Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako sa rozmnožuje rakytník?

01 sep Odoslal v Horák Boris, Hričovský Ivan, O knihe, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Záhrada, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ako sa rozmnožuje rakytník?
Ako sa rozmnožuje rakytník?
 

Rakytník rešetliakovitý priťahuje stále viac a viac ľudí. Jeho úžasné liečivé účinky mnohým odstránili dlhodové zdravotné problémy. O rastlinu je preto čoraz väčší záujem po celej krajine. Ako sa rozmnožuje rakytník? Rozmnožujeme dvoma spôsobmi – vegetatívne a generatívne.

Tento príspevok obsahuje aj skúsenosti
čitateľov facebookového profilu
Rady do záhrady profesor Ivan Hričovský

Rakytník rešetliakovitýZ letných odrezkov
Prvý spôsob je z letných odrezkov, ktoré si pripravujeme koncom mája alebo začiatkom júna dlhé asi 15 centimetrov. Tie ukladáme na zakorenenie do skleníka alebo fóliovníka a von ich vysádzame na začiatku jesene. Takto vysadené kríky začnú rodiť už v treťom roku.

Rozmnožovanie delením
Druhý spôsob ako rozmnožovať rakytník je delením. Tak, ako keď máme starší krík egreša, vykopeme ho zo zeme, rozdelíme ho podľa veľkosti na dve či tri časti a opäť zasadíme. Dôležíté je však, aby ste mali samčiu i samičiu rastlinu, lebo inak nebudeme mať úrodu. Veľmi dobrá je samičia odroda Leikora a samčia Pollmix.

Samčie a samičie rastliny
U nás sa najčastejšie pestujú odrody Leikora a Hergo – čo sú samičie rastliny a ako opeľovač, teda samčia rastlina, je odroda Polmix. V súčasnosti je vyšľachtených viacero nových odrôd. Vyznačujú sa najmä tým, že majú minimálne alebo nemajú vôbec žiadne otŕnenie. Rakytník patrí medzi tzv. dvojdomé rastliny, každá rastlina tvorí po dosiahnutí dospelosti iba samčie alebo samičie kvety. Súčasne je vetroopelivá. Znamená to, že na dozretie plodov pri samičích rastlinách rakytníka je potrebná primeraná vzdialenosť od samčej rastliny.

Rozlíšenie rastlín
Ako dokážeme rozpoznať samčie od samičích rastlín? Je to pomerne prosté – puky samčích rastlín sú výrazne veľké v porovnaní so samičími. A tie sú nielen malé, ale sú aj tesne prištipnuté k letorastu. Na to, aby boli samičie rastlinky opelené, je potrebný pomer 7 samičích k jednej samčej rastline. Úroda dozrieva od 15. augusta do druhej polovice septembra, kvitne v druhej polovici apríla.

Ďalšie články o rakytníku
V čom sa skrýva liečivá sila rakytníka rešetliakového?
Ako rakytník pomáha pri liečbe rakoviny?
Čo vedeli už naši predkovia o rakytníku?
Rakytníkový olej – jedinečná zmes antioxidačných látok
Rakytník – zdroj oleja výnimočného zloženia
Rakytníkový olej – reštaurátor zdravia

Vitamíny
Rakytník rešetliakový sa pre svoje pozitívne účinky na ľudské zdravie a vysoký obsah biologicky aktívnych látok nazýva rastlinou budúcnosti. Plody rakytníka si zasluhujú osobitnú pozornosť práve vďaka obsahu vitamínov C a P a znásobeniu ich účinkov. Vitamín P nielen posilňuje kapiláry ciev, ale svojou prítomnosťou tiež zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho pôsobenie. Okrem vitamínu C je rakytník výbornou zásobárňou vitamínu A, takisto organických kyselín a má výrazné biostimulačné účinky, vďaka ktorým podporuje imunitný systém.

rakytnikProti virózam
Rakytník je vhodný ako účinná látka pri virózach a chrípkach. Dokáže efektívne dopĺňať vitamíny a posilňuje imunitu. A vhodná je ešte pri mnohých ďalších zdravotných neduhoch.

Vyschol vám rakytník?
Pestujete rakytník rešetliakovitý a rastliny vám vychli? Pred vyschnutím celej rastliny ste zaregistrovali, že mu sčernala kôra a tým sa prerušil prísun živín? Domnievate sa, že ide o nedostatok vápnika v pôde? Otázka výživy pri rakytníku rešetliakovitom je zložitá. Rakytník totiž korení veľmi nízko, problém môže byť v tom, že ste ho zasadili príliš hlboko. Táto rastlina totiž dokáže, podobne ako fazuľa alebo hrach, fixovať vzdušný dusík.

Dobrá rada na záver
Praktické je, že jednotlivé rastliny pri sadení označíme ako samca a samicu. Oceníme to najmä vtedy, keď niektorá z rastlín uhynie.

Osvedčené rady do záhrady banner

SKÚSENOSTI ČITATEĽOV S RAKYTNÍKOM
Skúsenosti čitateľov facebookového profilu profesora Ivana Hričovského texty sú bez jazykovej úpravy):

Martina Strnadikova Líšková: Rakytnik poznaj a je super…je to buducnost…
Daniela Detersova: Tento rok som dostala aj já odnože a zasadila ich, teším sa, keby som už mohla oberať ovocie
Jozef Brezňan: Pri odnožiach je riziko, že to nemusí byť samec a samica, čo sa dá poznať až neskôr podľa pukov, samec má puky niekoľkokrát väčšie.
Eva ET Tóth:  ja z neho budem tohto roku robiť olej. Mám na ňej 2 rok bobulky. Krík je 5 ročný. Mám 2 samičie a 2 samčie kríky. Jedna samička je ešte mladá, ..tá bude rodiť budúci rok… a už som odnožky aj vyberala a vysadila aj do druhej záhrady.
Martin Ba – Ak Vam este nezakvitol ako pisete ani po 6 rokoch, tak pravdepodobne mate dva samcie stromceky. Bohuzial laik bez skusenosti nedokaze pri mladej rastlinke poznat, ci sa jedna o samci alebo samici. Kvety su nenapadne, necakajte kvietky ako pri ovocnych stromoch 🙂 Vychadzam z vlastnej skusenosti, ked sme zakupili v zahradkarstve „zarucene“ samci aj samici stromcek a po par rokoch bola uroda velmi slabucka a zistili sme, ze su obe samicie (u Vas to bude opacne, ked vobec nemate urodu – samce nerodia) kvoli nedostatocnemu opeleniu. Po doplneni o samci stromcek je uroda velmi bohata. Samci stromcek na jar pri kvitnuti prasi pel, inak bez skusenosti tazko rozoznate o ake pohlavie ide. Treba dokupit samicie stromceky. Inak samci vam staci do hobby zahradky aj jeden na viac samicich, najlepsie vysadit samice po vetre, aby doslo k efektivnemu opeleniu. Rakytnik je uplne nenarocny na pestovanie, nevidim iny dovod preco by ste nemali mat urodu. Dufam, ze som pomohol 🙂

Mirka Dvoranová: My sme zasadili 5 samičiek a jedného samčeka a teraz čakáme.
Jozef Brezňan: Samček je chúlostivejší, lepšie je mať jedného do rezervy, aj sa lepšie opelia. Druhým alebo tretím rokom by mala prísť prvá úroda. Ja v neplodnom období využívam listky na sušenie na čaj. Čaj je chutný a len o niečo menej účinný ako plody, len ho neošklbte celý. Samca po odkvitnutí júl, samicu ak rodí po obratí úrody, ak nerodí tiež tak začiatkom leta.
Valčuhová Mária: Treba dvoch samcov a jednu samicu
Jozef Brezňan: Ja mám 3 samcov na 16 samíc a nesťažuje si ani jedna strana. V pohode stačí 1 samec na 5 samíc.

Banner_zelenyjezko.sk_06Vladimír Štutika: Poraďte, prosím. Mám už tretí rok kúpené 2 rastliny – samčia aj samičia – a vôbec nerodia.Ako sa dá rozlíšiť, či náhodou nemám dve samičie alebo samčie? Ktovie, čo mi predali. Ešte som nestrihal. Majú už 2 metre výšku.
Anna Sádecká:  Tiež mám taký problém, mám už asi 6 rokov zasadené 2 ks samičie a 1 ks samčí a vôbec poriadne nerodia, tak do 50 ks bobuliek, čo s tým?
Maria Gonosova: Tak my máme samčeka a samičku – rodiacu, a je ich rozpoznať na vzraste, samček má omnoho väčší vzrast a boli rovnako sadení.
Jozef Brezňan: Dobrý večer, ja tiež pestujem rakytník a skúsim odpovedať na Vašu otázku. Moje samčeky majú veľké šištice 0,5 až 1 cm, samičky majú menšie asi 2-3 mm a majú tvar srdiečka. Po 2 rokoch už by mali byť viditeľné rozdiely a pokiaľ ide o to rodenie, na jar by už mali zarodiť (kvitnúť) ak sú chlapec a dievča. Jedna z mojich odrôd Orange energy mi prvýkrát zarodila cca 4 l plodov, stromček má 4 m a zasadený bol 3 roky. Z tej veľkosti tohto roku podrástol asi 1,5 m, len som musel striehnuť na mravce, aby mi nepásli vošky a nebrzdili rast rastliny. Ozaj ,strihať som zatiaľ nemusel ,ani nebolo treba zimu prežili bez omrzlín.
Vladimír Štutika: Tie šištice, to máte na mysli akože púčiky ?
Jozef Brezňan: Áno púčiky, len samček má oproti samičke oveľa väčšie v tvare takej šištičky. Rozdiel je evidentný a ľahko zistiteľný.

Anit Majerovičová: Samček rastie pomalšie a je menši ako samička. Samička ma odnože už 3-ročná, ale samček nie a je velmi háklivý. Prihnojovat až po 2 roku. Hnojivom na oloandre – mne už dva vyhynuli a samička už rodila plody. Teraz som zasadila 2 samčekov vedla seba, romnožuju sa plodmi. Zasejete do umelej flaše tak 3 semienka, označite samčeka a samičku – nepomiešat – a na zimu schovat.
Jozef Brezňan: Rakytník by sa mal prihnojiť v prvom roku a potom už nie, na koreňoch má baktérie, čo produkujú dusík.
Juraj Macko: Kedy a ako sa reže? Je rozdiel rezať samčiu a samičiu rastlinu?
Jozef Brezňan: Ak nie je poškodený konárik alebo moc prehustený krík, tak v podstate netreba rezať. Poškodené sa odstránia, ale rezať opatrne, niektoré sú viac iné menej citlivé.
Juraj Macko: Ďakujem za informáciu, ja som potreboval odstrániť spodné konáriky, aby som sa tam dostal kosačkou na trávu.
Jozef Brezňan: To by nemal byť problém, len si odkosíte odnože. Ja som to opatrene obkopal len tak do hĺbky asi 2-3 cm a dosypal zeminu, aby nebol zatrávnený, hoci zatrávnenie im nevadí.
Peter Bošeľa: Ja som si na jar kúpil samciu a samiciu rastlinu, prijali sa a to je hlavné.
Jozef Brezňan: Po druhom roku, prípadne aj po prvom, ak je rastlinka staršia, si skontrolujte púčiky. Samček má výrazne väčšie, ja som teraz u jednej mladej zistil, že mám samičku namiesto samca.Našťastie v tej kolonií mám jedného samčeka a už by mal na jar prášiť peľ.
Viktoria Haladikova: Pestuje sa rakytník v Tvrdosovciach!!!
Olga Pegeniova:A kde tam sa pestuje, dalo by sa kupit?
Viktoria Haladikova: Lutujem, viem iba to, co som napisala, treba sa informovat v tej dedine!
Jozef Brezňan: Bežne sa predáva aj cez internet, mne prichádzajú rastlinky poštou v krabici a všetky v pohode prežili.

Ada Pech: Mam obsiaty cely strom plodmi, kto mi poradi ako najlepsie doma spracovat?
Karol A Klára Brenkus:My to dávame do mrazničky po 40 dkg. A potom to odstavnujem a šťavu dám do chladničky a supu usuším a z toho robím čaj a aj do medu dávam.
Ada Pech: Dakujem, ale co znamena po 40 dkg a v com to odstavujete? A kedy ich treba obrat?
Jozef Brezňan: Dá sa aj pomlieť na mlynčeku, šťavu využiť bežne ako iné ovocie (zamraziť, zacukrovať, pasterizovať, …). To čo zvýši, je využiteľné po vysušení na čaj, môže sa to priamo jesť spolu s ovsenými vločkami a iným ovocím, pomletím na prášok sa dá robiť domáci olej, likér a med (všetko vynikajúce). Rovnako výborné je aj lístie na čaj a odvary, má to len o trochu menej účinných látok ako plody.

Oddelená Strava Recepty a diety Banner1
Pavol Minarik: Rakytník sa rozmnožuje výhonkami okolo vysadených jedincov, samičie výhonky sú bez ostrých trnov, maju bledšie listy.
Mikuláš Barbušin: Ja som zakupil semienka, mate niekto nejake rady, ako a co spravit, aby sa ujali a dobre ?
Jozef Brezňan: Zo semien je to zdĺhavé, lepšie je už objednať predpestované a tam je aj istota, že sa trafia do samca a samice. Samec sa už po 2-3 rokoch dá pekne poznať od samice. Ja objednávam na Rastlinky.sk, posielajú mi to v krabici, ale rastlinky pekne prežijú a ujali sa mi všetky.
Facebook