Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Mýtus (6): Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy

Mýtus (6): Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy
 

Mýty o zdraví sa tradujú z generácie na generáciu a mnohé z nich sú veľmi užitočné. Ale nie všetko je správne, čo človek od detstva považoval za pravdu. Nie sú vedecky podložené. Ak sa takáto pseudopravda raz dostane do povedomia ľudí, veľmi rýchlo sa šíri, až sa stane mýtom a sotva kto o tom pochybuje. Napríklad dva z nich:„Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy“ alebo „Návšteva v soláriu chráni pred slnečným spálením.“ Obidve tvrdenia sú falošné, pritom soláriový mýtus je potencionálne nebezpečný, kým druhý je relatívne neškodný. Kto chce ostať zdravý, mal by vedieť, čo je pravda a čo je iba výmysel. Uvedieme takýchto 10 nepravdivých mýtov, ktoré si postupne budete môcť prečítať na stránke Pla4M Books. 

MÝTUS 6
Keď nám „mrznú“ nohy, tak sa nám okamžite zapáli močový mechúr. Je to falošný predpoklad. Teplý kúpeľ nôh je príjemný, nemôže však zabrániť zápalu močového mechúra (cystitíde).

PRAVDA
Zápal močového mechúra nastáva vtedy, keď sa baktéria Escherichia coli dostane do močovodu, odkiaľ postupuje ďalej do mechúra. To sa môže stať pri veľmi častom sexe, preto sa cystitída nazýva aj „chorobou medových týždňov“. Infekcia močových ciest sa pre kratšiu močovú trubicu častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Odporúča sa vymočiť pred i po pohlavnom styku, čím sa vyplavia baktérie z močovej trubice. Príčinou môže byť aj nízky príjem tekutín. Pri dostatočnom množstve nápojov, ktoré prijímame sa vyplavujú baktérie z močovodu, čo zabráni zápalu. Ďalšou príčinou môže byť zadržiavanie moču. Čím dlhšie totiž ostáva moč v mechúre, tým je pravdepodobnejšie, že stagnuje a umožňuje rast baktérií. Dôležitá je aj správna hygiena žien na toalete. Treba sa utierať spredu dozadu (smerom ku konečníku), aby sme tak zabránili „stieraciemu efektu“ do mechúra. Escherichia coli je pre organizmus prospešná v hrubom čreve, kde tvorí súčasť užitočnej mikroflóry. Ak sa tieto baktérie napríklad nesprávnou hygienou na toalete dostanú do močového mechúra, vyvolajú zápal sliznice.

Ostatné mýty o zdraví

1 – Tehotná žena musí jesť za dvoch
2 – Krvácanie znamená, že nie som tehotná
3 – Hluchota je starecká choroba
4 – Veľa sladkostí je príčinou cukrovky
5 – Len tuční ľudia majú vysoký cholesterol
6 – Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy
7 – Návšteva v soláriu chráni pred slnečným spálením
8 – Metličky cievok na stehnách sú príznakom slabých žíl
9 – Porucha činnosti žliaz je príčinou nadváhy
10 – Karotka je dobrá pre oči

Autorkou týchto článkov je profesorka Katarína Horáková.

Facebook