Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

V čom sa skrýva liečivá sila rakytníka rešetliakového?

07 aug Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada, Zdravie | Komentáre vypnuté na V čom sa skrýva liečivá sila rakytníka rešetliakového?
V čom sa skrýva liečivá sila rakytníka rešetliakového?
 

Patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Plody rakytníka majú jedinečné zloženie – chemické analýzy potvrdili, že sú najlepším (doteraz známym) samostatným zdrojom prirodzeného zoskupenia viac ako 190 látok. Tie obsahujú 10 rôznych vitamínov, 18 aminokyselín, 24 minerálov a stopových prvkov. Majú obdivuhodne vysoký obsah mono- a polynenasýtených esenciálnych mastných kyselín (omega 3, 6, 7 a 9) a fytosterolov. Sú neprekonateľným prírodným zdrojom vitamínu C, E a niekoľkých ďalších tokoferolov, beta-karoténu, a okolo 40 ďalších karotenoidov, flavonoidov, organických kyselín, fytoncídov a trieslovín. V plodoch sa nachádzajú všetky vitamíny B, pričom na niektorých biotopoch je obsah vitamínu B12 (prostredníctvom činnosti špeciálnych symbiotických baktérií) rovnaký, ako v pečeni! Rakytník má naozaj jedinečné zloženie!

Autorka: Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Uverejnené: OnkoMagazín, 2015

Banner_037-02_mate-problemy-s-svlasami vlasy hair
Jedinečná palmitolejová kyselina
Výnimočne užitočnou zložkou rakytníkového oleja je v prírode veľmi zriedkavo sa vyskytujúca, mononenasýtená mastná kyselina zo skupiny omega-7 – palmitoolejová kyselina. V 100 %-nom rakytníkovom oleji tvorí 32 až 43 %, ostatné známe prírodné oleje ju takmer vôbec neobsahujú.

IMG_9131Prítomnosť tejto mastnej kyseliny v rakytníkovom oleji, ako aj obsah ďalších bioaktívnych látok, výrazne ovplyvňuje zdravie kože a mukózne membrány (vnútorná vrstva dýchacieho, tráviaceho a urogenitálneho traktu). Mukóza tráviacej sústavy produkuje hlien, ktorým sa chráni pred agresívnymi vplyvmi (niektoré lieky, najmä cytostatiká, alkohol, kofeín, nikotín, tráviace šťavy, stres, mikroorganizmus Helicobacter pylori). Ak sú však tieto vplyvy príliš silné, naruší sa stena tráviacej trubice, a vznikajú vredy. Neliečený vred spôsobuje množstvo komplikácií, a môže sa zhubne zvrhnúť do rakoviny žalúdka. Rakytníkový olej chráni, zrýchľuje opravu epiteliálneho tkaniva, a obnovuje mukóznu vrstvu žalúdka a dvanástornika. To znamená, že pôsobí nielen preventívne, ale dokonca sa úspešne používa aj pri liečbe vredových ochorení tráviaceho systému a pri infekciách urogenitálneho systému. Ukázalo sa, že kyselina palmitolejová je nesmierne užitočná aj pri znižovaní rizika a zlepšení stavu srdcovo-cievnych a mozgovo-cievnych chorôb, a pri ochrane pred týmito diagnózami.

Ako pomáha rakytník pri liečbe rakoviny?
Screenshot 2015-10-24 09.36.18Fajčenie, pitie alkoholu, účinky znečisteného životného prostredia, UV žiarenie, stres, nukleárna radiácia, ale aj normálna látková premena, podnecujú tvorbu voľných radikálov na povrchu pokožky, ako aj vo vnútri organizmu. Voľné radikály sú veľmi jednoduché zlúčeniny kyslíka, v ktorých neškodné kyslíkové molekuly nadobúdajú jeden nepárový elektrón na svojom vonkajšom orbite. Tým sa premieňajú na voľné radikály, ktoré agresívne útočia na všetky okolité molekuly v bunke. Sú veľmi nestabilné, a počas svojho krátkeho života sa snažia nájsť molekulu, ktorej by mohli vziať chýbajúci elektrón, a spáriť ho so svojím nespárovaným elektrónom. Nimi napadnuté molekuly sa potom oxidujú, štrukturálne poškodzujú, ba dokonca sa premenia na látky pre organizmus toxické, a to môže viesť až k vzniku rakoviny. Rakytníkový olej obsahuje veľmi účinný koktail antioxidantov. Preto je jeho užívanie vhodné nielen pri prevencii, ale aj ako podporný prostriedok počas liečby rakoviny. Veľký boom spôsobil rakytník v USA, kde zaznamenali pozitívne výsledky pri liečbe rakoviny krčka maternice.

banner mozog

Chemoterapia a rádioterapia
Využívanie rakytníka je vhodné aj počas chemoterapie a rádioterapie, pretože zmierňuje niektoré nepriaznivé dôsledky. Vedľajšie účinky chemoterapie sú spôsobené tým, že chemoterapeutiká môžu napadnúť (okrem nádorových buniek) aj niektoré zdravé bunky, resp. proces ich delenia. Najčastejšie sú postihnuté krvné bunky, vlasové folikuly, reprodukčné bunky a bunky tráviaceho traktu. Rakytníkový olej pomáha aj pri rekonvalescencii po chemoterapii a ožarovaní – tým, že zvyšuje imunitu, úspešne regeneruje hematologické zmeny, a prináša rýchlejšiu regeneráciu zdravých buniek po vysokých dávkach tohto druhu liečby.

Spôsoby užívania
Rakytníkový olej sa užíva vnútorne, i navonok. Kvôli dosiahnutiu maximálneho efektu je vhodné spojiť vnútorné a vonkajšie užívanie. Vnútorne (ako preventívna dávka) sa odporúča 15 kvapiek denne počas jedla.

Liečebná dávka sa líši prípad od prípadu. Zvyčajne ide o dávku 3 až 4-krát (15 kvapiek). Najlepšie je, užívať olej priamo. Tí, ktorí cítia horkastú chuť oleja, môžu si ho pridať do jogurtu, kefíru alebo kyslého mlieka. V prípade poškodenia pokožky sa aplikuje zvonka ako olejový obklad. Olej sa nanáša na kožu, ktorú sme predtým očistili od poškodeného tkaniva, a potom ju prikrývame bohato navrstvenou gázou, ktorú vymieňame každý deň. Liečba trvá dovtedy, kým sa rana nezahojí.

Ďalšie dôležité liečivé účinky
Rakytníkový olej sa používa aj na výplachy ústnej dutiny a krku, a tiež ako zložka pleťových a vlasových masiek. Okrem vredových, kožných ochorení, či jeho užívania počas chemoterapie a rádioterapie, ho odporúčam pacientom s aterosklerózou, u ktorých je zvýšené nebezpečenstvo vzniku trombózy, resp. tým, ktorí trombózu už prekonali – aby sa ochránili pred jej návratom.

Rakytník má antidepresívne a antistresové účinky. Napomáha vylučovaniu škodlivých látok z tela, rozpúšťa hlieny, podporuje liečbu pľúcnych, obličkových a pečeňových ochorení. Je vhodnou alternatívou pri liečbe rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a kožných chorôb. Pôsobí ako biogénny (pre život dôležitý) stimulátor, celkovo posilňuje organizmus a zlepšuje mentálnu čulosť.

HĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Knihy naše zdravie banner

ĎALŠIE ČLÁNKY

Ako rakytník pomáha pri liečbe rakoviny?
Fajčenie, pitie alkoholu, účinky znečisteného životného prostredia, UV žiarenie, stres, nukleárna radiácia, ale aj normálna látková premena podnecujú tvorbu voľných radikálov na povrchu pokožky, ako aj vo vnútri organizmu. Voľné radikály sú veľmi jednoduché zlúčeniny kyslíka, v ktorých neškodné kyslíkové molekuly nadobúdajú jeden elektrón navyše. Tým sa premieňajú na voľné radikály, ktoré agresívne útočia na všetky okolité molekuly v bunke. Nimi napadnuté molekuly sa …

Čo vedeli už naši predkovia o rakytníku?
Rakytník rešetliakový je tradičná liečivá rastlina v mnohých ázijských a európskych krajinách. Gréci boli prví, ktorí objavili jeho liečivé pôsobenie. Legendy o rakytníku hovoria, ako ho Starí Gréci používali na kŕmenie svojich koní, čím dosiahli, že ich srsť sa jagala a hmotnosť obdivuhodne narástla. Tomuto fenoménu sa pripisuje aj odvodený latinský botanický názov Hippophae – lesknúci sa kôň. Podľa inej legendy sa listy rakytníka stali preferovanou potravou lietajúceho …

rakytnikRakytníkový olej – produkcia a využitie
V Číne a v Rusku sa rakytníkové oleje používali ako surovina na produkciu liekov v prírodnej medicíne a v kozmetike. V ostatných rokoch sa rakytníkové oleje  stávajú viac a viac populárne ako špeciálne potravinové doplnky a ingrediencie najmä v Japonsku, v Európe a v Severnej Amerike. Je to následkom zvýšenej informovanosti o výživových účinkoch týchto olejov v západných krajinách. Začlenenie olejov do každodennej potravy ako je chlieb, džús a jogurty predstavuje nové trendy v aplikácii rakytníkového …

Rakytník rešetliakovitý – príklady použitia
Na zápal sliznice žalúdka – gastritídy stačí 15 kvapiek alebo kapsula stopercentného oleja trikrát denne pol hodinu pred každým hlavným jedlom. Na liečenie žalúdkového a dvanástnikového vredu, choroby tlstého čreva je potrebná  vyššia dávka – 30 kvapiek alebo 2 kapsule. Ruskí a poľskí špecialisti odporúčajú užívať rakytníkový olej trikrát pol hodinu pred každým hlavným jedlom a štvrtú dávku si dať pred spaním. Liečba zmierňuje bolesti a podporuje hojenie vredov. V priebehu kúry je dôležité …

Banner_037-01-lamu-sa-vam-nechty

___________________________________________________________________

KTO JE KATARÍNA HORÁKOVÁ?
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., profesorka všeobecnej biológie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Počas pôsobenia na univerzite vychovala stovky odborníkov v oblasti mikrobiológie a biomedicínskeho inžinierstva. Popri pedagogickej práci sa roky výskumne zaoberala vyhľadávaním nových, biologicky aktívnych látok s antimikrobiálnymi, antioxidačnými a protinádorovými vlastnosťami. Bola vedúcou medzinárodných projektov v oblasti vývoja veľmi citlivých imunotestov, zisťujúcich neškodnosť potravín. Vychádzajúc z poznatkov v tejto oblasti sa začala hlbšie zaoberať aj štúdiom spôsobov správnej výživy a zdravého životného štýlu. Je autorkou mnohých vedeckých, odborných a vedeckopopulárnych publikácií. V súčasnosti prednáša a je garantkou odboru Starostlivosť o telesné a duševné zdravie na Univerzite tretieho veku Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Katarína Horáková je autorkou viacerých knižných titulov ako napríklad Oddelená strava: Krása prichádza zvnútra (2016, Plat4M Books), Ako mať zdravé srdce v každom veku (2015, Plat4M Books), Ako mať zdravý mozog v každom veku (2014, Plat4M Books), Oddelená strava: Pre zdravie (2014, Plat4M Books), Oddelená strava: Recepty a diéty (2012, Plat4M Books), Detoxikácia organizmu VI. rozšírené vydanie (2012, Plat4M Books), Varovné signály tela (2011, Plat4M Books), Umenie zdravo žiť (2009 Metro Media), Monitor zdravia (2005, Foxi), Oddelená strava I. (1998, Semic Media), Oddelená strava II. A čo ďalej? (2001, Semic Media), Nebojme sa zdravia (2001, Semic Media), Oddelená strava Recepty a diéty (2001, Semic Media), Oddelená strava Očistné kúry a diéty (2002, Semic Media) a ďalšie publikácie.

_________________________________________________________________________

Oddelená strava: Krása prichádza zvnútra obálkaAKÚ NOVÚ KNIHU VYDÁ AUTORKA? V týchto dňoch prichádza na trh kniha Krása prichádza zvnútra. O čom je táto kniha?

Pozrieme sa na seba do zrkadla a čo vidíme? Hebkú, mäkkú, pružnú, žiarivú pokožku alebo fľakatú tvár a nové vrásky? Pritom mladistvo vyzerať, žiariť pôvabmi – jednoducho povedané byť krásna, to všetko môžeme pre seba urobiť. Ako? Ak si budeme správne ošetrovať svoj zovňajšok, dokážeme sa dostatočne telesne i duševne uvoľniť a predovšetkým, ak sa budeme správne stravovať. Každá táto oblasť je dôležitá, rovnako ako aj pravidelná tvárová gymnastika a masáž tváre, ktorým sa venujem v mojej knihe Oddelená strava pre zdravie. Ak zanedbávame výživu a zabúdame na najlacnejší elixír krásy – vodu, ani tá najlepšia kozmetika nie je všemocná.

Patríte medzi tých, ktorí chcú získať čo najviac poznatkov, ako mať peknú kožu a dokonalú pleť v každom veku? Takýto vzhľad si prajeme všetci.

Dá sa skvelo vyzerať aj bez líčidiel?
Akú úlohu zohrávajú vitamíny a minerály či bielkoviny a omega- 3 mastné kyseliny v tomto úsilí, ako si zabezpečiť ich dostatočný príjem? Poďme spoločne odhaliť odpovede na tieto otázky, ktoré, predpokladám, mnohým víria hlavou. Predstavujem vám krok za krokom, ako by sme sa mali stravovať pri rôznych typoch pokožky a jej nárokoch na výživu, aby sme mohli korigovať naše nedostatky, aby mohla naša krása opäť naplno vyniknúť. Uvádzam aj jednoduché recepty na princípe oddelenej stravy, plné nielen chuti, ale aj cielene zložených živín.

Telo nás často varuje, vysiela signály a nemou rečou nám naznačuje, čo potrebuje. Samozrejme, musíme mu porozumieť. V knihe dešifrujem tajomnú reč nášho tela. Potom už záleží len na každom z vás, ako s touto informáciou budete zaobchádzať…

Vzhľad vlasov a nechtov je barometrom nášho interného zdravia. Bez ohľadu na to, s akými zdravotnými problémami sme sa počas svojho života stretli, je dôležité najprv odstrániť výživové nedostatky. Slabé zdravie vlasov a nechtov je zvyčajne príznakom deficitu živín. Kto ignoruje ich význam, určite sa presvedčí, že podvádza sám seba.

Naše vlasy, koža a nechty nepotrebujú iba kozmetické ošetrovanie, ale predovšetkým sa im musí dostávať správna výživa a ochrana zvnútra. Bola by som veľmi rada, keby vás vaša „ješitnosť“, ale aj moja knižka dostatočne motivovali rozhodnúť sa jesť zdravšie, a tak si udržať večnú mladosť a krásu.

Facebook