrya a plodu.
♦ Je jedna z kľúčových esenciálnych látok potrebných pri prepise genetickej informácie počas delenia buniek. Preto jej nedostatok počas obdobia, keď sa bunky najintenzívnejšie delia – rast a delenie buniek oplodneného vajíčka – predstavuje pre plod nasledujúce zvýšené riziká:
 ľahšie formy rázštepov perí a podnebia
– veľmi vážne defekty neurálnej trubice 
(najťažšie formy rázštepov chrbtice a poruchy vývoja mozgu). Dôsledok toho je smrť novorodenca alebo odumretie plodu
–  spontánny potrat
–  predčasný pôrod
–  nízka pôrodná hmotnosť

Dostatočným príjmom kyseliny listovej možno už pred počatím vo väčšine prípadov zabrániť defektom neurálnej trubice.

Kde sa nachádza a kedy ju začať užívať
Vyskytuje sa hlavne v  rastlinnej strave, ale aj v pečeni zvierat, ktoré si  v nej ukladajú kyselinu listovú do zásoby. Medzi hlavné zdroje kyseliny listovej patrí listová zelenina (šalát, špenát, kel), pečeň (najviac morčacia a kuracia), vaječný žĺtok, celozrnné obiloviny a ich súčasti(pšeničné klíčky, otruby) alebo výrobky (grahamové pečivo), strukoviny (sója, fazuľa, šošovica),niektoré druhy ovocia (maliny, čučoriedky, banán), zeleniny (reďkovky, špargľa, paradajky, brokolica, karfiol, pór) a neaktívne kvasinky.

Keďže sa však tento vitamín ľahko znehodnotí pri tepelnej úprave alebo dlhom skladovaní potravy, odporúča sa tehotným ženám (najmä v prvom trimestri) užívať tento vitamín aj vo forme vitamínových doplnkov. Dokonca je vhodné užívať kyselinu listovú aj niekoľko mesiacov pred plánovaným tehotenstvom, keďže práve začiatok gravidity je veľmi citlivým obdobím pre vývoj dieťatka. Totiž v prvých týždňoch tehotenstva sa vytvárajú zárodky nervovej sústavy plodu, neurálna trubica sa uzatvára už medzi 22. a 28. dňom po počatí, kedy mnoho žien ešte nevie o svojom tehotenstve.

Pravidelným užívaním kyseliny listovej po dobu 3 mesiacov pred otehotnením môže žena dosiahnuť optimálnu hladinu kyseliny listovej v bunkách a tkanivách. Kyselina listová sa po konzumácii musí najprv v organizme premeniť a až potom dochádza k vstrebávaniu, tzn. že až v tele sa kyselina listová mení. Telo 50 % žien nedokáže kyselinu listovú z potravy spracovať!Preto je vhodné užívať ju vo forme výživového doplnku.

Článok sme prevzali zo stránky profesorky Kataríny Horákovej www.katarinahorak.com.

Facebook