Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rakytníkový olej – produkcia a využitie

Rakytníkový olej – produkcia a využitie
 

V Číne a v Rusku sa rakytníkové oleje  používali ako surovina na produkciu liekov v prírodnej medicíne a v kozmetike. V ostatných rokoch sa rakytníkové oleje  stávajú viac a viac populárne ako špeciálne potravinové doplnky a ingrediencie najmä v Japonsku, v Európe a v Severnej Amerike. Je to následkom zvýšenej informovanosti o výživových účinkoch týchto olejov v západných krajinách.

Začlenenie olejov do každodennej potravy ako je chlieb, džús a jogurty predstavuje nové trendy v aplikácii rakytníkového oleja. Vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín a ďalších v tuku rozpustných živín citlivých na kyslík, ako  sú  karotenoidy a tokoferoly, však zvyšuje chúlostivosť oleja na oxidáciu, čo limituje ich aplikáciu. Mikrokapsuláciou sa podarilo zmeniť olej na práškovú formu, čím sa chráni  pred oxidáciou, zvlášť ak sa kombinuje s pridaním antioxidantov. Toto zvýšilo stabilitu oleja a zlepšilo senzorické vlastnosti potravinových produktov obsahujúcich kapsulovaný olej.

Po vedeckej stránke problematika mechanizmu účinku rakytníkových olejov na človeka nie je ešte úplne prebádaná. Potrebné je klinické odskúšanie deklarovaných zdraviu prospešných účinkov rakytníkových olejov predovšetkým na dostatočnom počte pacientov.  Ďalej je treba zistiť či mikrokapsule sú dostatočne stabilné  a aká je absorpcia  kapsulovaného oleja v ľudskom tenkom čreve. Predovšetkým práve toto by bolo nutné overiť v klinickom meradle. Na tento účel štúdia by sa mali vybrať definované biomarkery, ktorými by sa  monitorovala vhodnosť a využiteľnosť špecifických olej obsahujúcich potravinových produktov z rakytníka.  Tým by sa získalo  opodstatnenie existujúcich požiadaviek na nové využitie rakytníkového oleja ako potenciálnej zložky funkčných potravín.

Preparát MEGA – 7 tvorí jedinečná zmes antioxidačných látok. Obsahuje za studena lisovaný vysoko kvalitný rakytníkový olej, získaný z celých plodov rakytníka rešetliakovitého (Hippophae rhamnoides). Má výnimočné doteraz známe prirodzene sa vyskytujúce bohaté zoskupenie karotenoidov, tokoferolov, flavonoidov, fytosterolov a nenasýtených esenciálnych mastných kyselín (omega-3, 6, a 9). V prvom rade je však zdrojom vzácnej omega-7 mastnej kyseliny, kyseliny palmitoolejovej s významnou antioxidačnou účinnosťou, ktorá sa v prírode vyskytuje veľmi zriedka, v rakytníkovom oleji ale tvorí až jednu tretinu.

Indikácie: Vhodné pri liečbe   poškodenej a starnúcej kože alebo ťažko sa hojacej mukóznej membrány dýchacieho, tráviaceho, urogenitálneho traktu a vnútorného povrchu oka. Stimuluje imunitný systém, chráni pred  aterosklerózou, toxickým poškodením pečene, predchádza vzniku trombov v žilách, upravuje hladinu cholesterolu, ochraňuje pred vznikom nádorov, pomáha pacientom po chemoterapii a rádioterapii, pozitívne pôsobí pri vredových ochoreniach,  pri infekciách močového systému, pri liečbe chronického zápalu hrdla, mandlí a maternicového kŕčku, zápalových stavov slizníc (ústna a nosná dutina,  pošva, bolestivé trhliny konečníka), podporuje liečbu kožných chorôb a poranení kože (mykóza, popáleniny, omrzliny, preležaniny, popraskané bradavky u dojčiacich žien).

Vedľajšie účinky: nie sú známe. Užívanie rakytníkového oleja môže zmeniť farbu moču na tmavožltú až červenú, avšak toto je neškodné.

Interakcie: vzájomné ovplyvnenie ostatnými liekmi nie je známe.

Dávkovanie: Výrobca odporúča dennú dávku 2 x denne dve kapsule počas jedla. Každá kapsula obsahuje 500 mg oleja, z čoho 30 % tvorí kyselina palmitolejová. Balenie obsahuje 60 kapsúl, ktoré vystačia pri odporúčanom dávkovaní na 15 dní.
Poznámka: Dĺžka a spôsob dávkovania, ako aj množstvo dennej dávky však závisí na druhu príslušnej liečby. Rakytníkový olej možno užívať vnútorne i zvonka. Na dosiahnutie maximálneho efektu je vhodné spojiť oba spôsoby užívania. Konkrétne postupy liečby pozri článok Rakytníkový olej reštaurátor zdravia.

Autorkou tohto článku je profesorka Katarína Horáková. Viac sa o nej dočítate TU.

Prečítajte si aj:
Rakytníkový olej – reštaurátor zdravia
Rakytník rešetliakovitý – príklady použitia
Rakytníkový olej – jedinečná zmes antioxidačných látok
Rakytníkový olej – fyziologické účinky
Rakytníkový olej – produkcia a využitie
Plody a semená rakytníka – zdroj oleja výnimočného zloženia 

Facebook