Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Kuskus s fazuľovou kráľovnou: Poznáte ADZUKI?

25 okt Odoslal v Chudneme, diéta, O knihe, Recepty, testy, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Kuskus s fazuľovou kráľovnou: Poznáte ADZUKI?
Kuskus s fazuľovou kráľovnou: Poznáte ADZUKI?
 

dreamstime_xl_70806341Mungo a Adzuki sú dve veľmi zdravé fazuľové sestričky. Kým mungo je malá zelená guľatá a používa sa najmä na klíčenie, adzuki fazuľka je bordová, červenohnedá tmavá a o trošku väčšia (ale v porovnaní s klasickou u nás najznámejšou fazuľou je to stále trpaslík) a prezývaná kráľovnou fazule. Pozrime sa prečo a uvarme si niečo…

Odkiaľ pochádza?
Adzuki je plodom jednoročných rastlín, ktoré sa s obľubou pestujú vo Východnej Ázii a v Himalájach. Preto ju najčastejšie nájdeme v japonskej  a ázijskej kuchyni. Chuťovo pripomína orech a má skvelé využitia ako príloha, zmiešaná s ryžou, kuskusom, bulgurom alebo s cestovinami, či do zeleninových šalátov. Skvelou je však aj do polievok, dajú sa z nej robiť výborné a výživné nátierky. Mimochodom, sú z nej aj chutné karbonátky, stačí ju zmiešať s uvarenou quinoou, cibuľkou, cesnakom, bajíčko, prípadne syrom a upiecť v rúre. Dokonca sa z nej dajú piecť koláče! Japonci obľubujú jedlo s názvom Adzuki – mocha, ktoré je vlastne fazuľkové rizoto. Výhodou je, že obe potraviny sa varia rovnako dlho, a tak sa pripravuje všetko spolu.

Prečo je taká zdravá?
Obsahuje mnoho vlákniny, železa, draslíka, zinku, ale aj fosfor a ďalšie minerálne látky. Z vitamínov sú to najmä vitamíny skupiny B. Je makrobiotickou pochúťkou a obľubujú ju i vegetariáni a vegáni, ktorí z nej vedia vyčarovať skutočne veľkorysé jedlá. Táto nezvyčajná fazuľka pomáha pri tráviacich problémoch, je ľahšie stráviteľná ako bežné druhy fazule. Ľudia, ktorí trpia nafukovaním sa nemusia báť, pretože pri pravidelnej konzumácii tento nežiaduci efekt pominie. Posilňuje imunitný systém, pôsobí pozitívne na krvný tlak,, znižuje hladinu zlého cholesterolu.

KUSKUS S ADZUKI FAZUĽKOU
Potrebujeme:
200 g celozrnného kuskusu
200 g fazuľky adzukidreamstime_xl_32863882
1 cibuľu
½ lyžičky štipľavej mletej papriky – odporúčam kajenskú
½ lyžičky čierneho korenia
½ lyžičky himalájskej soli
250 g pasírovaných rajčín
2 stredne veľké cukety
3 stredne veľké mrkvy
1 paprika
olivový olej

POSTUP: Adzuky fazuľku namočíme cez noc do vody. Kuskus dáme do misky a zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody. Prikrytý necháme bobtnať. Fazuľku zatiaľ dáme variť v novej vode domäkka. Na olivovom oleji jemne opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme soľ, korenie, červenú papriku, pasírované paradajky a varíme pár minút. Pridáme zvyšnú zeleninku nakrájanú na vzhľadné kúsky podlejeme vodou a necháme dusiť, kým nebude všetko mäkké. K zmäknutej zelenine potom už stačí primiešať fazuľku a kuskus a môžeme podávať. Dobrú chuť!

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Týmdreamstime_xl_49114471, čo jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

Tehdreamstime_xl_11658594otenstvo a ročné obdobia: Pozor na extrémne teploty!
Väčšina mamičiek si nevyberie, kedy otehotnejú. Navyše tak ako tehotenstvo v zime, i to v lete má svoje plusy a mínusy. Vypočula som si rozhovor dvoch mamičiek, ktoré nadávali na to, že počas leta budú v najvyšších štádiách tehotenstva – že to nestihli už skôr, aby prípadne boli už fit do plaviek a mohli si bez ostychu za svoje telo užívať slniečko… To, ako bude samotná mamička znášať tehotenstvo v lete, či v zime, v prvom rade závisí od jej vlastného vzťahu k týmto ročným obdobiam.

Obávatdreamstime_xl_23691398e sa preeklampsie? Dôležité fakty, ktoré by každá tehotná mala vedieť!
Preeklampsia postihuje približne päť percent všetkých tehotných žien a prináša vážne obavy o život matky a dieťaťa. Niektoré prípady sa rozvinú do nebezpečného štádia ochorenia, spojeného s ochorením obličiek, pečene a neurologickými problémami. Toto ochorenie je charakterizované vysokým krvným tlakom a stratou bielkovín v moči v priebehu druhej polovice tehotenstva.

Facebook