Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Recepty z Plat4M Books: Lahodná cukina

Recepty z Plat4M Books: Lahodná cukina
 

Na prvý pohľad pripomína veľkú uhorku, ale botanicky je oveľa bližšia tekvici. Medzi zeleninou má zaslúžene dobré meno vďaka lahodnej chuti a dietetickým a liečivým vlastnostiam.

Výživové vlastnosti dužiny cukiny vyplývajú nielen z jej zloženia, ale aj z toho, čo neobsahuje. Patrí medzi potravu s najnižším obsahom tuku a sodíka (látky, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú naše cievy a srdce).

Obsahové látky: Pomer živín v cukine je dosť nízky: 1,7 percenta sacharidov, 1,16 percenta proteínov a 0,14 percenta tukov. Na druhej strane vyniká množstvom kyseliny listovej, vitamínom C a minerálu ako je draslík. Cukina je pozoruhodná svojím zmäkčujúcim a upokojujúcim účinkom, ktorý je spôsobený obsahom slizu a tiež je mierne močopudná. Preto je vhodné ju konzumovať pri poruchách trávenia, podráždení čriev či zápale hrubého čreva. Vhodná je tiež pri vysokom krvnom tlaku, artérioskleróze a chorobe srdcových ciev ale aj liečbe nadváhy. Cukiny sa dajú veľmi dobre kombinovať s rajčinami, lebo obidve sú ľahko stráviteľné a sú ideálne pri odtučňovacích diétach.

Energetická hodnota: Dodáva veľmi málo tuku a kalórií, 14,0 kcal (60 kJ).

Recept leta: CUKINOVÉ BALÓNIKY

cukinove-baloniky-300x1991 cukina (asi 500 až 600 g), 5 krajcov grahamového alebo celozrnného chleba, 1 cibuľa, 50 g eidamu, čerstvé listy medovky, 1 PL sójovej múky, 2 PL krupice, soľ a korenie.

1. Nastrúhame cukinu, nadrobno nasekáme cibuľu, nastrúhame syr ku ktorému primiešame posekanú mätu piepornú.
2. K nastrúhanej cukine primiešame chlieb potrhaný na kúsky, sójovú múku, krupicu a pridáme zmes syra, cibule a mäty. Necháme odstáť desať až pätnásť minút.

Potom naberáme masu lyžicou a opekáme v oleji zo všetkých strán vo fritéze alebo na panvici. Keď odsajeme prebytok tuku, servírujeme na nakrájaných surových rajčinách.

Príspevok je knižného bestselleru Katarína Horáková: Oddelená strava – Recepty a diéty, ktorý nájdete vo všetkých kníhkupectvách na Slovensku.

Katarína Horáková: Oddelená strava - Recepty a diéty, Plat4M Books, 2012Ďalšie recepty nájdete TU.

Facebook