Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Biozáhrada v júli

21 júl Odoslal v Litvák Ján, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Záhrada, Zdravá výživa | Komentáre vypnuté na Biozáhrada v júli
Biozáhrada v júli
 

Aj minulú sezónu, aj tento rok sa viacerí naši čitatelia mesačníka Doma v záhrade nespoliehajú iba na klasickú skladbu záhradných plodín. Popri uhorkách pestujú aj plodonosnú juhoamerickú lianu ačokču, namiesto chúlostivých rajčín sadia aj pôvodné divoké.

Článok sme prebrali z aprílového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Ján Litvák 

rajčiny tomatoDaždivé počasie tohtoročnej jari sa hneď v prvý letný deň prehuplo do tropických horúčav. Popri pravidelnom zavlažovaní, ktoré sa okamžite stalo nevyhnutným, stále kontrolujeme oporné kolíky, siete a konštrukcie.

Oporu si pýta aj paprika
Pri uhorkách sa nám často stáva, že sieťky, spočiatku pekne našponované, sa postupne zosúvajú pod váhou dennodenne pribúdajúcich plodov, a trhajú sa pri ich oberaní. Preto od začiatku dbáme na to, aby sa rastliny rozpínali po sieti čo najrovnomernejšie a sieť radšej ešte uprostred poistíme prídavnou oporou. Za každým štvrtým listom môžeme uhorky zaštipovať, čím docielime rovnomernejšie vetvenie.

cukina zucciniAk máme pocit, že oporu si pýtajú aj nekolíkové plodiny, napríklad papriky, baklažány či cukiny, bez otáľania im ju poskytneme. Tento krok oceníme najmä pri bohatšej násade a dozrievaní plodov. Naklonené rastliny podkladáme z nachýlených strán hoci i tehlami alebo doskami. Ak sa zosunú na zem, ich rast sa neuberá správnym smerom a spolu s násadou plodov sa ľahko stávajú korisťou drobnej fauny. Stále nastieľame pokosenou trávou a listami s veľkou plochou ako lopúch či chren, ako aj vytiahnutou burinou. Stále prikrývame obnaženú pôdu. Často je to rovnako dôležité ako samotné zavlažovanie. Nastieľame však iba bezsemennými rastlinnými časťami. Povoľujeme úväzky na rajčinách a preväzujeme ich vyššie. Týždeň čo týždeň vylamujeme vlky, ktoré sa neúnavne objavujú v pazuchách listov.

Banner_Hricovsky_radi2

Ale nie zase pri všetkých odrodách rajčín. Pri štýle pestovania rozlišujeme, či sme vysadili klasické ťahavé paradajky s mäsitými plodmi, alebo strapcovité, alebo divoké rajčiny. Ak sme vysadili napríklad aj divoké rajčiny, postupujeme pri ich pestovaní celkom netypicky, nerajčinovo.

rajčiny tomatoRôzne rajčiny, rôzne nároky
Prvý rozdiel je evidentný už na pohľad a spočíva v tom, že divé rajčiny absolútne nie sú chúlostivé. Nevyžadujú dokonca ani oporu a môžeme ich pestovať políhavým spôsobom. Z počiatočnej menšej rastlinky s neistým habitusom sa vyvinie mocná vejárovitá rajčina. Jej bočné výhonky nevylamujeme. Nesnažíme sa ju hnať hore do vertikály. Jej bujnejúce vejárovité vetvy necháme rozrastať sa do priestoru, prípadne ju necháme rozprestrieť sa pri plote, aby drobné, ale mimoriadne početné a chutné plody neboli pokryté nečistotami. Môžeme rátať s tým, že sa rozrastie minimálne na jeden meter do všetkých svetových strán. Pri vhodných podmienkach v dobrom roku to môžu byť až dva metre.

Keď divoká rastlina zaradí vyššiu rýchlosť, šokuje nás svojou mohutnosťou a vynikajúcim zdravotným stavom. Môžeme ju potom polievať aj silným prúdom vody z hadice, nič z toho jej nemôže uškodiť a ďalej bude expandovať do priestoru. Pozor, nemýľme si divú rajčinu s čoraz obľúbenejšími strapcovými paradajkami, ktoré pestujeme takisto ako ostatné klasické mäsité vysoké odrody pri opornom kolíku. Akurát s tým rozdielom, že pri strapcových rajčinách môžeme ponechať okrem hlavného výhonu dva, tri bočné. Spoľahlivo nasadia plody a odrodia. Treba si uvedomiť, že bežná rajčina je viacročná rastlina a ak by jej rast neukončili jesenné pľušte a mráz, rástla by nerušene ďalej.

Banner_Svadba_035_566x133

ĎALŠIE ČLÁNKY

Krátke lásky sú tie najdlhšie
Na to, že mám len 24 rokov, som si už toho prežila v živote dosť. Najmä veľa zlého. Ale, bohužiaľ, aj jednu z najhorších vecí, aké si žena môže prežiť. Pred necelými 4 rokmi, keď som pracovala ako au-pair v Anglicku, som prežila znásilnenie. Všetky tie pocity, ktoré sa mi s tým dodnes spájajú, je ťažko opísať. Pretože málokto to dokáže skutočne pochopiť, ak to neprežil na vlastnej koži. A to naozaj nikomu neprajem… Ale ďakujem Pánu Bohu, že som mohla použiť slovo „prežila“. Ešte dlho po tom, ako …

Tá zrada veľmi bolela
„Prestaň, vieš, na čom sme sa dohodli. Povedala som ti, že sa budeme stýkať, len ak prestaneš s tými rečami. Sme len kamaráti a nič viac medzi nami nebude!“
„Urobil by som pre teba všetko na svete. Vieš, že ťa milujem. Veľmi ťa milujem.“
„Prosím ťa, nerob mi to ťažším. Nemôžeš sa takto správať. Prepáč, už radšej pôjdem.“

 Milovanie na dvakrát
Láska je nevyspytateľná. Nemožno ju predvídať, naplánovať, ani odložiť na neskôr. Jednoducho – zrazu je len tu a nepýta sa, či prišla vhod. Ak váhame, či je to tá pravá, alebo čakáme, čo vyrieši za nás čas, môže sa stať, že zrazu jej niet a rozplynie sa ako hmla. Ostanú len spomienky… Nikdy som si nemyslela, že sa mi život tak zamotá, že v určitom okamihu budem stáť pred osudným rozhodnutím: buď – alebo. Nič medzitým. Zlatá stredná cesta v niektorých prípadoch skrátka nejestvuje. Všetko sa to stalo už pred …

Články s rôznymi záhradkárskymi témami

Škodcovia
Využite silu rastlín v boji proti škodcom
Slimáky ožierajú jahody
Rady do záhrady: Január II.

Stromky
Starostlivosť o nové výsadby
Úpal ovocia

Pestujeme 
Rešpektujeme svetové strany
Ktoré rastliny si rozumejú

Rakytník rešetliakový
Ako sa rozmnožuje rakytník

Zelenina v záhrade
Zelenina pre zdravie
Šaláty a dezerty zo záhradných burín

Facebook