Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Reči o plodnosti, ktorým sa neoplatí veriť

28 apr Odoslal v Materstvo, O knihe, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Reči o plodnosti, ktorým sa neoplatí veriť
Reči o plodnosti, ktorým sa neoplatí veriť
 

Mýty, ohovárania, dokreslené reči a pretvorené fakty nás sprevádzajú po celý život. Nie je však zrejme obdobie, počas ktorého sa s nimi stretávate viac, ako keď sa snažíte o bábätko a nedarí sa vám. Navyše, páry, ktorým sa dlhší čas nedarí, všetko vnímajú citlivejšie. Nečudo… Nedovoľte klebetám a mýtom, aby vám ublížili. I v plodení dieťaťa má prsty psychický stav oboch partnerov a verte, že bez pokoja, harmónie a stresu to tak ľahko nepôjde… A – rozhodne nečerpajte rady na diskusných fórach alebo sociálnych sieťach!

Tomuto rozhodne neverte:
Ak užívate antikoncepciu, ani po vysadení tak skoro neotehotniete
Mnoho žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu si myslí, že ak budú chcieť otehotnieť, musia byť bez tabletiek dlhé mesiace, dokonca roky. Je to absolútny omdreamstime_xl_6606125yl. Moderné antikoncepčné tabletky fungujú tak, že keď ste ich užívali minimálne rok a vysadíte ich, môžete otehotnieť už v priebehu troch mesiacov. Pri snahe o bábätko je vhodné prestať užívať antikoncepciu a dať telu trojmesačnú pauzu, počas ktorej môže odborník odsledovať váš cyklus a vy tiež zistíte, kedy máte ovuláciu.

Počkajte so stykom, kým nebudete mať mierne zvýšenú telesnú teplotu
Meranie telesnej teploty je jedným zo spôsobov kontroly plodných dní. Netreba však čakať až na to, že naša teplota stúpne o 0,1 až 0,6 stupňa Celzia. Prečo? Pretože to sa deje až vtedy, keď je už vajíčko vypustené. Ak nemáte práve vtedy partnera po ruke, neotehotniete. Šanca oplodniť už vypustené vajíčko totiž netrvá viac ako 24 hodín. Ďalším problémom je, že zvýšenú teplotu môžete mať aj z iných dôvodov, preto, ak chcete spoľahlivo vedieť, či máte ovuláciu alebo nie, urobte si ovulačné testy. Tie vám ukážu presne obdobie, kedy ste najplodnejšia. Po objavení dvoch čiarok máte spravidla šancu splodiť potomka v ten deň a v deň nasledujúci. Všetko nájdete napísané na letáku konkrétneho testu.

Ja mám dieťa, nemôžem byť neplodný!
Mnohí muži si myslia, že takáto filozofia platí na celý život, ale opak je pravdou. Mužskú plodnosť podobne ako ženskú ovplyvňuje veľa faktorov počas celého života. I plodnosť sa môže meniť. To, že raz splodil dieťa, nie je jeho celoživotnou zárukou plodnosti. Stadreamstime_xl_4440700čí, ak výrazne pribral, objavilo sa mu nejaké ochorenie – napríklad štítnej žľazy, zmenil životosprávu a podobne.

Na počatie je treba každodenný styk
Ďalšia nepravda, ktorá je veľmi často v éteri. Možno ste počuli o utýraných pároch, ktoré sa snažia každý deň a už sa im ani nechce, pretože je to pre nich frustrujúca práca… a výsledok žiaden. Vôbec to netreba takto špičkovať. Stačí pokryť plodné dni ženy – i to netreba každý deň, ale stačí obdeň. Ak chcete teda zvýšiť šancu otehotnenia, od desiateho do dvadsiateho dňa cyklu sa každý druhý deň snažte o bábätko. Ale nikdy nie tak, aby to bolo nasilu! Ako sme už spomínali, i psychika robí svoje, napriek tomu, že to nevidíme…

Kúpte si drahé vitamíny, bez nich neotehotniete
Mnohé páry, ktoré túžia po potomkovi siahajú po predražených a drahých výživových doplnkoch. Ak však dlhodobo nedodržiavate zdravú životosprávu, nepomôžu vám. Špeciálnou kategóriou sú mamičky vo veku nad 35 rokov. I v tomto prípade je však lepšie poradiť sa s odborníkom, do akých doplnkov výživy treba investovať. Základom je kyselina listová. Mnohé však závisí od vášho konkrétneho zdravotného stavu a anamnézy.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_17469147Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?
Najvyššia šanca na zdravé dieťa: pravidelné milovanie! Kedysi boli odporúčania odborníkov jednoznačné: pred ovuláciou sexuálna zdržanlivosť niekoľko dní, či dokonca týždňov a potom naplno! Novšie štúdie však ukázali, že veľkými pauzami medzi pohlavným stykom, respektíve vyprázdňovaním semenníkov nevedie cesta k úspechu. Spermie starnú a sú menej pohyblivé. Väčšina odborníkov preto dnes odporúča párom, ktoré chcú počať dieťa pravidelný sexuálny život. Áno, najdôležitejšie je trafiť do tých približne dvoch dní, kedy je vajíčko pripravené.

dreamstime_xl_54848278Tehotenstvo mení celé telo: Od hlavy až po päty
Tehotenstvo nie je len rastúce bruško, nevoľnosti, zväčšujúce sa prsia. Týchto zmien je podstatne viac a prejavujú sa doslova od hlavy po päty – od červených dlaní po žalúdočné kyseliny, hormonálne zmeny, ktoré neraz dajú zabrať a mnohé ďalšie. I na toto by ste sa mali pripraviť:
Spolu s nárastom hmotnosti a rastúcim bruškom rastie riziko vzniku nevzhľadných strií. Lekári upozorňujú čoraz viac na nadmerné priberanie, ktoré neprináša pozitíva ani plodu ani matke…

dreamstime_xl_8960851Je dobré piť v tehotenstve mlieko?
Informácie o tom, čo je dobré konzumovať počas tehotenstva a čo nie pribúdajú takmer každým dňom. Vedci prichádzajú stále na nové súvislosti z hľadiska zdravia dieťaťa a správania – životného štýlu a jedálnička – jeho matky počas tehotenstva a v prvých rokoch života. Mnohé z týchto informácií popierajú staré povery. Ak ste počuli, že v tehotenstve nie je dobré piť mlieko a jesť mliečne výrobky, zabudnite na to. Vďaka nemu môžete ochrániť dieťatko pred nebezpečným ochorením, ktoré sa môže prejaviť neskôr.

dreamstime_xl_48507365Nepodceňujte popôrodné depresie!
Podľa mnohých filmov by mal byť pôrod by mal byť dôvodom najväčšej radosti mamičiek, ale mnohým ženám prináša problémy, s akými nepočítali a ktoré nevedia ovplyvniť. Nečakané úzkosti, depresie, strata sebavedomia, pochybovanie o sebe a zmysle svojho života sú nepríjemným prekvapením pre čoraz viac žien po pôrode, ale, samozrejme, aj pre ich okolie. Tieto stavy netreba bagatelizovať, ale treba ich čo najskôr riešiť v spolupráci s odborníkom, pretože ohrozujú nielen ženu, ale i dieťatko.

Krv a špinenie počas tehotenstva: Čo treba robiť a aké sú riziká? dreamstime_xl_40613188Nie každý výtok v tehotenstve je zlý. Záleží od jeho farby, intenzity a pachu. Momentom, kedy rozhodne treba ihneď vyhľadať lekára je krvácanie z rodidiel a špinenie svetločervenej, ale i tmavočervenej farby. Nemusí to znamenať nič fatálne, ale určite je potrebné, aby vás prehliadol odborník. Na druhej stane, mnohé ženy majú skúsenosti so slaboružovým výtokom, najmä po vyšetrení alebo po pohlavnom styku. Je zvyčajne len dôsledkom mierneho poranenia prekrvenej sliznice pošvy. Samozrejme, i v tomto prípade sa radšej poraďte s lekárom.

dreamstime_xl_45305637Alkohol v tehotenstve? Fakty, ktoré treba vedieť!
Prednedávnom sa vyskytli informácie o tom, že jeden pohárik nemôže uškodiť ani počas tehotenstva… To, samozrejme, zase vyvolalo ďalšie polemiky a diskusie. Poruchy fetálneho alkoholového spektra sú však realitou, a častejšou ako kedysi. A drvivá väčšina odborníkov sa prikláňa k názoru, že tehotnej žene alkohol do rúk absolútne nepatrí. I jeden pohárik denne môže plodu veľmi a nezvrátiteľne ublížiť. Tu nájdete najdôležitejšie fakty o alkohole v súvislosti s tehotenstvom.

dreamstime_xl_35394608Dieťa po tridsaťpäťke či dokonca štyridsiatke? Žiadna rarita, i keď rizík je viac
Poznáme to: dievčatá, ktoré skoro otehotnejú, často ľutujú, že prišli o svoju slobodu, o kariéru a podobne. Niektoré sa tešia, že si už „odrodili“ a môžu si užívať, ale splodiť potomka nie je predsa len také jednoduché. Racionálny človek k tomu prichádza až v momente, keď má dostatočné sociálne a finančné zázemie, a najmä spoľahlivého partnera, ktorému dôveruje a keď obaja túžia po spoločnom potomkovi.

dreamstime_xl_39559691„Druhý stav“ mení aj mozog: Viete ako?
Počas tehotenstva ženské telo prechádza mnohými nie najpríjemnejšími zmenami. Nemení sa však len telo ako také. Veľa, menej viditeľných zmien sa však odohráva aj v mozgu. A nie sú to len zmeny nálad, precitlivenosť, či chvíľami naopak veľmi vzťahovačná a úzkostlivá nálada. Nie je to tak dávno, čo neurológovia potvrdili fakt, že tehotenstvo zasahuje do samotnej štruktúry mozgu. Dlhodobé pozorovania mozgu tehotných žien ukázali zmeny, ktoré sa dejú v prefrontálnej kôre, v strednom mozgu, temennom laloku a ďalších častiach mozgu.

dreamstime_xl_24651357Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte?
Kým do vašej rodinky pribudne nový člen, potrebujete to zo strany matky i psychickú prípravu. I keď platí, že mamičky sú zvyčajne viac a lepšie pripravené ako oteckovia, predsa len je to i pre nás, špeciálne pre prvorodičky úplne nová skúsenosť, ktorá zmení celý život. Dôležité je napriek veľkej zodpovednosti, ktorá vás v novej úlohe čaká, vedieť sa aj uvoľniť od napätia  a obáv, pozrieť sa na novú situáciu troška s nadhľadom a na zaťažkávacie každodenné skúšky, aspoň troška aj humorom.

Facebook