Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Mýty (1): Tehotná žena musí jesť za dvoch

Mýty (1): Tehotná žena musí jesť za dvoch
 

Mýty o zdraví sa tradujú z generácie na generáciu a mnohé z nich sú veľmi užitočné. Ale nie všetko je správne, čo človek od detstva považoval za pravdu. Nie sú vedecky podložené. Ak sa takáto pseudopravda raz dostane do povedomia ľudí, veľmi rýchlo sa šíri, až sa stane mýtom a sotva kto o tom pochybuje. Napríklad dva z nich: „Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy“ alebo „Návšteva v soláriu chráni pred slnečným spálením.“ Obidve tvrdenia sú falošné, pritom soláriový mýtus je potencionálne nebezpečný, kým druhý je relatívne neškodný. Kto chce ostať zdravý, mal by vedieť, čo je pravda a čo je iba výmysel. Uvedieme takýchto 10 nepravdivých mýtov, ktoré si postupne budete môcť prečítať na stránke Pla4M Books.

MÝTUS 1
Hovorí sa, že ak je žena tehotná musí dvakrát toľko jesť. Kto sa tohto pridržiava, riskuje, že čoskoro veľmi priberie na hmotnosti.

PRAVDA
Organizmus ženy prekonáva počas tehotnosti veľké zmeny, ktoré umožňujú plodu vyvíjať sa a matke pripraviť sa na dojčenie. Na to všetko je potrebná vyvážená skladba potravy. Až po štvrtom mesiaci tehotenstva sa zvýši spotreba od 200 do 300 kalórií. Nadbytok niektorých látok je nebezpečný, lebo môže spôsobiť obezitu budúcej matky a jej komplikácie.

Aj dlhodobý príjem neprimeraného množstva kalórií môže tiež uškodiť, lebo môžu spôsobiť tvorbu ketolátok, ktoré znamenajú riziko pre plod. Ako sa teda stravovať, aby nám nič nechýbalo a zároveň sme neskončili s nadváhou. Oveľa dôležitejšie ako množstvo jedla je to, čo tehotná žena je. Kvôli zvýšeným nárokom organizmu na vitamíny a minerály je vhodné tieto nahrádzať hodnotnými potravinami. Treba však vylúčiť vyslovene škodlivé potraviny, ako sú údeniny, mäsové výrobky a vôbec potraviny s vysokým obsahom tukov a jednoduchých cukrov.

Sladkosti, múčne jedlá z bielej múky alebo potraviny s vysokým obsahom tukov, neposkytujú organizmu matky a dieťaťa potrebné látky. Dokonca ich môžu o dôležité živiny „oberať“, napríklad zvýšením straty vápnika pri nadbytočnom príjme bielkovín alebo stratou vitamínov B – najmä tyamínu a chrómu, pri nadbytočnom príjme jednoduchých cukrov. Potrava by mala byť zvlášť bohatá na vápnik, železo, jód a kyselinu listovú. To sú látky, ktoré rastúce bábätko potrebuje pre zdravý vývoj. Zelenolistová a žltá zelenina obsahuje veľa beta-karoténu a je tiež bohatá na železo, vitamín C, horčík, kyselinu listovú a vitamín B2. Skvelým zdrojom týchto látok sú aj strukoviny, predovšetkým sója, ktorá obsahuje veľa vápnika. Okrem toho je bohatá na vitamín B a E, lecitín a nenasýtené mastné kyseliny.

Aj orechy a semená (ľanové, slnečnicové, tekvicové, mak, sezam) majú podobné zloženie obsahu minerálov a sú tiež dobrým zdrojom vláknin. Úplne postačí, ak sa na tanieri objaví počas týždňa mäso v jednej až troch porciách (a to mäso chudé, bez kože a viditeľného tuku, najlepšie hydina). Lepšou alternatívou namiesto mlieka je voľba nízkotučných mliečnych výrobkov, najmä so živými probiotickými kultúrami, ktoré upravujú trávenie a podporujú tvorbu vitamínov B v čreve.

Ostatné mýty o zdraví

1 – Tehotná žena musí jesť za dvoch
2 – Krvácanie znamená, že nie som tehotná
3 – Hluchota je starecká choroba
4 – Veľa sladkostí je príčinou cukrovky
5 – Len tuční ľudia majú vysoký cholesterol
6 – Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy
7 – Návšteva v soláriu chráni pred slnečným spálením
8 – Metličky cievok na stehnách sú príznakom slabých žíl
9 – Porucha činnosti žliaz je príčinou nadváhy
10 – Karotka je dobrá pre oči

Autorkou týchto článkov je profesorka Katarína Horáková.

Facebook