Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vysádzanie viniča v záhradke

18 dec Odoslal v Hričovský Ivan, O knihe, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Vysádzanie viniča v záhradke
Vysádzanie viniča v záhradke
 

Prípravou pôdy pred výsadbou viniča zabezpečujeme dobré podmienky pre mladý i rodiaci vinohrad. Cieľom je spracovať, prekypriť a vyhnojiť pôdu organickými a minerálnymi hnojivami do hĺbky 50 až 60 centimetrov, zvýšiť podiel organickej hmoty a upraviť pH. Pôdu, v ktorej budeme vinohrad pestovať, začneme pripravovať minimálne rok pred výsadbou.

hnoj kniha reklama jezkoOdber pôdnych vzoriek z ornice
Prvou prácou, ktorú urobíme, je odber pôdnych vzoriek z ornice (0 až 30 cm) a podorničia (0 až 60 cm). Vzorky na chemický rozbor odoberáme po zbere predplodiny – 4 až 6 mesiacov po poslednom hnojení pôdy.

Dobrý obsah živín
Na základe výsledkov z rozboru hnojíme tak, aby sme dodanými živinami dosiahli dobrý obsah živín i ich správny pomer. Pôdna reakcia pôd, do ktorých vinič hroznorodý vysádzame, by mala byť slabo kyslá, až mierne alkalická. Draselné a fosforečné hnojivá zapracujeme do pôdy na dvakrát: plytkou alebo strednou orbou po predplodine, a rigoláciou.

Rozdrobíme a zaorieme
Hlbokou orbou, ktorú robíme pred rigoláciou, zaorieme do pôdy maštaľný hnoj alebo iné organické hnojivá. Rastliny pestované na zelené hnojenie rozdrobíme a zaorieme strednou alebo hlbokou orbou.

Po celej hĺbke pôdneho profilu
Hnojivá zapracujeme do pôdy na viackrát preto, aby boli rozmiestnené po celej hĺbke pôdneho profilu, v ktorom budú rásť korene viniča. Pôdu rigolujeme na začiatku septembra, ak chceme vinič vysádzať od druhej polovici októbra, do nástupu zimných mrazov. V záhradkách, kde nie je možné orať pôdu, obrobíme pôdu ryhovaním.

kopať rigolovať výsadba diggingRigolovanie
Rigolovanie Ak chceme vinič vysádzať na jar, rigolujeme v novembri až vdecembri. Rigolovanú pôdu necháme cez zimu v hrubej brázde a prípravu pôdy pred výsadbou ukončíme na jar. Urovnáme jej povrch a do plytkej vrstvy zapravíme priemyselné hnojivá. Sadenice sa nakupujú spravidla na jeseň, bezprostredne po vybratí z viničnej škôlky a vytriedení. Do jari ich skladujeme v chladných (2 až 5 °C) a vlhkých miestnostiach. Pred hubovými chorobami ich chránime chemickými prípravkami.

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

 žena nadváha hmotnosť chudnutieIdeálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac.

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3DHĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Banner_Hricovsky_radiIVAN HRIČOVSKÝ RADÍ ZÁHRADKÁROM
Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube. Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach? – dĺžka šotu: 1:31 min.
Ivan Hričovský: Výsadba jabloní – dĺžka šotu: 4:51 min.
Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky? – dĺžka šotu: 2:47 min.
Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský? – dĺžka šotu: 1:47 min.
Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle – dĺžka šotu: 0:56 min.
Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka – dĺžka šotu: 2:54 min.
Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života – dĺžka šotu: 1:04 min.
Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno – dĺžka šotu: 1:50 min.
Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne – dĺžka šotu: 3:11 min.
Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili – dĺžka šotu: 1:21 min.
Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme? – dĺžka šotu: 1:30 min.
Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre – dĺžka šotu: 0:50 min.
Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule – dĺžka šotu: 2:50 min.
Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova – dĺžka šotu: 2:06 min.
Ivan Hričovský: Letný rez figy – dĺžka šotu: 3:50 min.
Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree – dĺžka šotu: 2:29 min.
Ivan Hričovský: Letný rez ringloty – dĺžka šotu: 2:13 min.
Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ – dĺžka šotu: 2:07 min.
Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica – dĺžka šotu: 1:40 min.

Facebook