Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Mýtus (4): Veľa sladkostí je príčinou cukrovky

Mýtus (4): Veľa sladkostí je príčinou cukrovky
 

Mýty o zdraví sa tradujú z generácie na generáciu a mnohé z nich sú veľmi užitočné. Ale nie všetko je správne, čo človek od detstva považoval za pravdu. Nie sú vedecky podložené. Ak sa takáto pseudopravda raz dostane do povedomia ľudí, veľmi rýchlo sa šíri, až sa stane mýtom a sotva kto o tom pochybuje. Napríklad dva z nich:„Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy“ alebo „Návšteva v soláriu chráni pred slnečným spálením.“ Obidve tvrdenia sú falošné, pritom soláriový mýtus je potencionálne nebezpečný, kým druhý je relatívne neškodný. Kto chce ostať zdravý, mal by vedieť, čo je pravda a čo je iba výmysel. Uvedieme takýchto 10 nepravdivých mýtov, ktoré si postupne budete môcť prečítať na stránke Pla4M Books.

MÝTUS 4
Kto veľa maškrtí, pije sladké nápoje a pritom má navyše nadváhu, riskuje, že ochorie na cukrovku (diabetes mellitus). Toto je len čiastočná pravda.

PRAVDA
Odborníci konštatujú, že cukrovka prepukne len vtedy, ak niekto má genetické danosti. Teda náchylnosť na cukrovku sa dedí. Cukrovka typu 1 (mladistvá) je následkom dedičnej chyby imunitného systému, kedy obranné bunky postupne ničia bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Aj cukrovka typu 2 (starecká) je dedičná. Prejaví sa na 90 percent len následkom obezity a nedostatkom pohybu. U niektorých žien sa prejaví už v priebehu tehotenstva (tzv. gestačný diabetes mellitus, GDM). Táto cukrovka môže poškodiť dieťa a spôsobiť v jeho neskoršom veku cukrovku. V tomto prípade ide zvyčajne o nezávažnú poruchu cukrového metabolizmu, ktorá vzniká po 20. týždni tehotnosti. Zriedkavejšie to môže byť načas neobjavená cukrovka 1. alebo 2. typu. V praxi to znamená, že tehotnosť predstavuje pre organizmus takú záťaž, ktorá odhalí aj predtým skrytú a nepoznanú poruchu cukrového metabolizmu. Štatistiky hovoria, že u 40 percent týchto žien v priebehu 15 až 20 rokov vznikne diabetes 2. typu. V každom prípade, u koho sa v rodine vyskytuje táto choroba, môže sa pri nesprávnom stravovaní s množstvom sladkostí a čokolády stať, že prepukne u neho cukrovka. Sladkosti sú v takom prípade jed, vyprovokujú cukrovku, avšak nie sú jej príčinou. Ak vieme, že sme danosť na túto chorobu zdedili, pri vyváženej, zdravej strave, dostatočnej pohybovej aktivite a športovaní môžeme prepuknutiu cukrovky zabrániť. Pre včasné odhalenie tohto ochorenia a v prípade potreby zavedenia účinného liečebného opatrenia sa odporúča pravidelne raz do roka chodiť k diabetológovi a dať si urobiť test na zistenie hladiny cukru v krvi.

Ostatné mýty o zdraví

1 – Tehotná žena musí jesť za dvoch
2 – Krvácanie znamená, že nie som tehotná
3 – Hluchota je starecká choroba
4 – Veľa sladkostí je príčinou cukrovky
5 – Len tuční ľudia majú vysoký cholesterol
6 – Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy
7 – Návšteva v soláriu chráni pred slnečným spálením
8 – Metličky cievok na stehnách sú príznakom slabých žíl
9 – Porucha činnosti žliaz je príčinou nadváhy
10 – Karotka je dobrá pre oči

Autorkou týchto článkov je profesorka Katarína Horáková.

Facebook