Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

O aké ďalšie príspevky sa môžete po pôrode uchádzať?

02 feb Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na O aké ďalšie príspevky sa môžete po pôrode uchádzať?
O aké ďalšie príspevky sa môžete po pôrode uchádzať?
 

Materské a neskôr rodičovské nie sú jediné príspevky štátu rodičom. O čo ešte môžete požiadať a na čo máte nárok?

Príspevok k narodeniu dieťaťa
Nárok na tento príspevok má každé dieťa, ktoré sa dožilo 28 dní. Jeho aktuálna výška je 829,86 eur. Pri narodení dvojičiek alebo viactorčiat dostanete za každé ďalšie dieťa 75,69 eur. Pokiaľ sa vám narodilo štvrté a ďalšie didreamstime_xl_4899280eťa, táto suma sa znižuje na 151,37 eur. O príspevok žiadate na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, kde vyplníte potrebnú žiadosť. Nárok na príspevok má v prípade úmrtia alebo odchodu matky od rodiny aj otec dieťaťa. Požiadať o neho musíte najneskôr do polroka dieťaťa a vyplatený vám bude hneď nasledujúci mesiac po podaní žiadosti.

Nárok na príspevok má každé dieťa, ktoré sa narodilo na Slovensku a centrum záujmu oboch rodičov je v našej krajine. Čiže ak sa väčšiu časť roka nenachádzate na našom území a nepracujete tu, nemáte nárok na tento príspevok. Nárok zaniká, ak:

* ste rodili v zahraničí a dostali ste tam podobný príspevok,
* nemá dieťa potrebnú zdravotnú starostlivosť a svojho pediatra,
* ste neabsolvovali potrebné zdravotné prehliadky od 4. mesiaca tehotenstva,
* ste sa rozhodli dať dieťa na adopciu alebo ste podpísali dohodu o náhradnej starostlivosti,
* je matka maloletá a neboli jej súdne uznané rodičovské práva a povinnosti,
* matka predčasne a bez vedomia zdravotníkov opustila pôrodnicu.

Prídavok na dieťa
O prídavok na dieťa žiadate na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Potrebnú žiadosť môžete vyplniť buď priamo na mieste, alebo elektronicky. V tomto prípade neplatí žiadna stanovená lehota, no čím neskôr o neho požiadate, tým neskôr ho získate. Nárok vám vzniká do 2dreamstime_xl_48069775. roku nezaopatreného dieťaťa. Prídavok môže poberať matka, otec alebo osoba, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti. Pri striedavej starostlivosti majú nárok na striedavé zasielanie prídavku obaja rodičia. Jeho výška je 23,52 eur. Pokiaľ nie je dieťaťu poskytnutá dostatočná starostlivosť, bolo vám odňaté, v prípade starších detí ak boli umiestnené do nápravného zariadenia alebo ak žijete mimo Európskej únie, tento nárok vám zaniká.

Daňový bonus
Nárok naň majú iba pracujúci rodičia, čiže tesne po pôrode otec dieťaťa. Jeho výška je 21,41 eur. Požiadať oň môžu rodičia nezaopatrených detí do 25. roku života. Daňový bonus nemôžete získať v rovnakých prípadoch ako pri prídavkoch na deti. Bonus si môže uplatniť vždy len jeden z rodičov a žiada o neho svojho zamestnávateľa.

Príplatok k prídavku na dieťa
Ak vám nevzniká nárok na daňový bonus, môžete požiadať o príplatok k prídavku na dieťa. Ten dostanú nezamestnané osoby alebo osoby poberajúce akýkoľvek dôchodok. Jeho výška je 11,03 eur a žiadate o neho na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rodičovský príspevok
Po skončení materského, vám vzniká nárok na rodičovský príspevok. Poberá sa do 3. roku dieťaťa, ak má zdravotné problémy a lekár odporučí predĺženú rodičovskú dovolenku, môže ho poberať do 6. roku dieťaťa. Jeho výška je fixná a neodvíja sa od príjmu. V súčasnosti predstavuje sumu 213,20 pri jednom dieťati, 254 eur pri dvojičkách a 304,80 eur pri viactorčatách. Pri prechode z materskej na rodičovskú dovolenku musíte mesiac pred jej začiatkom podať príslušnú žiadosť na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Ženy, ktoré nesplnili podmienky a nemôžu poberať materské, žiadajú o rodičovský príspevok hneď po narodení dieťaťa. Okrem žiadosti budete musieť predložiť aj rodný list dieťaťa a váš občiansky preukaz.dreamstime_xl_4899280

Muž na materskej dovolenke
Na materskú dovolenku má nárok aj otec dieťaťa. Tú však nesmie čerpať súčasne s matkou. Výška a výpočet materského je identická ako pri ženách. Odlišná je iba jeho dĺžka, keď v ich prípade trvá len 28 týždňov. V tomto čase nemôže žena poberať ani rodičovský príspevok a štát jej neplatí poistné. Buď sa na krátky čas vráti do práce, alebo zostáva doma a sama si platí zdravotné poistenie. Po skončení mužovej materskej môže hneď po ňom nastúpiť na rodičovskú dovolenku. Otec dieťaťa žiada o materské podaním príslušného tlačiva na sociálnej poisťovni.

Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.


Ďalšie články:

dreamstime_xl_19291391TEHOTNÁ: Ako vypočítať výšku materského?
Ak ste zamestnaná s výpočtom materského sa trápiť nemusíte, určite vám povie účtovník, na aké máte nárok. V prípade SZČO je to komplikovanejšie.
Ako sa počíta v jednotlivých prípadoch? Materské sa vypočítava podľa vášho vymeriavacieho základu za predošlý rok. Čiže, ak by ste nastupovali na materskú dovolenku, napríklad v roku 2018, zohľadnia sa vaše príjmy z roku 2017…

 

TEHdreamstime_xl_16610605OTNÁ: Čo treba vybaviť po pôrode?
Ani vybavovačiek po príchode dieťatka na svet nie je málo. Na čo by ste určite nemali zabudnúť?
Ešte pred pôrodom by ste si mali vybrať a dohodnúť sa s pediatrom, ktorý by bude ošetrovať vaše dieťa. Už do 24 hodín od pôrodu by ste mu mali odovzdať správu z pôrodu a všetky výsledky. Niektoré nemocnice automaticky posielajú tieto doklady za vás, vy im nahlásite len meno vybraného lekára. Je toho však podstatne viac…

 

dreamstime_xl_77979322TEHOTNÁ: Ako udržíte pod kontrolou tehotenskú cukrovku?
Tehotenskou cukrovkou trpia približne štyri percentá tehotných žien. Zvyčajne sa na ňu príde práve vďaka spomínanému glukózovo-tolerančnému testu. Ak sa u vás neobjavili zlé hodnoty do 30. týždňa, s veľkou pravdepodobnosťou sa už ani neobjavia. O tehotenskej cukrovke je tiež dôležité vedieť, že po pôrode začne pomaly ustupovať a do niekoľkých týždňov úplne zmizne.

 

dreamstime_xl_36709405TEHOTNÁ: Toxoplazmóza môže ohroziť dieťa, dostať ju môžete od mačiek alebo zo stravy
Správny vývoj bábätka môže ohroziť niekoľko faktorov a chorôb. Medzi ne patrí i toxoplazmóza, ktorá sa najčastejšie prenáša z mačiek. Ak však máte doma svojho domáceho miláčika, o ktorého sa pravidelne staráte, nekonzumuje surovú stravu a neprichádza do styku s inými mačkami, nemusíte sa obávať. Ktoré mačky sú nebezpečné?
.

dreamstime_xl_6827903TEHOTNÁ: Aké krémy používať a ktoré radšej nie?
Prípravkov, liekov, potravín, ktoré je lepšie v tehotenstve vynechať je neúrekom. Niektoré mamičky podobné veci neriešia – povedia si, že i tak je všade chémia, iné zase podrobne čítajú obsah každého jedného produktu, ktorý plánujú použiť a dôsledne si vyberajú.
Pri vyhľadávaní toho, čo tehotná žena môže, a čo by nemala je úplne normálne, že vás môže premknúť strach a obavy. V žiadnom prípade sa netreba stresovať, ale racionálny výber nikdy nie je na škodu.

TEHOTNÁ: So zápchou zatočí zdreamstime_xl_73477070mena jedálnička
Niektoré ženy majú počas tehotenstva skúsenosti s hnačkami, na iné má však tehotenstvo úplne opačný efekt a zrazu majú problémy s pravidelným vyprázdňovaním. Bolesti žalúdka, horšie trávenie, malátnosť, nepríjemný tlak v okolí bruška, na energii nepridajú. Pri zápche obvykle najlepšie zaberie zmena stravovania, ktorá dostane funkciu vašich čriev opäť do normálu. Veľa vláknin, orechov a čerstvej zeleniny či ovocia.
Zamerajte sa na pridanie zdravších potravín do vášho jedálneho lístka a vyváženie stravy, ktoré by malo byť pre vás v tomto období samozrejmé.

Viete,dreamstime_xl_21407289 čo všetko negatívne pôsobí na spermie?
Ak plánujete s partnerom založenie rodiny, nemali by ste životný štýl zmeniť iba vy, ale aj on. Svojím životným štýlom ovplyvňuje kvalitu spermií a keď sa nezbaví ich zabijakov, znižuje šancu na oplodnenie.
Máte pochybnosti o kvalite spermií vášho partnera napríklad z dôvodu rizikového zamestnania? Môže ich dať otestovať. Problémy s počatím dieťaťa spôsobuje až v 40-tich percentách mužská neplodnosť. Rovnaké číslo je aj na ženskej strane a 20 percent prípadov je medicínsky nevysvetliteľných.

Počet cdreamstime_xl_32902498isárskych rezov stúpa, ALE…
…pre detičky to nie je vždy úspech. Neberme teraz do úvahy ženy, ktoré chcú cisársky rez kvôli termínu pôrodu alebo tomu, aby si nepoškodili genitálie.
V mnohých prípadoch je bezpečnejšie alebo dokonca nevyhnutné rodiť cisárskym rezom. Kedy a prečo?
Cisársky rez lekár odporučí z viacerých dôvodov, ak to považuje zanevyhnutné. Podľa Yky Hrickovej, spoluautorky pripravovanej knihy pre každú budúcu mamičku ide o tieto…

dreamstime_xl_3038072Baby friendly nemocnice: Čo sa skrýva pod týmto názvom?
Niektoré mamičky si pôrodnicu nevyberajú, ale vždy je lepšie mať prehľad o službách, ktoré môžete v tehotenstve, pri a po pôrode očakávať. Pri výbere pôrodnice je fajn zohľadniť aj dodatkové služby, ktoré ponúkajú.
V súčasnosti sú populárne Baby Friendly alebo BFHI nemocnice, ktoré po pôrode pomáhajú matke s dojčením. Avšak to nie je všetko…

.

dreamstime_xl_37436570TEHOTNÁ: 10. LUNÁRNY MESIAC (37. až 40. týždeň tehotenstva)
A je tu veľké finále, i keď niektoré mamičky to ešte potiahnu pár dní navyše… Do určeného termínu pôrodu sa presne trafí približne len 5 percent mamičiek. Dnešná medicína vie, našťastie, pomôcť aj v takých prípadoch, keď sa bábätku stále v brušku veľmi páči. Pôrod môže nastať prakticky kedykoľvek, a tak by ste mali mať pripravenú tašku do pôrodnice. Čo sa deje v brušku? Dieťatko je už dokonale pripravené na život vonku, všetky orgány má vyvinuté, pľúca sú pripravené prvýkrát sa nadýchnuť, výstavba mozgových ciev je tiež kompletná.

dreamstime_xl_37680429TEHOTNÁ: 9. LUNÁRNY MESIAC (33. až 36. týždeň tehotenstva)
Orgány dieťatka sú už takmer dokonalé, dieťa je už v tomto čase pripravené na samostatný život mimo tela matky a je čoraz častejšie v bdelom stave. Dozrieva aj pľúcne tkanivo. Dieťa má už dosť obmedzený pohyb, pocítite zníženie frekvencie a spomalenie pohybov. Zaujímavé je, že v tomto období má už plne vyvinutú chuť a dokáže rozlíšiť chute plodovej vody. Opäť sa zväčšuje mozog. V črevách sa hromadí mekónium – smolka.

TEHOdreamstime_xl_6490805TNÁ: 8. LUNÁRNY MESIAC (29. až 32. týždeň tehotenstva)
Dbajte o dostatočný príjem vápnika, dieťatko ho v tomto období veľmi potrebuje na správny vývoj a spevnenie kostí. Samozrejme, je dôležitý počas celého tehotenstva. Krvotvorbu preberá kostná dreň plodu. Dieťatko väčšinu dňa prespí, v poslednom týždni si nacvičuje otváranie a zatváranie očí a tiež otáčanie hlavičkou. Stále si precvičuje aj dýchanie.
Čo sa deje v brušku? Bábätko priberá, mozog vďaka rastu vytláča mäkké lebkové kosti von, ku koncu tohto obdobia je už plne vyvinutý a dokáže už riadiť dýchanie i telesnú teplotu. Je čas na zmenu polohy – otáča sa dolu hlavičkou, aby sa pripravilo na pôrod.

dreamstime_xl_3239224TEHOTNÁ: 7. LUNÁRNY MESIAC (25. až 28. týždeň tehotenstva)
Váš potomok v tomto období absolútne z vás žije – berie si z vášho tela všetko, čo pre svoj rast a rozvoj potrebuje. Preto je veľmi dôležité, aby bola vaša strava bohatá na minerálne látky a vitamíny. Nezaťažujte sa – i jeho zbytočne cukrami, umelými sladidlami, tukmi a rôznymi chemikáliami, ktoré sú v spracovaných potravinách.
V týchto týždňoch si dieťatko už začína uvedomovať i samo seba a prežíva rôzne pocity, taktiež začína rozlišovať čas bdenia a čas spánku. Každým dňom sa zdokonaľuje jeho svalová koordinácia. Tvoria sa potné žľazy, dýchacie cesty sa plnia tekutinou.

TEHOdreamstime_xl_40289541TNÁ: 6. LUNÁRNY MESIAC (21. až 24. týždeň tehotenstva)
V tomto období sa vytvára na tele plodu mazľavá hmota, ktorá má ochrannú funkciu. Keďže priestoru na pohyb je stále menej, nemusíte cítiť pohyby tak často, ale zase môžu byť intenzívnejšie, pretože dieťatko naberá na sile a taktiež menej spí. Dozrievajú jeho spoje a nervové bunky v centrálnej nervovej sústave, ktoré odpovedajú na podnety zmyslových orgánov. Mozog zväčšuje svoj objem. Dievčatkám sa tvaruje pošva, chlapcom začínajú zostupovať semenníky, zafarbuje sa očná dúhovka. Obličky plodu už čiastočne filtrujú odpadové látky, vypomáhajú matkine. Na jazyku má vytvorené chuťové poháriky.

TEHOTdreamstime_xl_19525408NÁ: 5. lunárny mesiac (17. až 20. týždeň tehotenstva)
Pozitívne je, že začína druhá polovica tehotenstva a vy ste k svojmu bábätku o podstatný kus bližšie.
Plod naďalej veľmi rýchlo naberá na hmotnosti i dĺžke. Vďaka vzniku hnedého tuku plod získava istú schopnosť termoregulácie. Dieťa už má svoj jedinečný otlačok prsta. V tomto období by ste už tiež mali cítiť pohyby plodu, i keď ich možno spočiatku nebudete vedieť definovať. Niektoré matky ich k prirovnávajú motýľom v brušku, bublinkám, či plávajúcej rybke, iné si ich zamenia s črevnými pohybmi, ďalšie sa zľaknú, že sa deje niečo zlé. Neobávajte sa, o pár dní už s istotou budete vedieť, že to sa hýbe váš plod. Najlepšie pohyby zaznamenáte, samozrejme, keď ste v pokoji, v sede alebo v ľahu.

dreamstime_xl_55645462TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci?
V 11. až 14. týždni tehotenstva podstúpite niekoľko dôležitých vyšetrení. Zamerané budú na overenie prosperity tehotenstva, kontrolu správneho vývoja plodu, zistenie markera NT (šijové prejasnenie) a prítomnosti nosnej kosti.
V tomto období vás čaká prvý veľmi dôležitý genetický ultrazvuk, ktorý vykonáva špeciálne vyškolený sonografista, nevyhnutnosťou je samozrejme kvalitný ultrazvuk.

dreamstime_xl_11538069

TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
Štvrtý lunárny mesiac, je mesiac, v ktorom už začína byť tehotenstvo na väčšine žien vidno a taktiež by mali nastať príjemnejšie dni. Riziko potratu klesá, a tak sa môžete tešiť a vychutnávať si chvíle tehotenstva spolu s partnerom. Čo sa deje v brušku? Výživu a zásobovanie kyslíkom preberá placenta. Rast plodu pokračuje veľmi rýchlym tempom. Viac a viac sa formuje tvárička, vystupuje brada, ušká a stále zatvorené oči sa približujú viac k sebe.

dreamstime_xl_30721997TEHOTNÁ: 3. lunárny mesiac (9. až 12. týždeň tehotenstva) Po týždňoch nevoľností a intenzívnej únavy u mnohých budúcich mamičiek nastáva posun k lepšiemu. I keď bude už vaše bruško viac vytŕčať, budete sa pravdepodobne cítiť lepšie, nabitá energiou a pozitívne naladená.
Čo sa deje v brušku? Vaše bábätko už má základy pečene, čriev, ľadvín, vyvíjajú sa pľúca a žalúdok. Tiež vnútorné pohlavné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať, aby neskôr mohli plniť svoju funkciu. Rýchlo sa vyvíja i mozog plôdiku. Základný vývoj srdiečka je už dokončený a má svoj charakteristický tvar.

TEHOTdreamstime_xl_1455319NÁ:  2. lunárny mesiac (5. až 8. týždeň tehotenstva) Už ste zistili, že ste tehotná, alebo máte naraz niekoľko tehotenských príznakov a veríme, že dôvod na radosť? Viete, čo sa práve v tomto období vo vás deje? Hotové zázraky!
Každý jeden deň sa vo vašom brušku dejú veľké zmeny. Prvé týždne tehotenstva sú absolútnym zázrakom. Najdôležitejšie obdobie vo vývoji vášho potomka jedreamstime_xl_7108272 medzi 17. až 56. dňom, teda v druhom mesiaci tehotenstva. Z dvoch samostatných celkov – vajíčka a spermie sa vytvorí embryo, vzniká spočiatku rúrkovité srdiečko, neurálna trubica.

Aké sdreamstime_xl_1204370ú naozaj prvé príznaky tehotenstva? Každá žena je síce iná, ale niektoré prvotné príznaky tehotenstva pociťuje väčšina žien. Vôbec to však nemusia byť známe tehotenské ranné nevoľnosti. A ak sú, vôbec nemusia byť len rannými.
Samozrejme, nie každá žena tehotná má všetky príznaky, mnohé netrpia nevoľnosťami, závratmi alebo necítia až tak vyčerpanie, či ich v začiatkoch obišli bolesti chrbta. U každej sa tiež môžu príznaky objaviť v inej intenzite a v iných štádiách prvého trimestra, len máloktorej žene je už od počatia, respektíve zahniezdenia nevoľno.

Facebook