Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ivan Hričovský – rady do záhrady: Január I.

01 jan Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Ivan Hričovský – rady do záhrady: Január I.
Ivan Hričovský – rady do záhrady: Január I.
 

Predstavme si niektoré praktické rady do záhrady, ktoré sa už v minulosti objavili na facebookovom profile Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský v mesiaci január. Mnohé isto môžu byť užitočné pre každého záhradkára. 

Ak hľadáte inšpiráciu, rady, odporúčania, tipy
pre vaše práce v záhrade,
kliknite na Zeleného ježka – eshop,
ktorý poskytuje niekoľko najpopulárnejších kníh
od profesora Ivana Hričovského a ďalších autorov.
Stačí iba, aby ste klikli SEM.

ATRAKTÍVNA ZÁHRADA PRE DETI. Ak chcete, aby bola vaša záhradka atraktívna aj pre deti a vnúčence, potrebuje to rôzne lákadlá. Také, ktoré deti „chytia za srdiečko“, a začnú sa sem radi vracať. Dnes tu mám pre vás inšpiráciu pre sedadlá v tvare lienky. Na zhotovenie je to veľmi jednoduché, stačí nájsť vhodné miesto v tieni záhrady, aby na deti priamo nesvietilo slniečko, a môžeme začať. Je to lacné a isto príťažlivé. Čo poviete?

Banner_3xOddelenaStrava-1

špenát spinach seedling výsadbaLISTOVÚ ZELENINU pestujeme na pôde v starej sile, čiže sa nehnojí priamo organickými hnojivami. Dobre reaguje na hnojenie dusíkom, ale treba postupovať opatrne, lebo špenát, šalát a ostatné listové zeleniny ľahko kumulujú dusičnany v listoch. Prípustné množstvo dusičnanov je do 3 000 mg NaNO3 na kilogram čerstvej hmoty. Skoré jarné odrody pestujeme z priesad, osivo sejeme nahusto do debničiek v januári až februári. V čase dvoch pravých listov ich rozsádzame, najlepšie do zakoreňovačov alebo balíčkov. Po rozsadení šalátu udržiavame dva až tri dni teplotu okolo 18 °C. Neskôr ju znížime na 14 až 15 °C, v noci na 10 až 13 °C. Polievame opatrne v ranných hodinách, aby rastliny do večera obschli. Inak im hrozí napadnutie hubovitými chorobami. V tomto čase rastliny potrebujú dostatok svetla a vetranie. Vysádzanie je aktuálne od 15. do 25. marca, keď majú priesady 5 až 6 pravých listov.

ÚPRAVA ZÁHRADKY. Povedali ste si, že si chcete záhradku skultivovať a rozdeliť na oddychovú a pracovnú časť? Že chcete, aby ozaj pekne vyzerala, aby ste sa tam dobre cítili? Dobrý nápad. Môžete na tom začať pracovať už teraz v zime. Najmä splánovaním rozdelenia jednotlivých častí, ale v teplejšie dni už aj s prípravou chodníkov. Nechajte sa inšpirovať. Ak hľadáte ďalšie inšpirácie, navštívte najbližšie kníhkupectvo a pýtajte si z bohatej ponuky kníh o záhradnej architektúre a tvorivých nápadoch do záhrady.

Banner ríbezle red currant

vrúbľovanie vrúble nožnice scissors pruning treeTERMÍN ŠTEPENIA. Štepiť je možné od januára do apríla. Zimné štepenie v januári a februári robia veľkí výrobcovia štepov. Hlavným problémom je potreba kvalitných skladovacích podmienok štepencov do obdobia rýchlenia (teplota do 6 °C, vlhkosť, dezinfekcia). Jarné štepenie je výhodnejšie z hľadiska nadväznosti pracovných operácií – štepenie, stratifikácia, otužovanie, škôlkovanie bez potreby „medziskladovania“. Robí sa v marci až apríli. Určitou nevýhodou je potreba dlhšieho skladovania podpníkov a vrúbľov, ako aj obdobie nástupu ďalších jarných prác.

jahodová pyramída strawberry pyramid gardenJAHODOVÉ PYRAMÍDY. Jahody patria k najobľúbenejšiemu ovociu u nás. Pestovať sa dajú aj veľmi úsporne – v tzv. jahodových pyramídach. Z pripravených dosiek postavíme „pyramídu“, naplníme ju pôdou vhodnou pre jahody a do jednotlivých poschodí sadíme korene. Pyramídy jú veľmi praktické – niekoľkonásobne zvýšia počet dopestovaných jahôd na rovnako veľkej ploche a navyše jahody visia cez okraj pyramídy a nehnijú.

OCHRANA PRED CHOROBAMI KÔRY. Dôležité je chrániť ovocné stromy pred ohryzom zverinou. Pri všetkých ovocných drevinách je potrebné zahladzovať väčšie rezné rany a ošetrovať ich vhodným prípravkom ako je napríklad Santar M, stromový balzam, latex s prídavkom vhodného fungicídu a iné. A chcem zdôrazniť, že je dôležité ošetrenie rán aj po mrazových poškodeniach.

Ivan Hričovský profesor záhrada banner

OPORA PRE RAJČINY. Predstavme si praktickú oporu pre rajčiny. Šikovný záhradkár túto skladačku zhotoví hravo za pár minút, stačí mať len tenšie a hrubšie hliníkové trubky a navŕtať do nich dierky. A potom ich podľa obrázku pozasúvať do seba. Do stredu vytvoreného priestoru nakoniec zasadíme plant rajčin. Pri raste rastliny vieme nové výrastky jednoducho priväzovať o oporný podstavec. Vytvoriť tento stojan sa dá aj z rovných drevených konárov, ktoré nám ostanú po jarnom reze stromkov.

Banner_Svadba_035_566x133

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3DHĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Banner_Hricovsky_radi

 

___________________ MÁTE UŽ KNIHY DO VRECKA? ___________________

KOMPLETNÁ EDÍCIA KNIHY DO VRECKA
Od 25. novembra sme pre vás pripravili skvelú akciu v spolupráci s vydavateľstvom Plat4M Books. Novú edíciu knižiek sme sa rozhodli ponúknuť v obmedzenom množstve v jednom balíku a za bezkonkurenčnú cenu 20,99 €, pričom ušetríte takmer tri eurá oproti predajnej cene. Objednávajte TU.

Katarína Horáková: Krása prichádza zvnútra, Plat4M Books, 2016, 3DKatarína Horáková: Patogény a parazity, Plat4M Books, 2016, 3DJana Vančová, Henrieta Karabová, Kúzelné recepty na čarovný život, Plat4M Books, 2016, 3D

Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3D

 

 

 

 

 

 

IVAN HRIČOVSKÝ RADÍ ZÁHRADKÁROM
Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube. Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

Ivan Hričovský: Množenie gaštanov
Ivan Hričovský: Drobné ovocie na Liptove
Ivan Hričovský: Vhodné odrody jabloní na štíhle vreteno
Ivan Hričovský: Pestujeme čučoriedky
Ivan Hričovský: Rez stĺpovitej čerešne
Ivan Hričovský: Hĺbka výsadby ovocných stromov
Ivan Hričovský: Keď orechy padajú
Ivan Hričovský: Vysádzame jahody na to isté miesto?
Ivan Hričovský: Oporný stĺpik
Ivan Hričovský: Vinič pri stene domu
Ivan Hričovský: Môžeme na jeseň vysádzať čučoriedky?
Ivan Hričovský: Pestovanie malín
Ivan Hričovský: Marhuľa po porážke
Ivan Hričovský: Slnečný úpal hrušiek
Ivan Hričovský: Úprava mladej hrušky rezom
Ivan Hričovský: Rez hrušky v auguste
Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach?
Ivan Hričovský: Výsadba jabloní
Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky?
Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský?
Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle
Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka
Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života
Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno 
Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne 
Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili
Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme?
Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre
Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule
Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova
Ivan Hričovský: Letný rez figy
Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree
Ivan Hričovský: Letný rez ringloty
Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ
Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica

Facebook