Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rady do záhrady: Január II.

10 mar Odoslal v Hričovský Ivan, Pre ženy, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Rady do záhrady: Január II.
Rady do záhrady: Január II.
 

Predstavme si niektoré praktické rady do záhrady, ktoré v druhej polovici januára 2013 najviac zaujali nvštevníkov profilu na Facebooku Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský

LEŽOVISKO POD STROMAMI. V tieni vysokých stromov je v lete veľmi príjemne. Peknou inšpiráciou je vytvorená plocha pod mohutnými dominantami záhrady. Nielen, že sa tam príjemne sedí a oddychuje, ale takýmto spôsobom sa skultúrni a sprístupnímiesto, ktoré bolo predtým bez trávy a s vyčnievajúcimi koreňmi skôr hanbou pozemku. Pár vankúšov a prikrývky na podlahe s upravenými drevenými doskami spôsobí, že budete toto miesto všetci vyhľadávať.
ODBER VRÚBĽOV. Január, najmä jeho druhá polovica, je vhodný na odber dobre vyzretých jednoročných vrúbľov jabloní, hrušiek, čerešní, višní, egrešov a ríbezlí, na vrúbľovanie koncom zimy a súčasne na začiatku vegetácie. Dobrý výber je predpokladom kvalitných úrod.
o
KONTROLA PÁSIKOV NA ČEREŠNI. V januári treba skontrolovať na čerešniach lepom potreté pásiky, ktoré sme nalepili na kmene stromkov ešte v októbri. Umiestnili sme ich tam, aby sme samičkám piadivky zimnej zabránili šplhajúcim na stromy. Žer húsenicami skoro na jar pri rašení listov najmä pri masovom premnožení môže zreteľne poškodiť korunu stromčeka. Viacročný žer dokáže strom úplne zničiť.
Banner_Hricovsky_radi3
o

HOJDAČKA V TÔNI. Deti potrebujú mať v záhrade lákadlá, aby tam chceli s nami chodiť. Treba to pochopiť hneď na začiatku a nebudeme vidieť ich tváre „kyslé“ a znechutené. Ideálnym lákadlom vždy je hojdačka. Pevnú konštrukciu treba vystužiť a zapevniť, aby húpačka bola bezpečná a aby uniesla aj viacerých záujemcov. Jej okolie môžeme vyložiť upravenými kameňmi a peknými kvetmi. Fantázii treba nechať voľný priebeh.
o
ODSTRÁŇTE VŠETKY LISTY. Prekontrolujte vaše ovocné stromy a odstráňte z nich všetky listy alebo ich pozostatky. Spáľte ich! Dokážu v nich totiž prezimovať škodci – napríklad kukly mlynárika ovocného (na snímke) alebo ešte častejšie mníška zlatorítka. Odstránenie listov je efektívnejšie ako sa spoliehať na predjarný postrek, ten sa k škodcom nie vždy dostane. Mlynárik ovocný (Aporia crataegi) napáda z ovocných drevín jablone, slivky, čerešne, višne, broskyne, marhule i hrušky. Škodí aj na orechu či viniči. Požer listov je veľmi škodlivý na jar, jesenný je už menej nebezpečný. Na jar dokážu larvy spôsobiť hotovú kalamitu.
o
OHRYZ ZVEROU. Aj u vás napadlo veľa snehu? Stromky sú zaviate snehom, u tých menších niekedy až po korunky? Rýchlo skontrolujte ochranné ploty a zakryte ohrozené častí, lebo vyhladovaná zver sa pustí do vašich stromčekov. Po takomto zásahu hľadajte prípravok na ošetrenie rán spôsobených zverou a rezom, taký, ktorý zabraňuje olupovaniu kôry, zastavuje vysychanie a praskanie dreva, pričom rastlinné šťavy prúdia pod náterom. Účinným je aj ďalší prostriedok – odpudzuje všetky druhy divokej zveri, najmä zver diviačiu, pomocou koncentrovaného pachu ľudského potu na plochách, kde sa zver nemá vyskytovať.
o
VÝBER ODRÔD JABLONÍ. Chcete na jar zasadiť jablone na vašom pozemku? V záhradkách sa popri starších dostávajú do popredia odrody rezistentné, tolerantné voči chrastovitosti, a odrody s menšou citlivosťou voči múčnatke jabloňovej. Perspektívne odrody sú napríklad Angold, Delor, Diadém, Florina, Gold Star, Júlia, Jonalord, Prima, Resista, Topaz, Zuzana a iné. Pri výbere odrôd jabloní nezabúdajme na staršie a odrody miestne či krajové, ktoré sa vyznačujú zdravým rastom. Často aj odolnosťou voči chorobám i škodcom – napríklad Boskoopské červené, Ontario, Parkerovo, Parména zlatá zimná, Hontianske, Solivarské, Bojkovo a iné, ktoré sú vzácnym genofondom aj pre budúce generácie.
o
UCHOVANIE VRÚBĽOV. Toto je odpoveď pánovi Tiborovi Pálinkášovi v príspevku ODBER VRÚBĽOV. Koncom januára, vo februári stále môžeme odoberať jednoročné výhony jabloní, hrušiek, višne, čerešne, ríbezle, egreše, ďalej dule, mišpule a oskoruše zo zdravých stromov. Podľa možností z mladých stromov, nie starých. Zachováme si ich tak, že ešte aj teraz vykopeme 50 centimetrovú jamu. Do jamy dáte tretinu piesku, výhody zviazané a označené, aby ste vedeli, čo tam dávate, zastoknete asi 10 centimetrov do piesku. Zavlhčíte to vodou, jamu zakryjete doskami a na dosky dáte zeminu. Takto uložené vrúble vydržia až do mája. Ak ich dáte do pivnice, začnú čoskoro pučať a nebudete mať dobré výsledky. Tie vrúble musia byť ešte v takom vegetačnom pokoji, keď ich budete vrúbľovať. Niekedy koncom februára až začiatkom marca na spojku alebo iným spôsobom, pod kôru počiatkom apríla, keď začína prúdiť miazga. V tom je výhoda uchovania týchto vrúbľov.
o
KAMENNÁ FONTÁNA. Originálna okrasa do záhrady. Treba nájsť pekné farebné guľaté kamene. Pospájať ich môžeme sekundovým lepidlom, ak má byť okrasa vyššia – ako je na obrázku – je potrebné kamene prevŕtať a zošróbovať ich kvôli bezpečnosti.
o
ODPOVEDE NA OTÁZKY. Drahí priatelia, nesmierne ma teší Váš záujem o moje Rady do záhrady. Všetko sú to témy, ktoré môžu zaujímať širokú skupinu priateľov pôdy. Stránku robím s kolektívom spolupracovníkov z vydavateľstva Plat4M Books. Dohodli sme sa, že sa budeme venovať rôznym záhradkárskym témam, ale dôraz budeme venovať predovšetkým ovocinárstvu, stromom a potrebným činnostiam v záhradke v danom období sezóny. Nebudeme sa vyhýbať ani vinohradníctvu, kvetom a záhradnému dizajnu. Sem-tam pridáme atraktívne riešenia či výborné nápady. Navyše ak bude o stránku záujem, Rady do záhrady rád vydám aj knižne. Na Vaše otázky budem odpovedať vždy s určitým časovým odstupom, keď sa otázok nakopí viac. Prajem Vám príjemné čítanie.
o
Zahrada-cesnak_566x133 banner
MNOŽENIE CESNAKU. Vedeli ste, že keď zasadíte strúčik cesnaku, dočkáte sa 20-násobnej úrody? Obsahuje viac ako 400 liečivých zložiek, ktoré znižujú stres. Na čo všetko použiť cesnak? Pri infekciách ústnej dutiny, pri bolesti zubov, pri nachladnutí aktívne bojuje proti mikróbom, ďalej pri otrave potravinami a pri žalúdočných ťažkostiach – likviduje baktérie. Popri tom vytvára lepšie prostredie pre rozvoj žalúdočnej flóry. Cesnak je účinný aj pri liečení chorôb pokožky od akné až po ekzémy, dokonca lieči infekčné hnačky, utlmuje bolesti v bruchu a brni nadúvaniu. Navyše upokojuje všetky zápalové procesy v organizme. A nemôžeme zabudnúť zdôrazniť, prispieva k pomalšiemu opotrebováva opotrebovaniu organizmu, spomaľuje starnutie a predlžuje život. Neváhajte, a zajtra si ho hneď zasaďte!
o

AJ PRE JAHODY. Tu je ďalší námet, ako sa dá ušetriť priestor a do stojana zasadiť mnoho priesad či dokonca i jahody. Nezabudnite však stojan zabezpečiť proti silnému vetru, aby sa vaše úsilie odrazu nenašlo na zemi.

VTÁČIE BÚDKY. Niektorí záhradkári si neuvedomujú dôležitosť prítomnosti vtáctva v našich záhradách. Malý operenci sú totiž významným segmentom boja proti škodcom. Živia sa hmyzom a ich larvami, ktoré viac či menej škodia vysadeným rastlinám a stromom. Spevavé vtáčiky dokážu denne uloviť vľké množstvo škodcov, čo by sme im mohli odplatiť útulnými drevenými búdkami, kde môžu dochovať svoje potomstvo a skryť sa pred búrkou. Január je ideálnym mesiacom pre prípravu či zhotovenie nových búdok. Rôzne postupy výroby nájdeme na internete – napríklad tento: http://www.youtube.com/watch?v=LLHuqzYMzUw.

PREDSTAVME SI NAŠE SKVOSTY. Dnes často i laik chápe alebo v podvedomí cíti význam ovocného stromu v krajine a vzájomnú spätosť s človekom i krajinou. Existujú pomerne staré ovocne stromy, ktoré boli a sú dokladom dlhoročnej amatérskej i odbornej šľachtiteľskej práce a patria k stopám našej kultúrnej histórie. Iste netreba zdôrazňovať, že potrebujeme na domácom trhu čo najviac ovocia z vlastnej produkcie, ale iba ovocie kvalitné, lákavé vzhľadom a ekologické. Staré a krajové odrody sú často odolne k nepriaznivým biotickým a abiotickým faktorom. Vyznačujú sa odolnosťou proti hubovým chorobám, živočíšnym škodcom, toleranciou proti menej priaznivým pôdnym a klimatickým podmienkam, poskytujú nám teda možnosť využiť tieto vlastnosti v šľachtiteľských programoch. Preto sa snažíme a poukazujeme na potrebu stále sa učiť z poznatkov minulosti i z najnovších výsledkov domáceho a zahraničného šľachtenia a výskumu s cieľom zachovania starých a krajových odrôd. Takže na tejto stránke si postupne predstavíme mnohé jedinečné odrody. Čerpať budem zo svojej dlhoročnej publikačnej činnosti.
o
CHODNÍKY. Upravenosť záhradky vynikne najmä, keď obsahuje aj pevné, sformované chodníky. Najmä v jej okrasnej časti máme príležitosť sa vyhrať s cestičkami. Aby to neboli iba betónové spojnice, môžeme chodníky vytvárať napríklad prostredníctvom formy, ako je na obrázku. Samozrejme, sa to dá vytvarovať aj pomocou dlaždíc.
o
ČIERNE RÍBEZLE. Tu je ďalšia odpoveď na otázku Juraja Holíka: Zasadil som si na Horehroní v nadmorskej výške asi 540 m.n.m. ríbezle odrôd Titania a Ben Lomond. Zaujímalo by ma ako ďalej s ich výživou a ochranou proti škodcom.
ODPOVEĎ: Odrody čiernych ríbezlí, ktoré ste si zakúpili, sú vynikajúce. Ich výhodou je, že netrpia na americkú múčnatku. Mám to overené na malých i väčších plochách. Neznášajú trávnaté plochy. Musíte mať neustále pás, ktorý je okopávaný a kultivovaný. Obľubujú prirodzené hnojivo, ideálny je kompost alebo maštalný hnoj. Vtedy rodia veľmi bohato. Pokiaľ ide o škodcov: tam sa vyskytujú najmä vošky, ktoré treba striekať. Ak sa chcete viac dozvedieť, informácie nájdete v publikácii od Juraja Matláka: Celoročná ochrana záhradných plodínhttp://www.martinus.sk/?uItem=126456.
o
TEKVICE I PARADAJKY. Niekde som postrehol otázku, že ako sa tekvice udržia zavesené na vzislom plote. Prikladám ilustráciu pre lepší prehľad. Samozrejme, pri podobnom pestovaní je vhodnú dorastajúce rastlinky priväzovať o podporu. Ak by tekvica narástla príliš veľka, treba ju uvoľniť a aby sa neodrhla, pekne položiť na zem.
o
KŔMIDLÁ PRE VTÁKY. Tuhé januárové mrazy poriadne komplikujú život vtákom – našim celoročným záhradným priateľom a spoločníkom – a mnohých z nich aj stoja život. Preto je našou povinnosťou im v týchto ťažkých časoch maximálne pomáhať. Ideálne sú kŕmidlá, v ktorých nájdu tak prepotrebnú potravu. Mali by to byť predovšetkým sypké krmivá, lojové gule či známe krúžky pre sýkorky. Iným typom kŕmidiel, ktoré sú vtákmi veľmi obľúbené, pretože majú prístup zo všetkých strán, sú visiace kovové s pevným krmivom. Vkladáme do nich napríklad Vtáčí bufet. Je to zdravý doplnok stravy pre sýkorky a iné vtáčiky. Táto posilňujúca zmes zo slnečnicových semienok, ovsených a pšeničných vločiek, semien, hodnotného hovädzieho loja a búrskych orechov pomáha vtáčikom prekonať nástrahy zimy.
o
VÁZIČKY. Už som videl množstvo rôznych vázičiek, ale tento zobrazený na obrázku ma ozaj zaujal. Pri inšpirovaní sa týmto námetom buďte opatrní, aby ste sa neporezali. Odstránenie závitu do objímky robte radšej v rukaviciach.
o
PESTOVANIE ZMIEŠANÝCH KULTÚR. Už v januári treba rozmýšľať a pripraviť si plán výsadby v záhradke. Ak je navyše menších rozmerov, mali by sme ju využívať maximálne intenzívne. Teda napríklad miešaním rôznych kultúr. Má to hneď niekoľko výhod, predovšektým že rastliny menej napádajú škodcovia. Optimálne je spájať pestovanie hlávkového šalátu s kalerábom, ďalej mrkvu a cibuľu, ale aj uhorku s zelerom či kríčková fazuľa a uhorka alebo reďkovka s mrkvou.
o
MORENIE ZELENINOVÝCH SEMIEN. Je koniec januára a tí, čo pestujú sadenice v skleníkoch alebo pareniskách, si musia pripraviť osivo pre výsev. Na to, aby sme zničili choroboplodné zárodky z povrchu semien, mali by sme ich moriť. Ideálom je morenie semien priamo v papierovom vrecúšku s osivom. Moridlo nasypeme do sáčku a zatrepeme obsahom tak, aby látka pokryla semienka tenkou vrstvou. Podotýkam: moreným osivom nesmieme kŕmiť dobytok a nemiešame to do potravín ľudí!
o
ZLIKVIDUJTE ŠKODCOV. Je najvyšší čas zbaviť sa chorých ovocných stromov v záhrade. Tieto prestarnuté a postihnuté dreviny neodstraňujeme až na jar! Ak je primerané počasie, pustime sa do toho aj hneď. Väčšie stromy najprv zbavme dolných konárov a ponechajme iba korunovú časť. Využijeme ju pri stínaní stromu ako páku. Menšie konáre spáľme alebo rozdrvme v drvičke, aby sme zabránili šíreniu choroboplodných zárodkov a rôznych škodcov do ďalšej časti záhrady alebo sadu. Kmeň zoťatého stromu takisto ihneď narežme na menšie časti a využime na kúrenie.

HĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Osvedčené rady do záhrady banner

ĎALŠIE ČLÁNKY

Invázia slimákov a slizniakovslimák snail slug
V tlači sa v posledných dňoch objavili správy o tom, že sa môžeme “tešiť” na najväčšiu inváziu slimákov a slizniakov za posledné roky. Všetci vieme, že sa tieto útoky v tomto storočí opakujú takmer každý rok a nie sú už ničím výnimočným. Príspevok na stránke profesora Hričovského vyvolal veľkú odozvu medzi jeho priaznivcami. Mnohé sú poučné a kopírujú ich skúsenosti. Radi tieto praktické skúsenosti dávame do pozornosti všetkým, ktorých slizniaky a slimáky trápia v záhradách. Zaručených návodov …

Zakladáme predzáhradkuzáhrada žena kvety flowers woman
Záhradka pred domom je akousi vizitkou ľudí, ktorí si spokojne nažívajú za plotom a múrmi domu. Možno si to ani neuvedomujete, ale každá návšteva či okoloidúci na nej spočinú zrakom. A ak ste povestní sezónnou výzdobou, okolitý svet bude aj tento rok očakávať od vašej predzáhradky niečo extra. Ak ste sa práve presťahovali do vidieckeho domčeka alebo ste konečne po zime dokončili všetky práce vo svojej novostavbe, začínate s čistým štítom. Najskôr zistite, kadiaľ presne vedú inžinierske siete a urobte …

Prečo pestovať černicečernice blackberry drobné ovocie
Černice patria medzi výnimočné druhy drobného ovocia. Napriek tomu bolo ich pestovanie v záhradách ešte donedávna rozšírené len v teplejších oblastiach Slovenska. Mohol zato nedostatočný výber odrôd. Tie dostupné boli síce chuťovo príbuznejšie lesným černiciam ako tie súčasné, boli však charakteristické menšími plodmi. Veľkoplodé odrody zas boli zväčša tŕnisté alebo málo odolné voči zimným či jarným mrazom. Táto situácia v sortimente sa však časom postupne menila, vďaka čomu máme dnes …

Články s rôznymi záhradkárskymi témami

Škodcovia
Využite silu rastlín v boji proti škodcom
Rady do záhrady: Január II.

Jahody
Vysádzame jahody

Stromky
Starostlivosť o nové výsadby
Úpal ovocia

Pestujeme 
Rešpektujeme svetové strany
Ktoré rastliny si rozumejú

Rakytník rešetliakový
Ako sa rozmnožuje rakytník

Zelenina v záhrade
Zelenina pre zdravie
Šaláty a dezerty zo záhradných burín

Facebook