Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zmlaďme jadroviny a prihnojme ovociny

26 jan Odoslal v Harničárová Lucia, Horák Boris, Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Zmlaďme jadroviny a prihnojme ovociny
Zmlaďme jadroviny a prihnojme ovociny
 

To, že je prvý mesiac roka pre záhradkárov tým najpokojnejším, nie je celkom pravda. Hoci vegetácia oddychuje, správny ovocinár vie, že ani teraz nie je čas na zaháľanie. Dôležitá je kontrola oplotenia, chráničiek kmienkov, uskladnenej úrody, ale i striasanie ťažkého snehu z mladých stromčekov… Zima vrcholí a podľa priebehu počasia nie je vylúčená ani, pre stromy často ničivá námraza.

Ak hľadáte inšpiráciu, rady, odporúčania, tipy
pre vaše práce v záhrade,
kliknite na Zeleného ježka – eshop,
ktorý poskytuje niekoľko najpopulárnejších kníh
od profesora Ivana Hričovského a ďalších autorov.
Stačí iba, aby ste klikli SEM.

vrúbľovanie vrúble nožnice scissors pruning treeZmlaďme jadroviny
Stromy, ktoré sú v plnej rodivosti môžeme v januári a vo februári podľa potreby zmladiť, ale len za predpokladu, že nepanujú tuhé mrazy a teplota sa pohybuje okolo 0 °C. Zmladzovací rez je potrebný najmä pri stromoch, ktoré sa v minulých rokoch dôsledne nerezali. Koruny sú priveľmi zahustené, preto ich treba presvetliť a prevzdušniť. Vždy odstraňujme celé konáre, plochu rezu začistime záhradníckym nožom a väčšie rany zatrime. Nezabúdajme na to, že hrubšie konáre treba rezať nadvakrát, aby sme predišli ich vylomeniu.

Prihnojme ovociny
Počas miernej zimy, keď pôda v januári nie je premrznutá, môžeme k stromom zapracovať priemyselné hnojivá. V tomto období ide o fosforečné (superfosfát) a draselné (síran draselno-horečnatý, síran draselný). Ak dávame prednosť jednoduchšej ceste použitím kombinovaných hnojív, vyberajme také, ktoré sú určené na ovocné stromy a obsahujú viac fosforu a draslíka než dusíka. Osvedčilo sa prihnojenie kompostom alebo maštaľným hnojom každý tretí rok koncom októbra alebo v novembri.

Tieto príspevky sú z knihy Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: OVOCNÁ ZÁHRADA – Práce podľa mesiacov. Z januárových prác sa v nej hovorí aj o tom, ako môžeme zregenerovať poškodené stromy, ďalej ako treba nachystať stromy na prevrúbľovanie, ako zrezávame staršie stromčeky na očkovanie v auguste, prečo máme zrezať staré a choré stromy a ďalšie nevyhnutné zákroky v ovocinárskej záhrade.

Ing. Lucia HarničárováKTO JE LUCIA HARNIČÁROVÁ?
Hlavnou autorkou najnovšej knihy Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov je Ing. Lucia Harničárová. V úzkej spolupráci so spoluautormi pripravila toto praktické dielo, ktoré bude nápomocné všetkým záhradkárom a pestovateľom ovocných stromov a kríkov.
Hoci Lucia Harničárová pôvodne chcela študovať záhradnú architektúru na Fakulte záhradníctva s krajinného inžinierstva SPU v Nitre, nakoniec dala prednosť bakalárskemu študijnému programu Zahradnické technologie s odboru Zahradnictví na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně so sídlom v Lednici na Južnej Morave. Široké zameranie štúdia jej dalo možnosť porozumieť záhradníckym výrobným činnostiach v zeleninárstve, ovocinárstve, vinohradníctve, vinárstve, kvetinárstve či v okrasnom škôlkárstve. Získala množstvo nielen teoretických, ale aj praktických skúseností s mala možnosť učiť sa od mnohých, vo svojich odboroch uznávaných odborníkov. Vysokoškolský titul bakalár získala v roku 2009 s ďalej pokračovala v štúdiu študijného programu Zahradnické inženýrství, odbor Zahradnictví, ktorý spolu so získaním pochvalného uznania dekana Zahradnické fakulty doc. Ing. Roberta Pokludu, Ph.D., za spracovanie diplomovej práce ukončila v roku 2011 ako inžinierka. Istý čas pracovala v záhradníckej firme zameriavajúcej sa na realizácie s údržby záhrad, kým sa jej v roku 2012 nenaskytla možnosť nastúpiť ako redaktorka do známeho časopisu Záhradkár vydavateľstva News and Media Holding a.s., kde pracuje aj v súčasnosti.

Banner_Kalendar-2017_1

 


Ďalšie články:

Kedy (ndreamstime_xl_52092387e)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne!
Trestáte dieťa a nikam to nevedie? Môže to ešte pohoršiť! Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že by sme dieťaťu nemali zabraňovať v jeho aktivitách a už od najútlejšieho detstva mu dovoliť takmer všetko, čo nie je nebezpečné, aby si k nám vytvorilo dôveru a získalo potrebné sebavedomie a istotu. Avšak väčšina z vás, ktorí ste už aspoň jedno dieťa vychovali, bude isto súhlasiť s tým, že niekedy treba dieťaťu dať aj „výchovnú”. Nevyhnutné je však poznať niekoľko pravidiel…

Čierne je z20160625_145102 - uprdravé! Prečo?
Tmavá farba väčšiny plodov je spôsobená obsahom antokyánov. Takéto ovocie alebo zelenina majú červenú, fialovú, purpurovú, či až černastú farbu. Platí, že čím viac týchto látok plod obsahuje, tým je tmavší. Tmavšia farba znamená zároveň dreamstime_xl_35308396aj silnejšie účinky na zdravie. Antokyány patria do skupiny flavonoidov, ich názov pochádza z gréčtiny a znamená oceľovo-modrý kvet – (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo-modrý.

dreamstime_xl_37519887Materstvo posilňuje mozog, neoslabuje ho!
Nie je to tak dávno, čo boli mnohí laici i odborníci presvedčený o tom, že ženským mozog počas materstva utrpí výraznú stratu. Mamička predsa musí naraz stíhať množstvo vecí, a tak nečudo, že zabúda, nedokončí, čo chcela a vôbec – je zmätená, jej činy sú často nelogické… O zábudlivosti sa hovorí už počas tehotenstva. Áno, je to skutočne tak, že v tomto období sme zábudlivejšie, lenže to nie je spôsobené degeneráciou mozgu, či nejakými poruchami…

Mejkap dreamstime_xl_55198272od ôsmich: Sexualizácia alebo nevinná zábavka?
Neoberajme ich o detstvo: Osemročné sa skutočne nepotrebujú maľovať! Takmer v každom hračkárstve natrafíme na „hračku“ maľovátka pre malé dievčatká – očné tiene, rúže, laky na nechty, dokonca aj v drogériách majú deti vyhradené svoje módne oddelenie. Je však dobré nechať deťom hrať sa takúto hru? Nie je to priskoro? Veď používanie mejkapu a zvýrazňovanie očí či pier je jasným sexuálnym signálom dospelých žien. Alebo je to len…?

HĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:

Rez stĺpovej čerešne
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Banner_Hricovsky_radi

IVAN HRIČOVSKÝ RADÍ ZÁHRADKÁROM
Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube. Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

Ivan Hričovský: Množenie gaštanov
Ivan Hričovský: Drobné ovocie na Liptove
Ivan Hričovský: Vhodné odrody jabloní na štíhle vreteno
Ivan Hričovský: Pestujeme čučoriedky
Ivan Hričovský: Rez stĺpovitej čerešne
Ivan Hričovský: Hĺbka výsadby ovocných stromov
Ivan Hričovský: Keď orechy padajú
Ivan Hričovský: Vysádzame jahody na to isté miesto?
Ivan Hričovský: Oporný stĺpik
Ivan Hričovský: Vinič pri stene domu
Ivan Hričovský: Môžeme na jeseň vysádzať čučoriedky?
Ivan Hričovský: Pestovanie malín
Ivan Hričovský: Marhuľa po porážke
Ivan Hričovský: Slnečný úpal hrušiek
Ivan Hričovský: Úprava mladej hrušky rezom
Ivan Hričovský: Rez hrušky v auguste
Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach?
Ivan Hričovský: Výsadba jabloní
Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky?
Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský?
Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle
Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka
Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života
Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno 
Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne 
Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili
Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme?
Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre
Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule
Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova
Ivan Hričovský: Letný rez figy
Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree
Ivan Hričovský: Letný rez ringloty
Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ
Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica

Facebook