Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ivan Hričovský: Rady do záhrady – december II.

26 dec Odoslal v Harničárová Lucia, Horák Boris, Hričovský Ivan, O knihe, Radíme si navzájom, Video, Záhrada | Komentáre vypnuté na Ivan Hričovský: Rady do záhrady – december II.
Ivan Hričovský: Rady do záhrady – december II.
 

Príspevky profesora Ivana Hričovského na populárnom záhradkárskom facebookom profile Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky majú veľkú sledovanosť. Vybrali sme niektoré z nich z minulosti, ktoré návštevníkov stránky nestora slovenského ovocinárstva najviac zaujali v decembri.

Ak hľadáte inšpiráciu, rady, odporúčania, tipy
pre vaše práce v záhrade,
kliknite na Zeleného ježka – eshop,
ktorý poskytuje niekoľko najpopulárnejších kníh
od profesora Ivana Hričovského a ďalších autorov.
Stačí iba, aby ste klikli SEM.

vrúbľovanie vrúble grafts graftingAKO SPRÁVNE UCHOVAŤ VRÚBLE? Odobraté vrúble označme názvom odrody. Môžeme ich asi po jednu tretinu dĺžky založiť do nezamrznutej, dostatočne vlhkej pôdy na mieste chránenom pred slnkom (napríklad severná strana domu či záhradného domčeka) alebo ich uskladniť v tmavej a chladnej pivnici – rovnako založené vo vedre s mierne vlhkým pieskom. Až do času vrúbľovania kontrolujme, či predčasne nepučia alebo neplesnejú.

ZDROJ NÁHRADNEJ POTRAVY. Už skôr im potravu občas nasypeme do kŕmidiel, aby v najväčšej núdzi vedeli, kde majú hľadať zdroj náhradnej potravy. Najvhodnejšie sú olejnaté semená, najmä slnečnice, prípadne repky, ľanu či konopí. Semená nesmú byť staré, lebo zožltnutý olej v nich vtákom škodí. Keď sú v záhradke aj semenožravé vtáky ako pinky, strnádky, zelienky, stehlíky, čížiky a iné, kŕmime ich okrem olejnatých semien aj vločkami z obilia, semenami burín a sušenými bobuľami, napríklad jarabiny, bazy čiernej alebo aronie čiernoplodej.

bielenie stromkov art whitewash apple tree trunk in the gardenCHRÁŇME STROMY PRED MRAZOM. V decembri je často najvyšší čas začať s mechanickou ochranou stromov proti poškodeniam zimnými mrazmi. Začnime odstránením starej borky a lišajníkov. Hneď potom natrime kmene a hrubšie kostrové konáre bielou vápennou farbou. Presný návod ako na to nájdeme v radách Zbavme sa škodcov prezimujúcich na kmeňoch na strane 12 a Nepodceňme bielenie kmeňov na strane 16 v knihe Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák – Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov. Túto ochranu nezanedbávajme najmä pri čerešniach, broskyniach, jabloniach či orechoch kráľovských.

DECEMBROVÉ RADY DO ZELENINOVEJ ZÁHRADY. Opravujeme skleníky, fóliovníky a pareniská. Pareniskové okná odložíme pod prístrešok. Črepníkovú pažítku postupne prenášame z vonkajšieho prostredia do teplej miestnosti na rýchlenie vňate. Na získanie vitaminóznych vňatí opakovane vysievame do misiek na vlhkú buničitú vatu žeruchu záhradnú. Do kvetináčov vysádzame korene petržlenu a zeleru a pacibuľky cibule zimnej – zelenačky (sečky). Liečivé a aromatické rastliny citlivé na veľké mrazy (levanduľa, mäta, rozmarín, šalvia, tymián a iné) chránime prikrývkou suchého lístia a čečinou. Viac o liečivých rastlinách a bylinách sa dočítate v týchto publikáciách.

ČAS NA ANALÝZU PÔDY. V tomto čase môžeme dať urobiť chemickú analýzu záhradnej pôdy. Dôležité je poznať aj hodnotu pH pôdy. V súčasnosti sa pôdy nežiaduco prekyslujú dôsledkom znečisteného ovzdušia a prehnojenia pôdy priemyselnými hnojivami. Pre záhradné porasty sú najvhodnejšie neutrálne zeminy v rozmedzí od 6,5 do 7,5 pH. Viac o výžive a hnojení záhradných rastlín si môžete prečítať TU.

Ing. Lucia HarničárováKTO JE LUCIA HARNIČÁROVÁ?
Hlavnou autorkou najnovšej knihy Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov je Ing. Lucia Harničárová. V úzkej spolupráci so spoluautormi pripravila toto praktické dielo, ktoré bude nápomocné všetkým záhradkárom a pestovateľom ovocných stromov a kríkov.
Hoci Lucia Harničárová pôvodne chcela študovať záhradnú architektúru na Fakulte záhradníctva s krajinného inžinierstva SPU v Nitre, nakoniec dala prednosť bakalárskemu študijnému programu Zahradnické technologie s odboru Zahradnictví na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně so sídlom v Lednici na Južnej Morave. Široké zameranie štúdia jej dalo možnosť porozumieť záhradníckym výrobným činnostiach v zeleninárstve, ovocinárstve, vinohradníctve, vinárstve, kvetinárstve či v okrasnom škôlkárstve. Získala množstvo nielen teoretických, ale aj praktických skúseností s mala možnosť učiť sa od mnohých, vo svojich odboroch uznávaných odborníkov. Vysokoškolský titul bakalár získala v roku 2009 s ďalej pokračovala v štúdiu študijného programu Zahradnické inženýrství, odbor Zahradnictví, ktorý spolu so získaním pochvalného uznania dekana Zahradnické fakulty doc. Ing. Roberta Pokludu, Ph.D., za spracovanie diplomovej práce ukončila v roku 2011 ako inžinierka. Istý čas pracovala v záhradníckej firme zameriavajúcej sa na realizácie s údržby záhrad, kým sa jej v roku 2012 nenaskytla možnosť nastúpiť ako redaktorka do známeho časopisu Záhradkár vydavateľstva News and Media Holding a.s., kde pracuje aj v súčasnosti.

___________________ MÁTE UŽ KNIHY DO VRECKA? ___________________

KOMPLETNÁ EDÍCIA KNIHY DO VRECKA
Pripravili sme pre vás ďalšiu skvelú akciu. Novú edíciu knižiek sme sa rozhodli ponúknuť v obmedzenom množstve v jednom balíku a za bezkonkurenčnú cenu 20,99 €, pričom ušetríte takmer tri eurá oproti predajnej cene. Objednávajte TU.

Katarína Horáková: Krása prichádza zvnútra, Plat4M Books, 2016, 3DJana Vančová, Henrieta Karabová, Kúzelné recepty na čarovný život, Plat4M Books, 2016, 3D

Katarína Horáková: Patogény a parazity, Plat4M Books, 2016, 3DIvan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3D

ĎALŠIE ČLÁNKY

plachy_svadobne_foto91Janka Vančová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkuenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

Kedy (ndreamstime_xl_52092387e)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne!
Trestáte dieťa a nikam to nevedie? Môže to ešte pohoršiť! Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že by sme dieťaťu nemali zabraňovať v jeho aktivitách a už od najútlejšieho detstva mu dovoliť takmer všetko, čo nie je nebezpečné, aby si k nám vytvorilo dôveru a získalo potrebné sebavedomie a istotu. Avšak väčšina z vás, ktorí ste už aspoň jedno dieťa vychovali, bude isto súhlasiť s tým, že niekedy treba dieťaťu dať aj „výchovnú”. Nevyhnutné je však poznať niekoľko pravidiel a dodržiavať ich.

Mejkap dreamstime_xl_55198272od ôsmich: Sexualizácia alebo nevinná zábavka?
Neoberajme ich o detstvo: Osemročné sa skutočne nepotrebujú maľovať!
Takmer v každom hračkárstve natrafíme na „hračku“ maľovátka pre malé dievčatká – očné tiene, rúže, laky na nechty, dokonca aj v drogériách majú deti vyhradené svoje módne oddelenie. Je však dobré nechať deťom hrať sa takúto hru? Nie je to priskoro? Veď používanie mejkapu a zvýrazňovanie očí či pier je jasným sexuálnym signálom dospelých žien. Alebo je to len estetická záležitosť?

HĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:

Rez stĺpovej čerešne
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Banner_Hricovsky_radi

IVAN HRIČOVSKÝ RADÍ ZÁHRADKÁROM
Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube. Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

Ivan Hričovský: Slnečný úpal hrušiek – dĺžka šotu: 1:40 min.
Ivan Hričovský: Úprava mladej hrušky rezom – dĺžka šotu: 0:44 min.
Ivan Hričovský: Rez hrušky v auguste – dĺžka šotu: 1:41 min.
Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach? – dĺžka šotu: 1:31 min.
Ivan Hričovský: Výsadba jabloní – dĺžka šotu: 4:51 min.
Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky? – dĺžka šotu: 2:47 min.
Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský? – dĺžka šotu: 1:47 min.
Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle – dĺžka šotu: 0:56 min.
Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka – dĺžka šotu: 2:54 min.
Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života – dĺžka šotu: 1:04 min.
Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno – dĺžka šotu: 1:50 min.
Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne – dĺžka šotu: 3:11 min.
Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili – dĺžka šotu: 1:21 min.
Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme? – dĺžka šotu: 1:30 min.
Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre – dĺžka šotu: 0:50 min.
Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule – dĺžka šotu: 2:50 min.
Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova – dĺžka šotu: 2:06 min.
Ivan Hričovský: Letný rez figy – dĺžka šotu: 3:50 min.
Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree – dĺžka šotu: 2:29 min.
Ivan Hričovský: Letný rez ringloty – dĺžka šotu: 2:13 min.
Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ – dĺžka šotu: 2:07 min.
Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica – dĺžka šotu: 1:40 min.

Facebook