Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ivan Hričovský: Rady do záhrady – december I.

01 dec Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Ivan Hričovský: Rady do záhrady – december I.
Ivan Hričovský: Rady do záhrady – december I.
 

Príspevky profesora Ivana Hričovského v mesiaci apríl na populárnom záhradkárskom facebookom profile Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky majú veľkú sledovanosť. Vybrali sme niektoré z nich, ktoré návštevníkov stránky nestora slovenského ovocinárstva najviac zaujali v decembri.

Banner_Zeleny-jezko_Green1Ak hľadáte inšpiráciu, rady, odporúčania, tipy pre vaše práce v záhrade,
kliknite na zeleného ježka – eshop,
ktorý poskytuje niekoľko najpopulárnejších kníh
od profesora Ivana Hričovského a ďalších autorov.
Stačí iba, aby ste klikli SEM

vyvýšené záhony záhrada zelenina pôdaOVOCINÁR V POSLEDNOM MESIACI ROKA. December je pre ovocinára posledným jesenným a prvým zimným mesiacom. Záhrada sa ponára do zimného spánku. Konáre stromov sú bez listov. Krásu rastlín zvyšuje jemná inovať či sneh, ktorý však nevydrží dlho. December charakterizujú mnohé pranostiky. Autorka Habovštiaková uvádza niektoré z nich:
Keď zima drží v decembri a januári, bude pekný rok.
Keď v decembri mrzne a sneží, úrodný rok za tým beží.
Jasné Vianoce, mnoho vína a ovocia.

AKÉ PRÁCE NÁS ČAKAJÚ? Z kmeňov ovocných stromov odstránime lepiace pásy z vlnitej lepenky a spálime ich. Z konárov odstránime mumifikované plody. Ukončujeme výsadbu ovocných stromov, kríkov aj viniča hroznorodého. Odstraňujeme suché a napadnuté ovocné stromy, najmä kôstkoviny so šarkou. Pokiaľ pôda nie je zamrznutá, stále ešte môžeme hĺbiť jamy na jarnú výsadbu stromčekov. Lišajníky a machy odstraňujeme z povrchu kmeňa a konárov, najlepšie po daždi drôtenými kartáčmi do podloženej plachty. V neoplotených záhradách chránime vinič a ovocné stromčeky chráničmi. Miesta, kde skladujeme ovocie, za chladných nocí pravidelne vetráme, čím znižujeme teplotu a predĺžime čas skladovania. Ideálna teplota je štyri až päť stupňov, vzdušná vlhkosť 90 percent. Stále venujeme pozornosť aj užitočnému vtáctvu, najmä pokiaľ ide o vhodné prikrmovanie predovšetkým olejnatými semenami slnečnice, repky, ľanu a konopí. Vhodné sú aj sušené bobule jarabiny, arónie, bazy čiernej a podobne. Azda budeme mať počas nadchádzajúcich zimných mesiacov aj viac času na štúdium odborných časopisov.

bielenie stromkov art whitewash apple tree trunk in the gardenZIMNÉ BIELENIE KMEŇOV. Ako ochrana sa osvedčilo natieranie kmeňov a hrubých konárov roztokom vápenného mlieka. Na desať litrov vody 1,5 kilogramu vápna je ten správny pomer. Biela farba odráža slnečné lúče, čím sa obmedzí prehrievanie kmeňa a konárov. Zmierňujú sa tým dopady teplotných výkyvov, keď teplota v noci klesá hlboko pod nulu. Náter zároveň pôsobí dezinfekčne. Táto ochrana je veľmi dôležitá pri ovocných druhoch, ako sú čerešne, broskyne, marhule, ale aj pri jabloniach a slivkovinách a tiež pri mladých orechoch kráľovských. Táto rada je z môjho nového kalendára pre rok 2017. Viac z jeho obsahu môžete vidieť TU.

NAREŽEME VRÚBLE. Ešte pred príchodom silných mrazov narežeme vrúble z vybratých zdravých kôstkovín. Jadroviny môžeme narezať ešte i v v prvom mesiaci nového roka. Neskôr narezané kôstkoviny môžu začať pučať na začiatku jari, keď záhradkári preštepujú. V decembri môžeme narezať aj vrúble viniča. Zväzky vrúbľov previažeme označenou menovkou a uložíme na mieste, kde nemrzne – napríklad v pivnici. Vrúble zabalíme do vlhkého materiálu ako je piesok alebo rašelina.

___________________ MÁTE UŽ KNIHY DO VRECKA? ___________________

KOMPLETNÁ EDÍCIA KNIHY DO VRECKA
Od 25. novembra sme pre vás pripravili skvelú akciu v spolupráci s vydavateľstvom Plat4M Books. Novú edíciu knižiek sme sa rozhodli ponúknuť v obmedzenom množstve v jednom balíku a za bezkonkurenčnú cenu 20,99 €, pričom ušetríte takmer tri eurá oproti predajnej cene. Objednávajte TU.

Katarína Horáková: Krása prichádza zvnútra, Plat4M Books, 2016, 3DJana Vančová, Henrieta Karabová, Kúzelné recepty na čarovný život, Plat4M Books, 2016, 3D

Katarína Horáková: Patogény a parazity, Plat4M Books, 2016, 3DIvan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3D

ĎALŠIE ČLÁNKY

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

dreamstime_xl_16553806Pozor: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

 

HĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:

Rez stĺpovej čerešne
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Banner_Hricovsky_radiIVAN HRIČOVSKÝ RADÍ ZÁHRADKÁROM
Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube. Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach? – dĺžka šotu: 1:31 min.
Ivan Hričovský: Výsadba jabloní – dĺžka šotu: 4:51 min.
Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky? – dĺžka šotu: 2:47 min.
Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský? – dĺžka šotu: 1:47 min.
Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle – dĺžka šotu: 0:56 min.
Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka – dĺžka šotu: 2:54 min.
Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života – dĺžka šotu: 1:04 min.
Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno – dĺžka šotu: 1:50 min.
Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne – dĺžka šotu: 3:11 min.
Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili – dĺžka šotu: 1:21 min.
Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme? – dĺžka šotu: 1:30 min.
Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre – dĺžka šotu: 0:50 min.
Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule – dĺžka šotu: 2:50 min.
Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova – dĺžka šotu: 2:06 min.
Ivan Hričovský: Letný rez figy – dĺžka šotu: 3:50 min.
Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree – dĺžka šotu: 2:29 min.
Ivan Hričovský: Letný rez ringloty – dĺžka šotu: 2:13 min.
Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ – dĺžka šotu: 2:07 min.
Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica – dĺžka šotu: 1:40 min.

Facebook