Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: 9. LUNÁRNY MESIAC (33. až 36. týždeň tehotenstva)

15 sep Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: 9. LUNÁRNY MESIAC (33. až 36. týždeň tehotenstva)
TEHOTNÁ: 9. LUNÁRNY MESIAC (33. až 36. týždeň tehotenstva)
 

Orgány dieťatka sú už takmer dokonalé, dieťa je už v tomto čase pripravené na samostatný život mimo tela matky a je čoraz častejšie v bdelom stave. Dozrieva aj pľúcne tkanivo. Dieťa má už dosť obmedzený pohyb, pocítite zníženie frekvencie a spomalenie pohybov. Zaujímavé je, že v tomto období má už plne vyvinutú chuť a dokáže rozlíšiť chute plodovej vody. Opäť sa zväčšuje mozog. V črevách sa hromadí mekónium – smolka.

Čo sa deje v brušku?
dreamstime_xl_3239224V tomto období už väčšina bábätiek zaujme svoju pôrodnú polohu a pomaly zostupujú do pôrodných ciest, i tie, ktoré ešte minulý mesiac neboli správe otočené sa otáčajú hlavičkou dolu. Samozrejme, i v tomto prípade existujú výnimky a predsa len je ešte trošku času.
Placenta je zrelá a už iba starne, napriek tomu naďalej plní svoju funkciu a je pre plod stále najdôležitejším orgánom. Dodáva mu živiny i kyslík, chráni ho pred infekciami, ale tiež odvádza z tela odpadové látky. V tomto období je veľmi dôležité uloženie placenty – v dolnej časti môže spôsobiť komplikácie, rovnako i vtedy, keď sa začne predčasne odlučovať.

Od ukončeného 32. týždňa máte nárok na materskú dovolenku, ak na to máte zdravotné dôvody, inak od ukončeného 34. týždňa tehotenstva.

Ako vyzerá plod?
Hlavičku pokrývajú malé vlásky, zatvára a otvára modré očká, tváričku ma vyhladenú a mení výrazy. Je už prakticky úplne dokonalým bábätkom. Pokožka sa vďaka obsahu podkožného tuku mení na ružovkastú a hladkú, zvrásnenie mizne. Dieťatko reaguje na vašu aktivitu, nebojte sa s ním komunikovať a prizvite i otecka.

Ku koncu deviateho lunárneho mesiaca plod meria približne 45 centimetrov a váži okolo 2 500 gramov.

Čo sa deje s vami?
Príjemne sa zrejme cítiť nebudete, ale nezostáva nič iné ako vydržať. Už pri malej námahe sa zadýchate, budete unavená prakticky stále. Už nebudedreamstime_xl_74321544te mať ani takú chuť do jedla ako predtým, vhodnejšie sú menšie porcie častejšie, kvôli tlaku bábätka na tráviace orgány. Väčšina mamičiek trpí nespavosťou kvôli tomu, že si nevie nájsť pohodlnú polohu na spanie. Bežné sú aj „živé sny“. Počas noci často vstávate kvôli močeniu. Môže vás tiež kváriť zápcha. Bradavky a dvorce zvyčajne úplne stmavnú, prsia ešte rastú.
Mimochodom, zmenu polohy bábätka do pôrodnej mnoho mamičiek pociťuje ako úľavu, pretože hlavička klesá do pôrodných ciest a trošku sa vám uvoľní priestor pre pľúca a žalúdok. Môžu ustať aj problémy s pálením záhy. Nejedna mamička má skúsenosť s opuchaním prstov, ale i celých rúk a nôh.
V tomto štádiu dieťatko z vás úplne vyciciava vápnik, a preto myslite na to, aby ste ho mali dostatok.
Výnimkou v týchto týždňoch nie sú ani poslíčkovia – falošné kontrakcie, ktoré vás môžu prekvapiť. Od tých pravých ich rozoznáte ľahko: nemajú stúpajúcu frekvenciu ani intenzitu.
I keď to určite nie je jednoduché a zabrať dostáva i vaša psychika, tešte sa myšlienkou na to, že už onedlho budete držať svoje dieťatko v náručí. Užívajte si harmonické chvíle s partnerom.

Čas na kurzy
Je čas navštíviť predpôrodné kurzy, kde sa dozviete všetko, čo vás zaujíma a trápi o pôrode, chvíľach pred ním, či po ňom. Zbavíte sa tak zbytočných obáv a napätia. Naučíte sa zvládať kontrakcie a čo najlepšie podporiť samotný pôrod. Ako podporu si môžete priviesť so sebou partnera, ktorý možnosť získania cenných informácií isto ocení, najmä ak plánuje byť pri vás počas pôrodu.

SABÍNA ZAVARSKÁ

VIAC O VYŠETRENIACH V 9. MESIACI NÁJDETE NA STRÁNKE https://www.facebook.com/zdravieakonato.sk/


Ďalšie články:

TEHOdreamstime_xl_6490805TNÁ: 8. LUNÁRNY MESIAC (29. až 32. týždeň tehotenstva)
Dbajte o dostatočný príjem vápnika, dieťatko ho v tomto období veľmi potrebuje na správny vývoj a spevnenie kostí. Samozrejme, je dôležitý počas celého tehotenstva. Krvotvorbu preberá kostná dreň plodu. Dieťatko väčšinu dňa prespí, v poslednom týždni si nacvičuje otváranie a zatváranie očí a tiež otáčanie hlavičkou. Stále si precvičuje aj dýchanie.
Čo sa deje v brušku? Bábätko priberá, mozog vďaka rastu vytláča mäkké lebkové kosti von, ku koncu tohto obdobia je už plne vyvinutý a dokáže už riadiť dýchanie i telesnú teplotu. Je čas na zmenu polohy – otáča sa dolu hlavičkou, aby sa pripravilo na pôrod.

dreamstime_xl_3239224TEHOTNÁ: 7. LUNÁRNY MESIAC (25. až 28. týždeň tehotenstva)
Váš potomok v tomto období absolútne z vás žije – berie si z vášho tela všetko, čo pre svoj rast a rozvoj potrebuje. Preto je veľmi dôležité, aby bola vaša strava bohatá na minerálne látky a vitamíny. Nezaťažujte sa – i jeho zbytočne cukrami, umelými sladidlami, tukmi a rôznymi chemikáliami, ktoré sú v spracovaných potravinách.
V týchto týždňoch si dieťatko už začína uvedomovať i samo seba a prežíva rôzne pocity, taktiež začína rozlišovať čas bdenia a čas spánku. Každým dňom sa zdokonaľuje jeho svalová koordinácia. Tvoria sa potné žľazy, dýchacie cesty sa plnia tekutinou.

TEHOdreamstime_xl_40289541TNÁ: 6. LUNÁRNY MESIAC (21. až 24. týždeň tehotenstva)
V tomto období sa vytvára na tele plodu mazľavá hmota, ktorá má ochrannú funkciu. Keďže priestoru na pohyb je stále menej, nemusíte cítiť pohyby tak často, ale zase môžu byť intenzívnejšie, pretože dieťatko naberá na sile a taktiež menej spí. Dozrievajú jeho spoje a nervové bunky v centrálnej nervovej sústave, ktoré odpovedajú na podnety zmyslových orgánov. Mozog zväčšuje svoj objem. Dievčatkám sa tvaruje pošva, chlapcom začínajú zostupovať semenníky, zafarbuje sa očná dúhovka. Obličky plodu už čiastočne filtrujú odpadové látky, vypomáhajú matkine. Na jazyku má vytvorené chuťové poháriky.

TEHOTdreamstime_xl_19525408NÁ: 5. lunárny mesiac (17. až 20. týždeň tehotenstva)
Pozitívne je, že začína druhá polovica tehotenstva a vy ste k svojmu bábätku o podstatný kus bližšie.
Plod naďalej veľmi rýchlo naberá na hmotnosti i dĺžke. Vďaka vzniku hnedého tuku plod získava istú schopnosť termoregulácie. Dieťa už má svoj jedinečný otlačok prsta. V tomto období by ste už tiež mali cítiť pohyby plodu, i keď ich možno spočiatku nebudete vedieť definovať. Niektoré matky ich k prirovnávajú motýľom v brušku, bublinkám, či plávajúcej rybke, iné si ich zamenia s črevnými pohybmi, ďalšie sa zľaknú, že sa deje niečo zlé. Neobávajte sa, o pár dní už s istotou budete vedieť, že to sa hýbe váš plod. Najlepšie pohyby zaznamenáte, samozrejme, keď ste v pokoji, v sede alebo v ľahu.

dreamstime_xl_55645462TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci?
V 11. až 14. týždni tehotenstva podstúpite niekoľko dôležitých vyšetrení. Zamerané budú na overenie prosperity tehotenstva, kontrolu správneho vývoja plodu, zistenie markera NT (šijové prejasnenie) a prítomnosti nosnej kosti.
V tomto období vás čaká prvý veľmi dôležitý genetický ultrazvuk, ktorý vykonáva špeciálne vyškolený sonografista, nevyhnutnosťou je samozrejme kvalitný ultrazvuk.

dreamstime_xl_11538069

TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
Štvrtý lunárny mesiac, je mesiac, v ktorom už začína byť tehotenstvo na väčšine žien vidno a taktiež by mali nastať príjemnejšie dni. Riziko potratu klesá, a tak sa môžete tešiť a vychutnávať si chvíle tehotenstva spolu s partnerom. Čo sa deje v brušku? Výživu a zásobovanie kyslíkom preberá placenta. Rast plodu pokračuje veľmi rýchlym tempom. Viac a viac sa formuje tvárička, vystupuje brada, ušká a stále zatvorené oči sa približujú viac k sebe.

dreamstime_xl_30721997TEHOTNÁ: 3. lunárny mesiac (9. až 12. týždeň tehotenstva) Po týždňoch nevoľností a intenzívnej únavy u mnohých budúcich mamičiek nastáva posun k lepšiemu. I keď bude už vaše bruško viac vytŕčať, budete sa pravdepodobne cítiť lepšie, nabitá energiou a pozitívne naladená.
Čo sa deje v brušku? Vaše bábätko už má základy pečene, čriev, ľadvín, vyvíjajú sa pľúca a žalúdok. Tiež vnútorné pohlavné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať, aby neskôr mohli plniť svoju funkciu. Rýchlo sa vyvíja i mozog plôdiku. Základný vývoj srdiečka je už dokončený a má svoj charakteristický tvar.

TEHOTdreamstime_xl_1455319NÁ:  2. lunárny mesiac (5. až 8. týždeň tehotenstva) Už ste zistili, že ste tehotná, alebo máte naraz niekoľko tehotenských príznakov a veríme, že dôvod na radosť? Viete, čo sa práve v tomto období vo vás deje? Hotové zázraky!
Každý jeden deň sa vo vašom brušku dejú veľké zmeny. Prvé týždne tehotenstva sú absolútnym zázrakom. Najdôležitejšie obdobie vo vývoji vášho potomka jedreamstime_xl_7108272 medzi 17. až 56. dňom, teda v druhom mesiaci tehotenstva. Z dvoch samostatných celkov – vajíčka a spermie sa vytvorí embryo, vzniká spočiatku rúrkovité srdiečko, neurálna trubica.

Aké sdreamstime_xl_1204370ú naozaj prvé príznaky tehotenstva? Každá žena je síce iná, ale niektoré prvotné príznaky tehotenstva pociťuje väčšina žien. Vôbec to však nemusia byť známe tehotenské ranné nevoľnosti. A ak sú, vôbec nemusia byť len rannými.
Samozrejme, nie každá žena tehotná má všetky príznaky, mnohé netrpia nevoľnosťami, závratmi alebo necítia až tak vyčerpanie, či ich v začiatkoch obišli bolesti chrbta. U každej sa tiež môžu príznaky objaviť v inej intenzite a v iných štádiách prvého trimestra, len máloktorej žene je už od počatia, respektíve zahniezdenia nevoľno.

Facebook